Як донецькі мажоритарники відвідували засідання своїх комітетів

 

Громадянська мережа ОПОРА дослідила відвідуваність  4 депутатами-мажоритарниками з Донеччини засідань парламентських комітетів від початку моніторингового проекту у лютому до жовтня 2016 року включно.

Відповідно до ЗУ «Про комітети Верховної Ради України”, комітет – це орган Верховної Ради, який утворюється з числа депутатів для здійснення за окремими напрямами законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання контрольних функцій.

Присутність на засіданнях Верховної Ради та засіданнях комітетів – це прямий обов’язок народних депутатів згідно зі ст. 24 п. 3 Закону України “Про статус народного депутата”, бо “кожен народний депутат зобов’язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України, а також її органів, до складу яких його обрано”. У ст. 24 п.9 даного Закону конкретизовано, що народний депутат зобов’язаний бути присутнім на засіданнях комітету та підкомітету, до складу яких його обрано, та брати участь у їх роботі

У комітетах  відбуваються фахові дискусії щодо проектів нормативно-правових актів, стратегій розвитку певної галузі. Якісне опрацювання законопроекту дозволяє депутатам, які не є членами певного комітету та широкопрофільними фахівцями у всіх сферах, зрозуміти суть законопроекту, який виноситься на розгляд під час пленарних засідань.

Найбільш дисциплінованим з усіх залучених до моніторингового проекту ОПОРИ мажоритарників області виявився Максим Єфімов (БПП «Солідарність», округ №48). Він є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва. З 18 засідань свого комітету парламентарій був присутній на 14, що становить 77,77%

Євгеній Гєллєр (депутатська група «Партія «Відродження», округ №50) входить до складу Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Він відвідав 6 засідань з 28 або 21,43% зборів.

Денис Омельянович («Оппозиційний блок», округ№49 ) повинен був 21 раз відвідати збори Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин,  членом якого він є, але зробив це лише двічі. Його результат - 9,52%.

А Юрій Солод («Оппозиційний блок», округ№47) лише одного разу відвідав збори  Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, хоча мав це зробити 16 разів. Показник його роботи в комітеті - 6,25% відвіданих засідань.

Нагадаємо, що обрання народних депутатів до складу комітетів здійснюється на основі пропозицій депутатських фракцій, внесених з дотриманням квот, визначених Регламентом Верховної Ради. У Законі «Про Регламент Верховної Ради» зазначено, що квоти розподілу посад голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів визначаються пропорційно від кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп) до фактичної чисельності народних депутатів.

Більше про діяльність депутатів читайте на-rada.oporaua.org .

За коментарями звертайтеся:
Олександр Подолян, представник Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій  області
Тел. 066 429 97 36

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.