Відео

Дорогі Депутати від 09 березня 2015

 

Дорогі депутати – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення і Першого національного телеканалу. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися. 

Програма створена за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

У восьмому випуску програми за 9 березня ви дізнаєтеся:

У рубриці «Комітети»побуваємо на засіданні Комітету з питань економічної політики і дізнаємося, чому  затягується розгляд законопроекту про Укрнафту, що має принести прибуток державі приблизно 1 мільярд гривень. Думки щодо продуктивності діяльності Комітету висловлять народні депутати Геннадій Чекіта («Блок Петра Порошенка»)Вікторія Пташник («Самопоміч») та голови Комітету Андрія Іванчука («Народний фронт»).

Парламентський комітет з економічної політики тричі за тиждень провалив засідання - через відсутність кворуму. Єдине питання порядку денного, яке ніяк не може розглянути комітет - законопроект №2273, який повертає державі контроль над "Укрнафтою", акціонером якої є мільярдер Ігор Коломойський. Голову комітету Андрія Іванчука (фракція "Народний Фронт") підозрюють у конфлікті інтересів. Іванчук в інтерв'ю "Дорогим депутатам" відмовився підтвердити, що має спільний бізнес з Коломойським. Щоправда сам мільярдер стверджує, що разом з депутатом є співвласником компанії з виробництва екологічного пального "Техінсервіс". У разі ухвалення законопроекту №2273, олігарху доведеться виплатити державі дивіденди в розмірі 1,7 мільярди гривень.

Парламентський автопарк: не просто автобаза, а ціле підприємство з бюджетом у 40 млн. гривень на рік.

Парламентський автопарк, який нараховує майже 172 автівки, залишається чи не найзакритішим підрозділом Верховної Ради. Як виявилося, це не просто гараж, а ціле підприємство з авторемонтними майстернями, диспетчерською, власною їдальнею з "радянськими" цінами і навіть автозаправкою з дешевим бензином з цінами 2014 року.

У рубриці «Парламентська математика» дізнаємося про професії народних обранців VIIIскликання на момент обрання до Парламенту: 

  • 155 осіб – депутати попереднього скликання;
  • 94 особи – бізнесмени;
  • 49 осіб – державні службовці;
  • 33 особи – громадські діячі;
  • 31 особа – безробітні;
  • 20 осіб – представники місцевого самоврядування;
  • 19 осіб – представники силових структур;
  • 12 осіб – юристи;
  • 9 осіб – працівники освіти і культури;
  • 5 осіб – журналісти;
  • 3 осіб – медики;
  • 2 осіб – пенсіонери.

Також поспілкуємося з народним обранцем Андрієм Журжієм («Самопоміч»), який задекларував найбільше доходів серед 423 депутатів за 2013 років.

Парламентські бійки: як виявилося, окремі інциденти за участі українських парламентарів входять до переліку найвидовищних парламентських бійок останнього року. Сайт "Parliament Fights" публікує відео найяскравіших інцидентів в парламентах країн світу.

Довідково:                                                                                                                                   
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.          
   
Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)