Відео

Дорогі Депутати від 6 квітня 2015

 

“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

 У дванадцятому випуску телепрограми за 6 квітня ви дізнаєтеся про:

- «Парламентська математика»: відвідуваність комітетів фракціями, депутати, що не  визначилися із комітетом та десять депутатів-«прогульників», які ще жодного разу не були на засіданні комітетів.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала дані письмових протоколів засідань парламентських комітетів. За чотири перші місяці роботи Парламенту 8 скликання найкраще відвідували засідання комітетів депутати фракції «Народний Фронт», показник їх відвідуваності становить 88,98%. Показник відвідуваності фракції «Самопоміч» становить 86,67%, «Блоку Петра Порошенка» – 81,98%, фракції ВО «Батьківщина» – 78,36%, Радикальної партії Олега Ляшка – 74,65%, позафракційні депутати – 57,84%, фракції «Опозиційного блоку» – 50,7%, депутатської групи «Відродження» – 47,71% та групи «Воля народу» – 44,15%.

Як виявилося, аж десятеро народних обранців жодного разу не були присутніми на засіданнях комітетів:

Троє представників депутатської групи «Воля народу»Ігор Єремеєв («Воля народу») пропустив всі 9 засідань Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю (згідно Протоколів №1-9 засідань Комітету); Степан Івахів пропустив 8 засідання Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства (згідно Протоколів №1-8 засідань Комітету); В’ячеслав Богуслаєв не був присутнім на жодному засіданні Комітету з питань національної безпеки та оборони (згідно Протоколів №1-19 засідань, без урахування протоколів №15 та №18, яких немає у відкритому доступі).

Двоє депутатів фракції «Опозиційний блок»Михайло Добкін пропустив 12 засіданнях Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування (згідно даних Протоколів №1-12 засідань Комітету), а Юрій Бойко пропустив всі 9 засідань Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю (згідно Протоколів №1-9 засідань Комітету).

Позафракційні народні депутатиПавло Балога пропустив 12 засіданнях Комітету з питань податкової та митної політики (згідно даних Протоколів №1-12 засідань Комітету), Костянтин Жеваго пропустив 14 засідань Комітету з питань правової політики та правосуддя (згідно даних Протоколів №1-14 засідань Комітету).

Олександр Пресман з депутатської групи «Відродження» пропустив всі 13 засідань Комітету з питань бюджету (згідно Протоколів №1-13 засідань Комітету);

Руслан Сольвар з фракції «Блок Петра Порошенка» пропустив всі 6 засідань Комітету з питань транспорту (згідно даних Протоколів №1-14 засідань Комітету).
Надія Савченко (фракція «Батьківщина»), яку незаконно утримують в слідчому ізоляторі Російської Федерації, з об'єктивних причин не мала можливості виконувати депутатські повноваження і бути присутньою на засіданнях Комітету з питань національної безпеки та оборони.

Також відзначимо, що є депутати, які не входять до складу жодного з комітетів: Юрій Бабій («Народний Фронт»),Ярослав Лесюк («Блок Петра Порошенка») та Сергій Мельничук (депутатська група «Воля народу»).

- У чому особливість роботи  грузинського парламенту?

Знімальна група "Дорогі депутати. Черкаси" побувала у новому парламенті Грузії.  На чому доїжджають зі столиці грузинські депутати, що їдять у буфеті і як виглядає сесійна зала футуристичної будівлі у Кутаїсі? Про це в ексклюзивному сюжеті.

Друга ліга: чим займаються партії, які не подолали виборчий бар'єр?

Про це дізнаємося у Анатолія Гриценка, лідера партії «Громадянська позиція», і депутата 6 і 7 скликань Парламенту, а також завітаємо до партійного офісу.

У рубриці «Совок» дізнаємося про те, що означають елементи соцреалізму на фасаді Верховної Ради разом з сучасно мисткинею Жанною Кадировою.

 Довідково:                          

Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.        

Всі випуски "Дорогих депутатів" | Моніторинг парламенту | Веб-сайт

Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)