Відео

Як працюють парламентські комітети

Робота в комітетах – одне з найбільш відповідальних завдань народного депутата у Верховній Раді. Комітети організовують дискусії, здійснюють підготовку законопроектів до розгляду, у тому числі проектів законів про затвердження загальнодержавних цільових програм, готують висновки щодо надання згоди на укладення чи денонсацію міжнародних договорів.

Формування складу

На сьогодні у Верховній Раді України створено 27 комітетів та спеціальну комісію з питань приватизації. Їхній склад може налічувати не менше 6 та не більше 35 народних депутатів. Парламентські фракції та групи домовляються, кого з депутатів і у якій кількості делегувати до кожного з комітетів, що має бути потім підтверджено голосуванням парламенту. Народний обранець може бути членом лише одного комітету. Не може належати до складу жодного комітету Голова Верховної Ради України, його перший заступник та заступник.

Повноваження

Основне завдання комітетів – ретельно аналізувати проекти законів, що стосуються їхньої сфери відповідальності, після чого їх виносять на розгляд парламенту. Висновок комітету – основа для прийняття Верховною Радою рішення про підтримку чи відхилення законопроекту. Комітети контролюють виконання Державного бюджету України в частині, що віднесена до предметів їх відання, організовують слухання в комітетах, а також аналізують стан реалізації бюджетних програм. Рішення у комітеті приймається більшістю голосів, якщо на засіданні присутні більше половини його членів. Комітети зазвичай проводять свої засідання в другий тиждень кожного місяця впродовж сесії Верховної Ради.

Прозорість роботи комітетів

Важливою складовою у покращенні якості роботи українського парламенту є прозорість діяльності комітетів. Кожен, хто бажає, може потрапити на засідання та інші заходи комітетів. Для цього треба оформити перепустку до Верховної Ради, попередньо заповнивши електронну форму на сайті rada.gov.ua. Відповідно до результатів дослідження ОПОРИ, половина комітетів оприлюднює менше 50% інформації, котра має розміщуватись на їхніх сайтах. 13 комітетів висвітлюють більше 50% такої інформації, ще 13 – менше 50% та один – 50%. Зокрема, мова йде про протоколи, стенограми, аудіозаписи засідань, висновки та рішення комітету, інформацію про стан розгляду законопроектів та інші суспільно важливі дані. Обсяг відомостей, які оприлюднюють про свою роботу комітети, не можна вважати достатнім. Практика демонструє, що якісний і системний громадський моніторинг роботи комітетів є одним із факторів покращення якості їхньої діяльності. Більш детальну інформацію про роботу комітетів можна отримати на сайтах самих комітетів, Верховної Ради та ресурсі Громадянської мережі ОПОРА rada.opora.org у розділі «Комітети».

 
Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)