Аналіз субвенцій: скільки та куди спрямовано коштів на Миколаївщині

Аналіз субвенцій: скільки та куди спрямовано коштів на Миколаївщині

На Миколаївщині більшість субвенцій із державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій не мають стратегічного характеру. 60% усіх субвенцій складають відносно невеликі кошториси і полягають у придбанні матеріальних благ. Аналіз об’єктів субвенцій показує неоднозначні та суперечливі витрати щодо розвитку територій: від придбання сковороди до будівництва нового басейну. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області.

Удвічі більше, у чотири рази дешевше

Субвенція на соціально-економічний розвиток – це кошти, які виділяються з державного бюджету України на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Соціально-економічний розвиток території в загальному значенні – це зростання рівня життя населення, комплексні заходи, які ставлять за мету подолання кризи, структурні зміни, що мають більш стратегічний, стимулюючий характер. Однак дворічний аналіз розподілу коштів на соціально-економічний розвиток, крім незрозумілості принципу виділення коштів, показує багато точкових витрат, які не стануть рушійною силою сталого розвитку окремих територій. На жаль, наразі відповідні витрати держави виходять не з умов соціально-економічного потенціалу регіонів, галузевої структури, природних ресурсів тощо. Через складну економічну ситуацію нашої держави населення турбують першочергові побутові проблеми, а не розвиток території в цілому. У такій ситуації замість комплексних заходів, спрямованих на реалізацію довгострокових завдань соціально-економічного розвитку, ми отримуємо розпорошені та нелогічні витрати, які з року в рік зростають.

Як показав аналіз усіх розпоряджень Кабінету Міністрів України щодо розподілу субвенції з державного бюджету, сума виділених коштів у 2017 році збільшилась у два рази, порівняно з 2016 роком. Як ми бачимо, така ситуація прослідковується і в Миколаївській області. Якщо у 2016 році сума субвенцій складала 72 млн грн, то у 2017 році – вже 152 млн грн. Але слід зазначити, що і їхня кількість збільшилась у 4 рази: у 2016 році – 152 субвенції, у 2017 році – 591 субвенція. Останні цифри свідчать про те, наскільки зросло розсіювання коштів по об’єктах. Адже, якщо у 2016 році в середньому на одну субвенцію припадало 470 тисяч грн, то вже у 2017 році – 270 тисяч грн. В умовах двократного збільшення загальної суми субвенції на область удвічі зменшилась сума на один об’єкт. Дана ситуація показує, що проведені заходи щодо соціально-економічного розвитку складають відносно невеликі кошториси. Але чи представляють вони стратегічний, комплексний характер та чи дійсно сприятимуть розвитку регіону?

14 06 2018 Mykolaiv Subvencii 2016 2017 Rozpodil

Освітні заклади – у пріоритеті

Як показує аналіз об’єктів, найбільше коштів у області було направлено на освітні заклади – 55,9 млн грн. Переважно ці субвенції призначались на придбання мультимедійного обладнання, меблів, спортивного інвентаря або реконструкцію приміщень освітніх закладів. 46,9 млн грн виділено на ЖКГ, благоустрій та розвиток інфраструктури. Але приблизно половина цих коштів віддана не на розвиток виробничої або соціальної інфраструктури, а на придбання багаторічних насаджень, заміну вікон у житлових будинках, облаштування прибудинкової території. Наступна галузь за кількістю направлених коштів у області – це медицина. На медичні заклади у 2017 році було виділено 37,9 млн грн. Якщо проаналізувати детально, то найбільше витрачено на придбання медичного обладнання, медичних апаратів, купівлю автомобілів та ремонт медичних приміщень. 8,4 млн грн виділено на ремонт дорожнього покриття, але це не дороги обласного чи районного значення, а дороги приватних секторів та ремонт тротуарів. На соціально-культурну сферу залучено 6,7 млн, що стосувалось переважно ремонту будинків культури, обладнання для музеїв та ремонту будинків соціального обслуговування. Найменше було витрачено на дитячі та спортивні майданчики – 3,2 млн грн. Якщо проаналізувати, за рахунок яких об’єктів спостерігається зростання розпорошеності коштів у регіоні, то побачимо, що саме направлення коштів на освітні заклади та дитячі майданчики створює найбільш точкове вкладання коштів, де в середньому витрачено 150 тис. на один об’єкт. А з відповідних об’єктів, на які направлено менше 150 тис. – 80%. І це трапилось за рахунок придбань: комп’ютера, бойлера, електричної сковороди, кондиціонерів, телевізорів, холодильників тощо. І наче нічого поганого немає в соціальному розвитку, але він полягає не тільки в покращенні технологій освітнього та трудового процесів, а і в покращенні умов праці та відпочинку, соціальної захищеності, можливості підвищення освітньої кваліфікації тощо. Дані цифри підтверджують нераціональність багатьох заходів, які мають на меті підвищення соціально-економічного розвитку. Але наскільки рівномірно були розподілені кошти по області? Та чи є території Миколаївщини, які недоотримують субвенції?

14 06 2018 Mykolaiv Subvencii 2016 2017 Rozpodil po objektah

Нерівномірний розподіл та похибка середньої кількості коштів

Субвенції на соціально-економічний розвиток у 2016 – 2017 роках по округах Миколаївської області розподілялись нерівномірно. Так, у 2016 році 129 округ не отримав жодних коштів, а в той же час на 130 округ направили 18 млн грн, що є найбільшим показником серед округів регіону. 131 округ отримав 15,5 млн грн, ВО №132 – 14,9 млн грн, ВО №127 – 12 млн грн та ВО №128 – 11,2 млн грн. Середня субвенція на один округ області у 2016 році становила 12 млн грн, а Миколаївська область має 4 округи, в яких сума субвенції значно відрізняється від середньої. Як було вказано раніше, сума, виділена на 129 округ, має 100% похибки від середньої суми, адже отримала 0 грн. 130-й округ має похибку в 50%, 131-й та 132-й – по 25%, але сума виділених на них коштів більша від середньої.

У 2017 році ситуація з нерівномірністю розподілу зменшилась, але похибка від середньої кількості коштів спостерігається. У 2017-му році середня кількість коштів на один округ Миколаївської області – 26,5 млн від загальної кількості субвенцій на область у 159 млн грн. 129-й округ, на відміну від ситуації у 2016 році, отримав 28,6 млн грн. І за рахунок цього нерівномірність по інших округах стала меншою, хоча можна виокремити 130-й, 131-й та 132-й округи, які отримують завжди більше середньої кількості. У 2017 році 128-й округ мав найбільшу похибку, одержавши на 37% коштів менше від середньої кількості субвенцій, що направлені на Миколаївщину.

14 06 2018 Mykolaiv Subvencii 2016 2017 Rozpodil po okrugah

Чи небезпечна чинна процедура виділення коштів?

Розподіл субвенцій по округах Миколаївської області та аналіз профінансованих об’єктів підтверджує, що заходи, направлені на соціально-економічний розвиток регіону, мають швидше ситуативний характер, ніж стратегічний. З таким підходом та процедурою вибору об’єктів чи заходів для розвитку окремих територій нівелюється головна мета витрачання бюджетних коштів – соціально-економічний розвиток. Окрім цього, пропозиції об’єктів щодо включення їх у фінансування за рахунок субвенції вносять місцеві адміністрації та народні депутати. У той же час ще донедавна була неврегульована роль народних депутатів у розподілі субвенції, хоча останні не приховували своєї причетності до розподілу. Тільки у вересні 2017 року Кабінет Міністрів України своїм Розпорядженням №727 офіційно узаконив нардепів як суб’єктів, які подають пропозиції щодо розподілу субвенцій. Народні депутати на місцях обирають об’єкти для фінансування і ведуть роботу щодо вдалого освоєння виділених коштів. У такій ситуації виникає загроза маніпулювання настроями населення, яке часто не розрізняє або не знає, що кошти на усілякі матеріальні блага фінансуються держбюджетом і розраховані на більш прогресивні речі. Ця проблема стає ще актуальнішою з наближенням чергових парламентських виборів, коли депутати можуть інформаційно закріплювати в пам’яті людей профінансовані державою роботи і товари як свої заслуги, ставлячи в нерівні умови всіх суб’єктів виборчого процесу. Таким чином, без істотних процедурних змін, окрім гальмування макроекономічного розвитку територій, є ризик виникнення «узаконеного» непрямого підкупу виборців на наступних виборах.

Більше про роль народних депутатів Миколаївщини у розподілі субвенції з коментарями законотворців: https://rada.oporaua.org/novyny/novini/137-mapa-okruhu/mykolaivska-oblast/19750-rol-mykolaivskykh-mazhorytarnykiv-u-rozpodili-derzhavnykh-subventsii

Із всеукраїнським дослідженням щодо розподілу субвенцій можна ознайомитись за посиланням: https://www.oporaua.org/novyny/45345-derzhavni-subventsiyi-2017-yak-ne-peretvoryty-byudzhetni-koshty-v-peredvyborchyy-instrument

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Баштовий, громадський консультант ОПОРИ в Миколаївській області

тел.: +380634171339

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.