25 нардепів поповнили склад комітетів Верховної Ради

Верховна Рада у вівторок, 14 березня, проголосувала за Постанову про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації». Згідно з документом, до комітетів Верховної Ради увійшли 25 народних депутатів. Відповідне рішення підтримали 240 народних обранців.

Так, у Комітет з питань бюджету увійшли чотири нові члени: Дмитро Білоцерковець («Блок Петра Порошенка»), Валерій Дубіль («Батьківщина»), Хвичу Мепарішвілі («Народний фронт») та Максим Микитась (позафракційний).

Комітет з питань запобігання і протидії корупції поповнився трьома депутатами від фракції «Блок Петра Порошенка»:  Юрієм Буглаком, Андрієм Немировським та Тетяною Ричковою.

У Комітет з питань свободи та інформаційної політики увійшли Федір Бендюженко («Народний фронт»), Владислав Севрюков («Блок Петра Порошенка») та Григорій Шверк («Блок Петра Порошенка»).

Владислав Данілін («Народний фронт») та Сергій Шахов («Воля народу») стали членами Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

Оксана Білозір («Блок Петра Порошенка») увійшла у Комітет з питань європейської інтеграції.

Руслан Богдан («Батьківщина») долучився до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Олександр Бригинець («Блок Петра Порошенка») поповнив лави Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Нардеп Олег Велікін («Блок Петра Порошенка») увійшов до Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Член фракції «Народний фронт» Ярослав Єдаков подав заяву на входження до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

Ірина Констанкевич (позафракційна) стала членом Комітету з питань науки і освіти, а депутат Сергій Мельничук («Воля народу») – Комітету з питань охорони здоров’я.

Депутат Юрій Одарченко («Батьківщина») виявив бажання увійти у Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Вадим Підберезняк («Народний фронт») написав заяву про входження до Комітету з питань транспорту.

Позафракційний депутат Віктор Шевченко увійшов до Комітету з питань економічної політики, а представниця фракції Радикальної партії Олега Ляшка Тетяна Юзькова обрана членом Комітету з питань правової політики та правосуддя.

Варто відзначити, що частина депутатів не працювали в комітетах півтора року і більше. Це, зокрема, Андрій Немировський (набув повноваження народного депутата 19 травня 2015 року), Валерій Дубіль (16 червня 2015 року), Владислав Севрюков (17 вересня 2015 року), Григорій Шверк (17 вересня 2015 року), Вадим Підберезняк (24 грудня 2015 року) та Тетяна Юзькова (24 грудня 2015 року).

В той же час Юрій Буглак увійшов до комітету разом з набуттям депутатських повноважень 14 березня 2017 року.

Як відомо, робота у комітеті Верховної Ради є невід’ємною частиною діяльності народного депутата. Календарним планом парламенту виділяється як мінімум тиждень для роботи у комітетах.

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України «Про статус народного депутата» депутат за погодженням з відповідною депутатською фракцією може бути обраний членом одного комітету Верховної Ради України. При цьому Верховна Рада України забезпечує пропорційне обрання народних депутатів до складу відповідних комітетів.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.