Новини

«Зайдіть до мене завтра у Фейсбук», або як нардепи з Житомирщини спілкуються з виборцями

«Зайдіть до мене завтра у Фейсбук», або як нардепи з Житомирщини спілкуються з виборцями

Для народного депутата жителі його округу – це його роботодавці. Ефективна комунікація з електоратом не лише підвищує кредит довіри до нардепа, а й дає можливість виборцям бути почутими. Як нардепи з Житомирської області інформують громаду про свою діяльність і чи відкриті вони до спілкування? ОПОРА проаналізувала, які канали комунікації використовують нардепи для роботи.

Виборці хочуть, щоб їх чули та слухали, і не лише перед виборами

Робота народного депутата в окрузі не завершується із фінішем виборчої кампанії, не обмежується публічними виступами на сцені перед концертом чи на відкритті відремонтованого дитячого садочку. Це активний процес, який вимагає постійного взаємовигідного зв’язку та обміну інформацією між народним обранцем та тими, хто делегував йому повноваження представляти свої інтереси у Верховній Раді. І не просто представляти, а захищати та відстоювати, а для цього потрібно, як мінімум, знати проблеми округу та потреби своїх виборців.

Добрий день, я – ваш депутат

У Верховній Раді Житомир і область представляють шість депутатів-мажоритарників. Житомиряни, жителі округу №62 обрали народним депутатом Борислава Розенблата– члена партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та депутатської фракції БПП. Олександр Ревега балотувався по округу №63, зараз член фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Округ №64 представляє Володимир Арешонков, член фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», також є і членом партії. По округу №65 обраний Володимир Литвин, член депутатської групи «Воля народу», член Народної Партії. Павло Дзюблик– округ №66, член депутатської фракції політичної партії «Народний фронт», безпартійний. Інтереси округу №67 представляє Віктор Развадовський, безпартійний, члендепутатської групи «Партія «Відродження». По партійних списках до Верховної Ради на роботу потрапили Вадим Кривенко від «Народного фронту» та Ірина Суслова від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

В об’єктиві нашого дослідження – депутати-мажоритарники з Житомирської області, а зокрема їх громадські приймальні, сторінки в соціальних мережах та сайти. Про роботу нардепа, законотворчі ініціативи, допомогу, подарунки та участь у різних заходах виборці дізнаються із засобів масової інформації.

Електоратом Борислава Розенблата є жителі міста Житомир, про свою депутатську діяльність нардеп звітує на своїй сторінці в мережі Facebook, на сайті, у місцевих ЗМІ, проводить особисті зустрічіз житомирянами.

Жителі Бердичева, Андрушівського, Бердичівського, Попільнянського та Ружинського районів слідкують за діяльністю Олександра Ревеги. Нардеп розповідає про роботу на своїй сторінці у Facebook та у місцевих ЗМІ.

Із повідомлень, опублікованихна сторінці нардепа у соцмережі, зрозуміло, що Олександр Ревега проводить виїзні прийоми громадян, відвідує різні населені пункти області та спілкується з виборцями.

Володимир Арешонков через свою сторінку у Facebook, районні та міськігазети, сайти та центральні ЗМІ інформує жителів Коростеня, Коростенського, Лугинського, Овруцького таОлевського районів про свою депутатську діяльність, виїзні прийоми громадян, заходи, які організовані в окрузі за підтримки чи за участі депутата,також публікує фотозвіт з різнихпублічних заходів.

Депутатом від Новоград-Волинського, Баранівського, Ємільчинського, Пулинськогорайонів є Володимир Литвин. Нардеп проводить особистий прийом громадян, звітує перед виборцями під час зустрічей у населених пунктах.Щомісячні звітипублікуютьсяна сторінці депутата у Facebookта в усіх районних виданнях. Також він бере участь у програмах на центральному та обласному телебаченні.

Павло Дзюблик «опікується» Малинським, Брусилівським, Коростишівським, Народицьким, Радомишльським, Хорошівським та Черняхівськимрайонами. Про свою депутатську діяльність активно розповідає на сторінці у Facebook, також розміщує інформацію в районних та обласних газетах, сайтах, бере участь у телепрограмах, у сходах сіл, громадських слуханнях, круглих столах тощо, консультує виборців.

Віктор Развадовський актуальної сторінки у соцмережах немає. Виборців, частина яких житомиряни, жителі Богунського району міста та жителі Житомирського, Любарського, Романівського та Чуднівського районів, про свою роботу інформує через ЗМІ, зокрема районні газети тажитомирські місцеві й обласні ЗМІ.

Чим нардепи в Раді займаються?

Контролювати роботу нардепа стало просто і доступно за допомогою онлайн-сервісуrada4you.org, розробленого ОПОРОЮ, де зібрані всі дані щодо парламентської діяльності депутатів. Це дає змогу прослідкувати присутність нардепа на засіданнях та результат голосування за законопроекти.

Завдяки створеному Громадянською мережею ОПОРА Візуалізатору vis.rada4you.org ознайомитись з роботою парламентаря в Раді може кожен виборець. У розділі «Персональнастатистика нардепів» можемо прослідкувати, чи прогулював депутат засідання, та побачити позицію депутатів щодо підтримки або непідтримки тих чи інших проектів рішень,а також подивитись, як голосував нардеп за той чи інший законопроект.

За даними Візуалізатора, Борислав Розенблат у січні не пропустив жодного засідання, у лютому – 1, у березні – 0, у квітні – 88. Олександр Ревега пропустиву січні – 122 засідання,у лютому – 2 ,у березні – 2 , у квітні – 0. Володимир Арешонков у січні, лютому та квітні був присутній на всіх засіданнях, у березні відсутній на одному. Володимир Литвину січні «прогуляв» шістьзасідань, у лютому – 64 , у березні – 37, у квітні – 264. Павло Дзюблик у січні пропустив 21 засідання, у лютому – 91, у березні – 0, у квітні – 2. Віктор Развадовський у січні був відсутній на засіданні один раз, у лютому – 66, у березні – 99, у квітні – 78.

За інформацією, опублікованою насайті Верховної Ради, за січень – квітень 2017 року нардеп Борислав Розенблат ініціював 19 законопроектів та подав 55 пропозицій до трьох законопроектів, Олександр Ревега –27 законопроектів, Володимир Арешонков зареєстрував 12, Володимир Литвин – 8, Павло Дзюблик – 7, законотворча діяльність Віктора Развадовського характеризується шістьма зареєстрованими законопроектами.

У липні 2017 року Борислав Розенблат став героєм усіх новин. Досудовим розслідуванням НАБУ встановлено, що він у період з 02.10.2016 по 19.06.2017 вчинив низку кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності. Окрім того, слідство вбачає в діях Борислава Розенблата, як і у випадку з іншим нардепом Максимом Поляковим, ознаки хабарництва на суму в розмірі 7500 доларів за реєстрацію у Верховній Раді низки законодавчих змін в інтересах компанії не резидента. Генеральна прокуратура України інкримінує Бориславу Розенблату ще ряд кримінальних правопорушень.  Слідство оцінює розмір неправомірної вигоди, отриманої нардепом, у розмірі 292,5 тис. доларів. 11 липня депутати проголосували за зняття недоторканності з Розенблата, але арешт не дозволили. Напередодні нардепа виключили з фракції «Блоку Петра Порошенка».

Своє рішення голосувати «за» у своїх виступах висловили лідери 5 депутатських фракцій: «БПП», «Народний фронт», «Самопоміч», Радикальна партія та «Батьківщина». Сам депутат, на якого було зроблене подання, зазначив, що він ні в чому не винен і просив, щоб з нього зняли недоторканність, щоб він міг довести свою невинуватість у суді.

У підсумку, Верховна Рада України, рекордними для цього дня 296-ма голосами позбавила недоторканності депутата Борислава Розенблата (113 голосів дав «БПП», 69 – «Народний фронт», 26 – «Самопоміч», 17 – Радикальна партія, по 12 – «Батьківщина» та «Відродження», 9 – «"Воля народу», 2 – «Опозиційний блок», 36 – позафракційні). Разом з тим парламентарі не дали згоди на затримання депутата (лише 183 підтримали це рішення), а також на його арешт (181 депутат – «за»). Для прийняття рішення про дозвіл на затримання та арешт Розенблата не вистачило голосів 2-х коаліційних політичних сил («БПП» та «Народного фронту»), які на двох при голосуванні за затримання дали 95 голосів, а при голосування за арешт – 93. При цьому при голосуванні за зняття недоторканності з Розенблата вони дали разом 183 голоси.

Ближче до народу. Як депутати комунікують із громадою

Усі депутати мають особисті сторінки в мережі Facebook, Віктор Развадовський– лише публічну сторінку. Борислав Розенблатна своїй сторінці публікує інформацію про роботу в Раді, організовані заходи та екскурсії, інтерв’ю та коментарі у ЗМІ, роботу громадської приймальні та Фонду родини Розенблат, привітання з визначними датами та святами. Депутат у коментарях відкритий до спілкування і відповідає на запитання користувачів. У Facebook в нардепа 4 856 друзів. У Twitter Борислав Розенблат з березня 2016 року, його читають 17 користувачів, але поки немає жодного допису. За січень – квітень 2017 року Борислав Розенблат провів 4 зустрічі з виборцями в рамках роботи на окрузі, 5 зустрічей з колективами підприємств міста, кілька десятків особистих прийомів громадян. За інформацією, наданою у відповідь на запит, для спілкування з виборцями нардеп використовуєсоціальні мережі, особисті зустрічі з житомирянами (під час публічних заходів, у дворах, у колективах, на особистих прийомах) та регіональні й центральні ЗМІ.

Не менш активним користувачем соцмережі є Павло Дзюблик. У себе на сторінці депутат короткими дописами звітує про роботу, інформує про графік прийому громадян по районах та свої поїздки в населені пункти, про відвідування засідань, робочих груп, брифінгів, описує, які законопроекти вивчає, над чим працює, також висловлює свою думку з приводу суспільно-значимих проблем країни та регіону. На сторінці нардеп публікує привітання зі святами. Також активно спілкується з користувачами в коментарях, висловлює свою думку та відповідає на питання. У Facebook нардеп має 5 000 друзів. Сторінки вTwitterу нардепа немає. У виборчому окрузіза період з січня по квітень 2017 року Павло Дзюблик провів 64 зустрічі з виборцями –особисті прийоми та спілкування з колективами. Депутат проживає на території округу, тому часто зустрічається з місцевими жителями, також інформує про свою роботу через ЗМІ. На фінальній стадії розробки знаходиться сайт депутата.

Активно веде сторінку у Facebook Володимир Арешонков. Нардеп звітує про організовані ним обговорення, зустрічі, заходи, в яких взяв участь або надав підтримку, про свою роботу в комітетах та на засіданнях, публікує фотозвіти, висловлює думки щодо подій в країні та регіоні. Також на сторінці розміщує інформацію про особистий прийом громадян, організовані екскурсії та відео телепрограм зі своєю участю.На сторінці нардеп публікує вітання з різними святами.У дискусії та обговорення у коментарях на Facebook Володимир Арешонков не вступає, на запитання в коментарях майже не відповідає.УFacebook нардеп дружить з 1 142 користувачами. У Twitter не зареєстрований. Інформацію про свою діяльність також висвітлює в усіх районних газетах.

Про свою роботу, поїздки, засідання, ініційовані обговорення та участь у заходах із фото на сторінці у Facebook звітує і Володимир Литвин. Також нардеп висловлює думку щодо прийнятих законів, ухвалених рішень та подій, які відбуваються в країні. Публікує відео своїх виступів у Верховній Раді та на телеканалах, звіт про депутатську діяльність, копії підготовлених депутатських запитів. На сторінці нардеп також розміщує картинки з цитатами відомих людей, вітання зі святами. На коментарі Литвин не відповідає та в обговорення з користувачами на своїй сторінці не вступає. У Facebook має 5 000 друзів. У Twitter Володимир Литвин зареєстрований у липні 2009 року, за цей час має 707 читачів і лише один допис, який скопійований зі сторінки іншого користувача. За січень – квітень 2017 року Володимир Литвин 26 разів відвідував округ, провів 47 зустрічей з громадськістю, прийняв 235 громадян. На зустрічах побувало більше трьох тисяч громадян.

Олександр Ревега на своїй сторінці у Facebook звітує про проведений особистий прийом громадян,організовані екскурсії, робочі поїздки по округу, дописи нардеп доповнює цікавими фактами та історичними довідками про населений пункт, який відвідує, також публікує фотозвіти та інформацію про заходи, на яких присутній, та вітання зі святами. На коментарі під дописами відповідає вкрай рідко. У Facebook має 4 247 друзів. У Twitter зареєстрований із квітня 2015 року. Має двох читачів та один допис про направлений депутатський запит.

У мережі Facebook нардеп Віктор Развадовський має лише публічну сторінку, на якій відсутні дописи, а є лише фото депутата. У Twitter нардеп також не зареєстрований.

Від побутових проблем до фінансових зобов’язань – про що пишуть виборці до громадських приймалень нардепів

Громадська приймальня є одним з інструментів комунікації нардепа з виборцями. На створеній ОПОРОЮ всеукраїнській  Мапі  приймалень є контакти приймалень депутатів-мажоритарників з Житомирської області. Володимир Арешонков має три приймальні. Павло Дзюблик – сім. Володимир Литвин – чотири. Віктор Развадовський – дві. Олександр Ревега – чотири. Борислав Розенблат – одну.

За інформацією, наданою громадськими приймальнями та прес-службами нардепів у відповідь на запити ОПОРИ за період січня – квітня 2017 року, до громадської приймальні Борислава Розенблата звернулися 463 людини та надійшло 155 письмових звернень. Усі вони опрацьовані. Усні та письмові звернення від фізичних та юридичних осіб стосувалися як безпосередньо юридичних питань, так і допомоги у вирішенні соціально-побутових проблем.Найбільш актуальними питаннями, які були вирішені за допомогою юристів приймальні, є: повернення вкладів збанкрутілих банків;перерахунок пенсій та соціальних виплат; оформлення пільг і субсидій; вирішення проблем, пов’язаних із соціальними гарантіями військовим, що воюють в зоні АТО; питання у сфері комунальних служб та житлово-експлуатаційних організацій; вирішення соціально-побутових проблем вимушених переселенців зі Сходу; створення та діяльність ОСББ; дотримання прав людей з обмеженими можливостями; дотримання законності при виконанні органами державної влади та місцевого самоврядування своїх владних повноважень; виконання судових рішень; земельні спори; допомога у працевлаштуванні тощо.Також юристами проведена робота з роз'яснення з правових питань та надано допомогу в складенні заяв, скарг, інших документів (у тому числі процесуального характеру, за якими на даний час відбуваються судові розгляди проблем заявників); направлені відповідні документи до органів внутрішніх справ, прокуратури – як наслідок, відкрито кримінальні провадження, ведеться досудове розслідування.

Питання, порушені у зверненнях, стали підставою для депутатських звернень до центральних, регіональних і місцевих органів та їх посадових осіб.

До громадських приймалень Володимира Литвина надійшло 674 звернень від громадян та організацій. Тематика стосується надання допомоги у проведенні лікування у закладахмедичної допомоги; надання допомоги у правовому захисті громадян та організацій, у питанні призначення та підвищення розміру пенсії, у забезпеченні житлом, вирішенні земельних питань. Володимир Литвинза чотири місяці 2017 року допомагав 129 людям з медичним обстеженням та лікуванням, диспансеризацією за місцем проживання. Вирішував питання автотранспортного сполучення між населеними пунктами, проблемиремонту доріг, земельних відносин, оформлення громадських пасовищ, утворення територіальних громад, розглядав пропозиції щодо залучення інвесторів для регіону. Особлива тема – заходи з припинення забруднення річок Хомора та Случ. Брав участь у підготовці 8 законопроектів, безпосередньо працював над передбаченням в держбюджеті освітньої та медичної субвенції для закладів освіти та медицини. Подав 18 депутатських запитів. Опрацював низку пропозицій до другого читання проекту Закону України «Про освіту».

Громадські приймальні Павла Дзюблика отримали 476 звернень, які стосуються житлових питань, ремонту дорiг, допомоги у придбаннi оргтехніки для закладів освіти, енергозбереження об'єктів соціальної сфери, підтримки культури, спорту, обдарованої молоді, екскурсійних поїздок для школярів, виділення землі учасникам АТО, природоохоронної тематики, закриття гральних автоматiв, запуску мобiльного зв’язку за технологiєю 3G. У більшості звернень заявники просять надати матеріальну допомогу у зв’язку з наявними хворобами.

По кожному листу були підготовлені депутатські звернення, запити, надана матеріальна допомога заявникам.

Громадські приймальні Володимира Арешонкова отримали близько 650 звернень. Більшість стосується надання матеріальної допомоги, також внесення змін до законодавства, зокрема щодо пенсійної реформи, виплати допомоги чорнобильцям, ремонту дитячих садочків.

Відповіді на запити від громадських приймалень Олександра Ревеги та Віктора Развадовського у визначений законом термін так і не надійшли.

Сайти нардепів – «дошка пошани» чи стенд політінформації?

Сайт народного депутата має бути таким, щоб виборець знайшов там відповіді на свої запитання, або ж мав змогу ці питання поставити. Зазвичайдепутати використовують сайти як «дошку пошани» або ж розміщують звіти про свою роботу.

Сайт має лише Борислав Розенблат (rozenblat.org.ua) і готується до запуску сайт Павла Дзюблика. На сайті Борислава Розенблата розміщена інформація про роботу нардепа в Раді та на окрузі.

Розміщені матеріали, в яких нардеп висловлює своє ставлення до актуальних проблем міста, зокрема що стосується електротранспорту, медицини, соціального захисту бійців АТО та їх родин, підвищення тарифів, проблем незаконного видобутку бурштину, що є не тільки проблемою регіону, а вже й набуло загальнонаціонального масштабу, і на сайті цій темі присвячено третину матеріалів за період січня – квітня 2017 року. Також розміщені матеріали, які стосуються і не місцевих питань. Нардеп висловлює своє ставлення до відставки Гонтарєвої,обговорює питання швидкісного залізничного сполучення, проблеми АТО та зброю для військових,бюджет України та шляхи його наповнення, висловлює свою думку щодо опублікованих е-декларацій своїх колег. Також на сайті є матеріали про участь нардепа в сесіях Житомирської міської та обласної рад, роботу в окрузі, зустрічі з виборцями, участь у різних публічних та урочистих заходах, зокрема різдвяних святах, вшануванні загиблих воїнів-інтернаціоналістів, днях народження відомих житомирян,урочистостях з нагоди Дня народження Тараса Шевченка, акції «Велосипедом на роботу», та привітання з різними святами. Значна частина матеріалів присвячена допомозі, яку надають нардеп або Фонд «Родини Розенблат» житомирянам. Також на сайті опубліковані матеріали та відео участі нардепа в програмах на центральних та місцевих телеканалах.

Сайт поділений на розділи, які включають в себе інформацію про депутатську діяльність: міжнародну діяльність, парламентську роботу, допомогу в освіті, медицині, роботу в окрузі. У розділі «Верховна Рада» розміщена декларація нардепа,інформація про голосування депутата, посади протягом скликання, хронологію виступів, депутатські запити, законотворчу діяльність. На сайті є біографія Борислава Розенблата, звіт про діяльність, публікації про нардепа в інших ЗМІ. Ще одним інтерактивним розділом є«Приймальня депутата» – можна одразу написати звернення до нардепа, залишивши електронну адресу для фідбеку. Матеріали структуровані за рубриками: «бізнес», «в парламенті», «медицина», «ремонт доріг», «екологія», «освіта», «благодійність», «армія»,«робота в окрузі».

На сайті є контакти громадської приймальні Борислава Розенблата, мобільний телефон керівника приймальні, прес-секретаря та відповідальних за юридичні консультації. Також гіперпосилання на сторінки нардепа у соціальних мережах Facebook, Twitter, Google + і канал у Youtube.

Сайт нардепа Павла Дзюблика вже створений, однак не відкритий для загалу, поки ще наповнюється інформацією.

Нардепам на замітку

Значну частину робочого часу нардепи з Житомирської області проводять в округах:зустрічаються з виборцями під час особистих прийомів, відвідують різні заходи, і цим наповнюють свої сторінки у Facebook. Соцмережа та місцеві ЗМІ інформують електорат про роботу нардепа. Якщо у ЗМІ кількість фото та тексту обмежена, то Facebook яскраво ілюструє робоче життя депутата. Ще однією важливою платформою для спілкування та інформування населення є сайт, лише двоє нардепів з Житомирської області мають свої сайти. Перевага цього ресурсу перш за все в тому, що виборець зможе знайти всю необхідну йому інформацію в одному місці: і біографію народного обранця, і законотворчу діяльність, і звіт про роботу, переглянути декларацію, почитати новинита знайти контакти, а також одразу відправити звернення до громадської приймальні. Завдяки сайту нардеп стає більш відкритим для своїх виборців. Комунікація з громадою є невід’ємною частиною роботи нардепа, і важливе завдання – зробити це спілкування ефективним, а не формальним.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Ірина Кирилович, прес-секретар Житомирського представництва громадянської мережі ОПОРА

тел.: 097 168 37 10; 063 026 23 81

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.