Відео

Дорогі Депутати від 6 липня 2015 року

“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

У двадцять четвертому випуску телепрограми за 6 липня ви дізнається про закордонний досвід роботи парламентарів з виборцями в округах, будні позапарламентської партії «ЗАСТУП», експеримент  із впізнаваністю депутата-мажоритарника з Черкащини, а також перевіримо, чи знають народні обранці значення терміну «абсентиїзм».

Детальніше у випуску:

Позапарламентські політичні сили: чи функціонує партія «ЗАСТУП» після не потрапляння до Верховної Ради VIII скликання?

Спробуємо знайти офіс партії та дізнаємося про її функціонування у народного депутата Валерія Давиденка, безпартійного і висуванця «ЗАСТУПу», який пілся обрання до Парламенту в 2014 р. вступив до фракції «Блок Петра Порошенка».

- «А як у них»: чого очікують виборці від роботи депутатів в округах за кордоном?

У країнах Африки та Азії розповсюджена практика виділення окремої суми (спецфонду) депутатам на потреби округу. Однак міжнародні організації, зокрема International Budget Partnership, вважають такі практики згубними через встановлення так званих клієнтських зв’язків між депутатами і виборцями. А у Великобританії за традицією кожної п’ятниці не призначається засідання палат партаменту, щоб депутати мали час для взаємодіх з громадою на окрузі. Подробиці – у сюжеті.    

«На окрузі»: чи впізнають на вулиці народних депутатів-мажоритарників з Черкащини? Експеримент журналістів «Дорогі депутати Черкащини» за участі народного обранця Олега Петренка  (Блок Петра Порошенка).

Парламентський дрес-код-2: чи вдасться журналістам потрапити до стін Верховної Ради у шортах?

У середині червня Андрія Сайчука, ведучого «Дорогі депутати»  і журналіста Громадського телебачення, офіційно акредитованого у ВРУ, охоронці не пустили до Парламенту через нібито невідповідність його форми одягу (шорти) офіційному дрес-коду, закріпленому нормативними документами. Як пізніше виявилося у відповіді Голови Апарату ВРУ на запит журналіста Громадського телебачення, наразі жодного документу, який би регламентував форму одягу журналістів, акредитованих у ВРУ, не існує. Про те, чим завершився «шортний» флешбмоб журналістів цього разу – у сюжеті.

У рубриці «Вокабула» попрохаємо парламентарів пояснити, що таке абсентиїзм  (найуживаніше значення - ухиляння від участі увиборах у зв’язку з свідомим бойкотуванням політичного режиму чи як прояв байдужості до користування своїми правами або виконання обов'язків).Запитаємо у Віктора Балоги (позафракціний), Євгена Дейдея («Народний фронт») і членів фракції «Блок Петра Порошенка» Олексія ПорошенкаОлександра БакуменкаОльги Богомолець  і Сергія Капліна.  

Довідково:                                                                                                                                   

Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.              

Всі випуски "Дорогих депутатів" | Моніторинг парламенту | Веб-сайт

Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)