Відео

Дорогі Депутати від 27 квітня 2015 року

“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

У п’ятнадцятому випуску телепрограми за 27 квітня ви дізнаєтеся про:

Парламентська автобаза: ліквідувати (,) не можна (,) зберегти? Лише кожен третій нардеп і лише раз на тиждень користується службовим авто, але Апарат ВРУ не поспішає її ліквідовувати.

Парламентська автобаза налічує 172 автомобілі, 339 штатних працівників, на забезпечення чого цього року виділено 32 мільйони гривень. Після сюжету «Дорогих депутатів» на початку березня народний депутат Єгор Соболєв («Самопоміч»), голова Комітет ВРУ з питань запобігання і протидії корупції звернувся до Голови Апарату ВРУ із запитом щодо доцільності існування парламентської автобази. Що з цього вийшло – у сюжеті.

Чи користуються народні обранці державною охороною?

Управління державної охорони надало відповідь, що так, але лише 6 парламентарям VI і VII скликань.

-  У рубриці «Парламентська математика» про те, чи дотримуються народні обранці регламентних процедур під час ухвалення законопроектів.  

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала дотримання процедури розгляду Верховною Радою України 115 законопроектів, які протягом 27.11.2014-20.04.2015 рр. були ухвалені в цілому. Наскільки систематично порушується Регламент – у сюжеті.

Чи знають виборці свого мажоритарника і чи працюють їхні приймальні? Перевіряли "Дорогі депутати.Черкаси".

У рубриці "Вокабула" - як депутати трактують "імперативний мандат"? Почуємо відповіді Івана Балоги(позафракційний), Андрія Тетерука («Народний Фронт»), Ігоря Мосейчука (Радикальна партія), Вадима Рабіновича(«Опозиційний блок»), Олександра Черненка («Блок Петра Порошенка»).  

У рубриці "А як у них" дізнаємося, що думає колишній дисидент і прем’єр-міністр Словенії Янез Янша (2004-2008, 2012-2013) про політичну недоторканість.

Депутати з народом: чи купують політики книжки і що читають? Дізнаємося у Сергія Тарути (позафракційний) та Миколи Княжицького («Народний Фронт») на Книжковому арсеналі.

Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.              

Всі випуски "Дорогих депутатів" | Моніторинг парламенту | Веб-сайт

Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)