Новини

Зміни у виборчому законодавстві – камінь спотикання політиків

Зміни у виборчому законодавстві – камінь спотикання політиків

Закони про вибори народних депутатів України та про референдум потребують змін із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії та громадськості. Такі висновки можна зробити із доповідей, які прозвучали 20 червня на круглому столі, організованому Представництвом Європейського Союзу в Україні та Посольством Сполучених Штатів Америки в Україні, у співпраці з Венеціанською Комісією Ради Європи та Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ (БДІПЛ).

Основними темами стало обговорення питання нинішньої та майбутньої реформи виборчого законодавства України, зокрема проекту ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства», запропонованого Міністерством юстиції, та Закону «Про всеукраїнський референдум».

Посол США Джон Теффт висловив думку, що варто прийняти Виборчий кодекс, проект якого поданий ще 2010 року і Венеціанська комісія схвально до нього поставилася. Стосовно закону про референдум, то він має виражати точку зору усіх – і влади, і опозиції.

Про необхідність змін у виборчому законодавстві висловились представники парламентських фракцій. Зокрема, лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко вважає, що треба вносити систематичні зміни до законодавства про вибори: «Необхідно прийняти Виборчий кодекс. Він має передбачати єдині правила, зокрема, вибори до парламенту мають відбуватися за пропорційною системою та відкритими списками». Кличко наголосив на тому, що вибори у 5 проблемних округах мають відбутися восени, а не влітку. Арсеній Яценюк, лідер фракції ВО «Батьківщина», теж підтримав думку про необхідність прийняття Виборчого кодексу. Він зауважив, що потрібно посилити відповідальність Центральної виборчої комісії за порушення під час виборів. Закон про референдум представники опозиції назвали антиконституційним.

Давид Жванія, член фракції Партії регіонів, голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та самоврядування, наголосив на необхідності провести вибори у проблемних округах 25 серпня та на прийнятті закону про референдум.

«Яким би в Україні не був закон, правозастосовча практика здатна вихолостити будь-які ефективні зміни», - вважає Жанна Усенко-Чорна, заступник Голови ЦВК. «Корінь зла знаходиться у виборчій системі, а саме у її мажоритарній складовій, яка спонукає корупцію. Поки ЦВК буде мати такі виклики, на жаль, ми позбавлені можливості проводити вибори відповідно до європейських стандартів». На її думку, єдиний вихід – це запровадження виборчої системи із відкритими списками. Усенко-Чорна розкритикувала виділення мільярду гривень на відеоспостереження на виборах – варто було ці кошти спрямувати для запровадження сканерної технології підрахунку голосів, які б унеможливили зловживання членів виборчих комісій під час підрахунку голосів.

Петер Пачолай, член Венеціанської комісії та Голова Конституційного суду Угорщини, розкритикував можливість за новим законом вносити зміни до Конституції України шляхом референдуму без участі парламенту, фактично обмежуючи законодавчу функцію Верховної Ради. Він також наголосив, що змішана виборча система створила низку проблем у ході виборів, тому потребує прийняття нового закону.

Заступник Міністра закордонних справ України Андрій Олефіров не погодився стосовно прийняття Виборчого кодексу, аргументувавши це тим, що не всі країни Європи мають такий кодекс. «Деякі питання належать до національної компетенції», - вважає він. На що заперечила Ольга Айвазовська, координатор виборчих та політичних програм Громадянської мережі ОПОРА: «Є правозастосовні практики і в нас з ними проблеми. Ми повинні базуватися не лише на прикладах інших країнах, а й на українських особливостях. З іншого боку, не виникає питання, що є Кримінальний кодекс – і він нам потрібен, є Податковий кодекс – і він потрібен».

Вона нагадала, що після останніх місцевих виборів Президент України створив робочу групу, яка мала працювати над Виборчим кодексом, і уже пройшло 3 роки з того часу, проте прогресу немає, а також розкритикувала закон про місцеві вибори, прийнятий у майже пустому залі Верховної Ради.

Ольга Айвазовська зауважила, що не всі рекомендації Венеціанської комісії мають бути прийняті, потрібно враховувати українські реалії. Вона розповіла, які пропозиції внесли представники громадських організацій до законопроекту про вибори, запропонованого Мін’юстом. Зокрема, серед них – зауваження до передачі обов’язків реєстрації кандидатів з ЦВК до ОВК, яка може мати негативні наслідки; вилучення з закону норми про те, що спостерігачі можуть спостерігати за діями комісії з будь-якої відстані, що може призвести до обмеження прав спостерігачів.

Ігор Колюшко, коаліція «За чесний референдум», негативно поставився до закону про референдум, зауваживши, що він може потягнути за собою серйозні правові наслідки, які негативно позначаться на політичному житті України.

Наскільки успішно політики справляться із реформою виборчого законодавства буде видно уже восени – на саміті у Вільнюсі, адже тоді стане відомо, чи підпише Європейський Союз з Україною Угоду про Асоціацію. А перед тим – на виборах у 5 проблемних округах.

18

19

21

221

Аналіз експертного опитування «ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ: ПЕРШІ ПІДСУМКИ» 
7 громадських організацій закликають прийняти єдиний Виборчий кодекс