Звіти

Які парламентські комітети працюють найбільш прозоро

Які парламентські комітети працюють найбільш прозоро

Громадянська мережа ОПОРА продовжує здійснювати моніторинг роботи комітетів Верховної Ради України. Організація оцінила 27 комітетів та порівняла, наскільки змінився рівень прозорості їх роботи.

Для аналізу ми керувались методологією оцінки прозорості роботи комітетів Верховної Ради України. Зокрема, вона включає 34 індикатори, що детально відображають якість діяльності комітетів та максимальну наповненість веб-сайтів.

Результати проведеного дослідження демонструють наступні показники:

  • 16 парламентських комітетів оприлюднюють понад 50% інформації, яка має розміщуватись на їхніх веб-ресурсах;
  • 3 комітети висвітлюють свою діяльність наполовину – 50%;  
  • 8 комітетів оприлюднюють менше ніж 50% необхідної інформації.

Загалом, спостерігається позитивна тенденція щодо оприлюднення на сайтах інформації для більш відкритої роботи комітетів. Порівнюючи з аналогічним моніторингом, який відбувався на початку 2016 року, показники значно покращились. Так, 21 парламентський комітет підвищив загальний результат своєї роботи, один не змінив цього показника і лише у п’ятьох він знизився. Проте, якщо здійснювати порівняння між даним моніторингом і аналізом піврічної давнини, то дев’ять комітетів Верховної Ради погіршили свої показники. Таку негативну тенденцію можна, з однієї сторони, пояснити переходом на уніфіковану форму сайтів, які ще частково продовжують наповнюватись, а з іншої – погіршенням вчасності оприлюднення протоколів, стенограм та аудіозаписів засідань на офіційних порталах комітетів.

Також варто відзначити, що станом на січень 2018 року всі комітети Верховної Ради, крім Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, перейшли на уніфіковану форму веб-сайту комітету, яка була розроблена за пропозиціями ОПОРИ для того, щоб привести всі сайти комітетів до єдиного стандарту.

Загалом же, найкращі показники, за оцінками ОПОРИ, отримали наступні комітети: державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування (30 балів), свободи слова та інформаційної політики (29 балів), прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (28,5 бала).

У свою чергу, такі важливі, як з точки зору внутрішньої, так і зовнішньої політики держави, комітети з питань економічної політики (13 балів), національної безпеки та оборони (12 балів), а також  євроінтеграції (9 балів) виявилися найменш прозорими та публічними.

13 02 2018 Yaki parlamentski komitety pratsyuyut naybilsh prozoro min

Також ОПОРА звертає увагу комітетів Верховної Ради на те, що вона готова надалі розробляти детальні рекомендації для покращення прозорості їхньої роботи та інформації, яка має розміщуватися веб-ресурсах цих структур.

Узагальнену таблицю оцінок по всіх індикаторах для кожного парламентського комітету можна переглянути за посиланням.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Савчук, аналітик Громадянської мережі ОПОРА щодо моніторингу роботи парламентських комітетів

тел.: 066 29 28 784

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)