Зміна балансу сил у комітетах: коаліція взяла під контроль Антикорупційний комітет

Зміна балансу сил у комітетах: коаліція взяла під контроль Антикорупційний комітет

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чи змінився баланс сил в парламентських комітетах між коаліцією та опозиційними політичними силами після входження до них 25 нових депутатів.

14 березня Верховна Рада прийняла Постанову про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України 8 скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації”. Згідно з документом, до комітетів Верховної Ради увійшли 25 народних депутатів. Зокрема, серед них, 11 парламентарів є членами фракції БПП, 6 – фракції “Народний фронт”, 3 – фракції ВО “Батьківщина”, 2 – депутатської групи “Воля народу”, 1 – фракції Радикальної партії. Ще троє народних депутатів є позафракційними.

Як було

До входження нових парламентарів, баланс сил в комітетах мав наступний вигляд: коаліція “Європейська Україна”, яка складається з двох політичних сил (“БПП” та “Народний фронт”) та окремих позафракційних депутатів, мала більшість у 19 комітетах, 1 комітеті розподіл сил між більшістю та опозицією був однаковий. Ще в 7 комітетах більшості не мала жодна партія. Разом з тим, фракція БПП одноосібно контролювала Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

Детальніше про хронологію переформатування коаліції можна почитати тут.

Антикорупційний комітет: під контролем

Фракції БПП та “Народний фронт”, які входять в коаліцію, делегували 17 своїх представників до 10 різних комітетів. Коаліція найбільше посилила своє представництво у Комітеті з питань запобігання та протидії корупції, а також Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики, делегувавши до їх складу по 3 особи. Двох депутатів з коаліції делегували у Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та у Комітет з питань бюджету. Ще в 6 комітетів було делеговано по одному депутату (Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, Комітет з питань європейської інтеграції, Комітет з питань національної безпеки і оборони, Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, Комітет з питань транспорту та Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму).

Разом з цим, з цих 10 комітетів БПП та “Народний фронт” не мають більшості лише у Комітеті з питань запобігання та протидії корупції та Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Проте, остання практика з протягування кандидатури Найджела Брауна на посаду аудитора НАБУ через Комітет з питань запобігання та протидії корупції засвідчила, що для прийняття необхідних рішень парламентська більшість може заручитися підтримкою депутатів з “Опозиційного блоку” та групи “Відродження”.

Також це підтверджує голосування в Комітеті за поправки депутата з “Народного фронту” Тетяни Чорновол до ЗУ “Про запобігання корупції” щодо необхідності подачі електронних декларацій працівниками громадських організацій, які працюють у сфері запобігання та протидії корупції та їх контрагентам. За це рішення, окрім депутатів від БПП та “Народного фронту” також проголосували представники Опозиційного блоку, групи “Відродження” та Радикальної партії.

Це свідчить про те, що фракції парламентської коаліції, хоч і не мають формальної більшості у Антикорупційному комітеті, але за допомогою лояльних до себе політичних сил та депутатів можуть приймати необхідні рішення. Виходячи з цього, така практика може бути застосована і в інших парламентських комітетах, де коаліція не має більшості, проте зможе забезпечити проходження через комітет необхідних для себе рішень.

Мінус один Комітет для коаліції

Разом з тим, коаліція втратила більшість в одному комітеті. Зокрема, мова йде про Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. У лютому 2017 року член цього Комітету Юрій Бублик заявив про вихід з фракції БПП та коаліції. Після цього чисельність депутатів фракцій коаліції у цьому Комітеті зменшилося з 9 до 8 осіб. Це менше половини від складу Комітету. Загалом до його складу входить 17 депутатів.

Аналіз персонального складу комітетів засвідчує, що парламентська коаліція має більшість у 18 парламентських комітетах (фракція БПП має одноосібну більшість в Аграрному комітеті). Коаліція за підтримки лояльних до себе сил має більшість у Антикорупційному комітеті. Ще у 8 комітетах фракції коаліції не мають більшості. У цих комітетах більшості немає жодна політична сила, зокрема, опозиційні партії. Однією з причин є те, що опозиція в українському парламенті не монолітна. Так, в опозиції одночасно перебувають “Опозиційний блок”, який в основному складається з екс-депутатів “Партії регіонів”, а також “Об’єднання “Самопоміч”, ВО “Батьківщина”, Радикальна партія, які тривалий час знаходилися в коаліції та підтримують євроінтеграційний курс України.

Таблиця 1. Баланс сил у комітетах Верховної Ради України 8 скликання (станом на 24 березня 2017 року)

Формат простої більшості у парламентських комітетах Кількість комітетів Перелік комітетів
“Блок Петра Порошенка” (одноосібно) 1 Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин
Коаліція “Європейська Україна” (БПП, НФ) 17 Комітет з питань бюджету; Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; Комітет з питань європейської інтеграції; Комітет з питань інформатизації та зв’язку; Комітет з питань культури і духовності; Комітет з питань національної безпеки і оборони; Комітет з питань податкової та митної політики; Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; Комітет з питань правової політики та правосуддя; Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України; Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики; Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму; Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення; Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю; Комітет з питань транспорту; Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності; Комітет у закордонних справах
Коаліція “Європейська Україна” за підтримки лояльних політичних сил 1 Комітет з питань запобігання і протидії корупції
Більшість у комітетах немає жодна політична сила 8 Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування; Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства; Комітет з питань економічної політики; Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності; Комітет з питань науки і освіти; Комітет з питань охорони здоров'я; Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Комітет з питань промислової політики та підприємництва

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:

Анатолій Бондарчук, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

тел. 096 918 74 08

Моніторинг парламенту | Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)