Новини

Хто кого: парламентські партії vs. «регіональні» – розподіл сил на Хмельниччині

Хто кого: парламентські партії vs. «регіональні» – розподіл сил на Хмельниччині

У Хмельницькій області парламентські партії з кожними наступними виборчими перегонами втрачають симпатії електорату, а з ними й свій вплив на політичні процеси в регіоні, поступаючись непарламентським політсилам, зокрема й так званим «регіональним». Цю тенденцію яскраво продемонстрували місцеві вибори 2015-го, відтак підтвердили вибори до об’єднаних територіальних громад у 2016-му.

Як змінювався політичний ландшафт області

На позачергових парламентських виборах 2014-го при явці виборців трохи більше 60% переможцями у одномандатних виборчих округах Хмельниччини стали шестеро самовисуванців та представник «Блоку Петра Порошенка». Важливо зазначити, що лише один із переможців-самовисуванців не приєднався пізніше до жодної із парламентських фракцій. На цей момент регіон у Верховній Раді  України репрезентують четверо представників «Блоку Петра Порошенка», по одному від депутатських груп «Воля народу» та «Партія «Відродження» і один позафракційний депутат.

П’ятивідсотковий бар’єр на Хмельниччині подолали шість політичних сил: «Народний Фронт» (26,09%), «Блок Петра Порошенка» (24,98%), «Об’єднання «Самопоміч» (10,39%), Радикальна Партія Олега Ляшка (9,33%), Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (7,65%) та Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (5,43 %). Таким чином, саме на «Народний Фронт», «Блок Петра Порошенка» та «Об’єднання «Самопоміч» виборці покладали найбільше сподівань, а самі партії максимально впливали на політичне життя регіону.

Розподіл сил кардинально змінили місцеві вибори 2015-го року. У результаті волевиявлення мешканців області (а явка виборців, згідно з інформацією ЦВК, тоді склала майже 51%) у Хмельницькій обласній раді парламентські політсили поступилися першістю партії «За конкретні справи», яка отримала найбільшу кількість мандатів (19). «Блок Петра Порошенка «Солідарність» здобув 17 місць в обласній раді. Нарівні з ВО «Батьківщина» (11 мандатів) значну прихильність виборців завоювали також представники Аграрної партії України (11 місць в облраді) та ВО «Свобода» (10 місць в облраді). Найменше мандатів (по 8) в обласній раді дісталося представникам «Об’єднання «Самопоміч» та Радикальної партії Олега Ляшка. Розподіл місць між висуванцями парламентських та непарламентських політичних сил становив 44 мандати проти 40 відповідно.

У Хмельницькій міській раді найбільша кількість мандатів також дісталася партії, яка не має «своїх» депутатів у парламенті. Йдеться про ВО «Свобода», чиї представники посіли в міськраді десять місць. На другому місці «Об’єднання «Самопоміч» (9), на третьому – «БПП «Солідарність» (7). Решта мандатів розподілилася таким чином: по шість у ВО «Батьківщина» та партії «За конкретні справи» та чотири у партії «Поруч». Тож у підсумку виборчих перегонів парламентські партії в Хмельницькій міській раді отримали лише на два місця більше, ніж інші популярні в області політичні сили (22 і 20 відповідно).

А от у міських та районних радах області незначну перевагу отримали саме непарламентські партії: 43% мандатів проти 41%. Найбільше мандатів дісталося партіям «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (177 мандатів/20%) та «За конкретні справи» (170 мандатів/19%). Інші партії продемонстрували такі результати: ВО «Батьківщина» – 126/14%, Аграрна партія України – 112/13%, ВО «Свобода» – 75/8%, Радикальна партія Олега Ляшка – 42/5%, партія «Поруч» – 31/3%, «Об’єднання «Самопоміч» – 19/3%.

Тенденцію до посилення впливу непарламентських партій на Хмельниччині засвідчили й перші вибори до місцевих рад об’єднаних територіальних громад, які відбувалися у 2015 й 2016 рр.: парламентські партії отримали 16% мандатів, у той час як непарламентським дісталося 36%. Беззаперечним лідером виявилася партія «За конкретні справи» (104/18%). Другий результат у Аграрної партії України – 76/13%. Трохи менший показник отримав «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 64/11%. Здобутки інших партій такі: 3% у партії «Поруч» (15 мандатів), по 2% у ВО «Батьківщина» (14), ВО «Свобода» (14) та Радикальної партії Олега Ляшка (12), найменше мандатів – у «Об’єднання «Самопоміч» – 1% (4).

Зважаючи на електоральні симпатії, які чітко проявилися під час виборів, маємо констатувати, що на локальному рівні серйозно заявили про себе так звані «регіональні» політсили, які провадять активну діяльність саме на Хмельниччині. Це насамперед партії «За конкретні справи» та «Поруч».

Комунікація як спосіб утримати електоральні симпатії   

У 2016 році, за даними Міністерства юстиції України, на Хмельниччині було зареєстровано 972 осередки парламентських політичних партій, найбільше із яких належало ВО «Батьківщина» (819), найменше – «Об’єднанню «Самопоміч» (вісім). Як з’ясувалося в процесі перевірки, на основі цих осередків у області працює 75 приймалень політичних партій, представлених у Верховній Раді. Саме приймальні мали б стати важливою з’єднувальною ланкою між партіями та їхніми виборцями. Однак, на відміну від приймалень народних депутатів, у партійні приймальні люди приходять значно рідше, особливо у міжвиборчий період.

Утім, логічно припустити, що кількість мандатів, отриманих партіями у результаті місцевих виборів, значною мірою залежить від якості комунікації з виборцями впродовж усього часу їхньої діяльності, а не тільки напередодні та під час виборів.

У січні – травні представники Громадянської мережі ОПОРА здійснювали моніторинг відкритості та активності парламентських партій на місцевому рівні, зокрема до уваги брали присутність парламентських партій у медіа-просторі Хмельниччини.  Аналіз засвідчив наявність інформації про парламентські партії у медіа-середовищі регіону. Однак стало зрозуміло, що систематичного і усебічного інформування виборців не здійснює жодна з партій. По-перше, не всі політичні сили мають власні сайти, по-друге, значно гірша ситуація із партійними виданнями (як правило, є всеукраїнські,  але не регіональні газети).

Так, Хмельницька територіальна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» не має власного сайту, тож новини про роботу осередку з’являються на сайті партії. Від початку року й до травня на веб-сайті політичної сили опубліковано 98 новин з Хмельниччини. Найчастіше у них фігурують Полонщина – 18 новин, Шепетівщина – 13 новин, Віньковеччина – 8. Періодично повідомляють про роботу народних депутатів Романа Мацоли, Сергія Мельника та Володимира Мельниченка. Костянтина Чернилевського, очільника осередку, з січня до травня згадали на партійному ресурсі десять разів. На сайті розміщено контакти територіальної організації, години роботи громадської приймальні. Утім, не слід забувати про міські й районні осередки. За інформацією, наданою ОПОРІ партійцями, в області діє близько двох десятків громадських приймалень політичної сили. Їхніх контактів на сайті немає.

Своєї сторінки у соцмережах Хмельницька територіальна організація не має. Так само практично відсутня інформаця про роботу партійців у місцевих ЗМІ (якщо не враховувати публікації про діяльність нардепів-мажоритарників від області).

Обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» так само, як і «БПП «Солідарність», публікує інформацію в рубриці «Регіональні новини» на партійному сайті. Від початку року й до травня хмельницькі «батьківщинівці» підготували 47 новин. Найчастіше згадували Волочиськ (десять разів), лідера обласної організації Олега Лукашука (вісім разів). Веб-ресурс містить контакти лише обласного осередку. А зважаючи на те, що в області зареєстровано понад 800 осередків партії, доцільно було б розмістити інформацію про розташування приймалень політичної сили у районах області. До речі, за інформацією, наданою ОПОРІ, в області діє 26 приймалень ВО «Батьківщина».

Треба зазначити, що партія широко інформує про свою діяльність у Facebook: у соцмережі є сторінка обласного осередку Хмельницька обласна партійна організація «Батьківщина», яка має понад дев’ять тисяч підписників. Більшість дописів стосується не діяльності партосередку, а лідерки партії – Юлії Тимошенко (перепости з її сторінки, сторінки партії, відео з очільницею політсили тощо).

За прикладом обласних осередків уже названих парламентських партій Хмельницька територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка не має свого сайту. Новини про діяльність організації розміщують на сайті партії. За 2017 рік у розділі є п’ять інформацій з регіону. У розділі «Осередки» розміщено адресу електронної пошти та номер телефону керівниці обласного осередку, а також відомості про керівників районних осередків (не завжди з контактами).

Водночас організація широко інформує про свою діяльність у Facebook: у соцмережі зареєстровано користувачів Радикали Хмельниччини з понад двома з половиною тисячами друзів та Олег Ляшко Хмельницький з понад трьома тисячами друзів, у життєписі якого постійно з’являються новини про роботу осередку, перепости зі сторінки Олега Ляшка. Є також відкриті група Хмельницька Радикальна партія Олега Ляшка (566 учасників) та інші менш популярні групи.

Обласна організація «Об’єднання «Самопоміч» не має власного сайту. Інформації про діяльність осередків у області обмаль. На сайті партії відшукати інформацію про діяльність регіональних організацій вкрай важко. Більшість публікацій стосуються роботи народних депутатів від партії. Про розташування приймалень партії можна дізнатися у розділі «Контакти» на партійному сайті, де також є відомості про усі приймальні, що діють в області.

На сторінці обласного осередку у Facebook, яка має майже 900 підписників, більшість постів стосуються роботи саме місцевих осередків, є тут і привітання зі святами та перепости новин зі сторінки партії, однак їх не так багато.

Хмельницька територіальна організація партії «Народний фронт» має сторінку в Facebook «Народний фронт Хмельниччини», однак вона не є популярною – лише 75 фоловерів. На сайті партії незручний пошук регіональних новин. У контактах обласного осередку немає ані номера телефону, ані електронної адреси. 

Політична партія «Опозиційний блок» – одна із найменш доступних політичних сил для виборців Хмельниччини. По-перше, за адресою, за якою зареєстрована регіональна організація партії у Хмельницькому, виборець навряд чи знайде когось із партійців. По-друге, на сторінці у Facebook «Опозиційний Блок. Хмельниччина» немає новин про діяльність обласного осередку. А проте кількість підписників у сторінки зростає: зі 156 у травні до 359 у вересні.

Сайт регіональної організації партії не містить актуальної інформації та контактів.

Резюме

Сьогодні очевидним є той факт, що на Хмельниччині парламентські партії втрачають свої позиції. Зважаючи на результати місцевих виборів, зокрема виборів до ОТГ, можемо говорити про зростання популярності непарламентських політсил, зокрема тих, які активно діють переважно на території Хмельниччини.

Припускаємо, що однією з причин, через яку парламентські партії позбуваються симпатій виборців, є недостатня увага до комунікації з електоратом у міжвиборчий період. Наразі ОПОРА констатує відсутність систематичного і усебічного інформування цими політичними партіями про свою діяльність.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадська консультантка ОПОРИ в Хмельницькій області

тел.: 0978073293

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.