Новини

Хмельниччина: як обласні осередки парламентських партій використовують Facebook

Хмельниччина: як обласні осередки парламентських партій використовують Facebook

На Хмельниччині чотири обласних осередки парламентських політичних партій мають власні сторінки у Facebook. Найактивніше використовує соцмережу обласна організація ВО «Батьківщина», яка лідирує як за чисельністю підписників, так і за кількістю дописів. Водночас дві політичні партії в регіоні не вбачають потреби комунікувати зі своїми виборцями через офіційні сторінки у Facebook.

Восени 2017 року ОПОРА уже аналізувала особливості комунікації парламентських політичних партій з їхніми виборцями, зокрема й через соцмережі. На Хмельниччині на той час чотири з шести обласних осередків парламентських політичних партій мали свої сторінки у Facebook. Це «Народний фронт», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч» та Опозиційний блок.

Як засвідчив цьогорічний моніторинг, обласні організації таких політичних сил, як «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та Радикальна партія Олега Ляшка й досі не вбачають потреби у створенні своїх офіційних сторінок у соцмережах. При цьому в Facebook можна відшукати користувачів «Олег Хмельниччина Радикальна» і «Олег Ляшко Франко», які публікують новини про діяльність Радикальної партії Олега Ляшка на Хмельниччині.

ОПОРА детально проаналізувала активність обласних осередків парламентських політичних сил у Facebook за окремими показниками: датою створення сторінки, кількістю підписників, кількістю дописів, їх уподобань, поширень, коментарів до них, а також видом контенту (фото, відео, посилання на публікації, нотатки, текстові повідомлення). Крім того, виокремили осіб, яких найчастіше згадують партійці.

Першими створили свою сторінку представники обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» – 24 липня 2014 року. Сторінка «Народного фронту» датована 1 вересня 2015 року. Сторінка обласної організації ВО «Батьківщина» з’явилася у Facebook 15 квітня 2016 року. Хмельницькі активісти Опозиційного блоку започаткували офіційну сторінку 18 серпня цього ж року.

За кількістю підписників лідирує Хмельницька обласна партійна організація ВО «Батьківщина», її діяльність у соцмережі відстежують 21993 особи. Треба сказати, що за рік їх кількість зросла у більш як два рази: станом на кінець вересня 2017 року сторінка налічувала трохи більше дев’яти тисяч фоловерів.

Що стосується сторінки «Об’єднання «Самопоміч» – Хмельницький», то за нею стежать 942 користувача. У понад двічі зросла за рік кількість підписників сторінки «Опозиційний Блок. Хмельниччина». Якщо у 2017 році було 359 фоловерів, то тепер – 768. Найменше осіб цікавляться інформацією, яку публікують на сторінці «Народний фронт Хмельниччини». Нині таких людей є 90 (рік тому – 75).

Найактивніше поширюють інформацію на сторінці «Хмельницька обласна партійна організація Батьківщина». Станом на початок серпня цього року там опублікували 1739 дописів. Підписникам пропонували переважно контент з фото (1141 допис). Значно рідше розміщували відео (352 дописи) та лінки на публікації (241 допис). Безпосередньо текстових постів лише п'ять.

На сторінці обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» 1182 дописи. Переважають пости з фото (493). Відеодописів та лінків на сторінці менше – 333 та 310 відповідно. Текстових постів лише 12, нотаток – 6.

На сторінці обласної організації Опозиційного блоку партійці опублікували 1051 дописів, із яких 581 містить фото, 148 – відео, 289 – посилання на публікації. Є також 32 нотатки та один власне текстовий пост.

Найменш активний у Facebook обласний осередок «Народного фронту», на чиїй сторінці наявні 114 дописів (31 з фото, 36 з відео, 42 з лінками на інші публікації, а також п'ять власне текстових дописів).

Щодо кількості поширень інформації зі сторінки партосередку, уподобань дописів та коментарів під ними, то статистика свідчить на користь ВО «Батьківщина»: 10826 репостів, 18646 уподобань та 730 коментарів.

Сторінка «Об’єднання «Самопоміч» має 3344 поширення, 8243 уподобання та 273 коментарі. У Опозиційного блоку показники значно нижчі: 983 репости, 4259 уподобань та 268 коментарів. Найменш популярні дописи представників «Народного фронту». Їх поширили 207 разів, 273 рази поставили під ними «лайк» і лише раз прокоментували.

Про кого ж найчастіше пишуть та кого цитують на своїх сторінках представники політичних сил? Безумовно, своїх лідерів.

Так, Хмельницька обласна партійна організація «Батьківщина» 420 разів у своїх дописах згадала Юлію Тимошенко. А от про голову обласного осередку Олега Лукашука писали лише зрідка (45 згадок). При цьому в дописах партійців 224 рази з’являється інформація безпосередньо про Хмельниччину.

Представники обласної організації Опозиційного блоку пишуть переважно про нардепів Олександра Вілкула (89 разів) та Юрія Бойка (43 рази), а також Сергія Льовочкіна (43 рази). Власне регіональний контент, у якому б йшлося саме про Хмельниччину, на сторінці публікували шість разів.

«Народний фронт» так само не вирізняється оригінальністю. У дописах на сторінці Арсенія Яценюка згадали 29 разів, народного депутата Олександра Ксенжука – чотири рази. Хмельниччина згадується в семи постах.

«Об’єднання «Самопоміч» найчастіше пише про свого лідера Андрія Садового – 55 постів. Пости, що стосуються регіону, з’являлися на сторінці 344 рази.

Як видно з аналізу, на Хмельниччині обласні осередки парламентських політичних партій здебільшого не вважають Facebook важливим способом комунікації з виборцями, а тому не використовують належним чином можливості спілкування у цій соцмережі. Попри те, що окремі політичні сили, які мають свої сторінки у Facebook, стали більш активно поширювати контент, як правило, вони нехтують потребами і запитами виборців, тож, замість того щоб інформувати про власну роботу в регіоні, роблять репости зі сторінок партійних лідерів.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадська консультантка ОПОРИ в Хмельницькій області

тел.: +38097 807 32 93

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.