RE:ФОРМА. Коли почнуть перевіряти чиновницькі кишені?

Чому через півтора року після прийняття Закону "Про запобігання корупції" досі не створене відповідне агентство? Що заважає запустити перевірку декларацій чиновників – відсутність політичної волі чи недосконале законодавство? Чи стануть електронні декларації каменем спотикання на шляху до безвізового режиму з ЄС?

Життя всупереч деклараціям

Біля Київського окружного адміністративного суду припарковані автівки бізнес-класу - BMW, «Лексуси», позашляховики «Тойота». Ціни на них в автосалонах стартують від мільйона гривень. Власники – працівники суду та військової прокуратури, яка розташована поруч. Ми зустрічаємося тут з Дмитром Гнапом, журналістом-розслідувачем,  який рік тому підготував сюжет про закордонні круїзи суддів цього суду.

15 03 Decl

Герої його матеріалу так і не змогли пояснити, як їм вдається провадити життя мільйонерів, декларуючи доволі скромні зарплаті. Проте, кримінальну справу порушили не проти них, а відносно самого Дмитра Гнапа – Генпрокуратура взялася перевіряти чи мав журналіст право розкривати приватну інформацію про служителів Феміди.

«Люди дивляться наші розслідування, а потім запитують: а де результат? Де звільнені, а краще ув’язнені посадовці? - каже Гнап. Якби запрацювало Національна агенство з запобігання корупції – ми би передавали їм результати своїх журналістських розслідувань. А вони б відкривали провадження».

Нашу розмову перериває поява чоловіка, в якому Гнап впізнає військового прокурора. Ми йдемо до нього, але той швидко застрибує в «Тойоту Прадо» і намагається втекти. Нам так і не вдається вмовити ймовірного прокурора опустити шибку свого джипа.

15 03 Decl2

Контролювати чиновників поки нікому

Для того, щоб декларації чиновників стали предметом вивчення не лише журналістів-розслідувачів, Верховна Рада ще у жовтні 2014 року ухвалила спеціальний закон, який так і називається – «Про запобігання корупції». Документ зобов’язав вище державне керівництво, депутатів усіх рівнів та очільників населених пунктів, державних службовців, суддів, працівників правоохоронних органів щорічно декларувати свої доходи.

Стежити за процесом має Національне агентство з питань запобігання корупції. Це колегіальний орган, який складається із п’яти осіб. Вони обираються на конкурсі на чотири роки і не можуть обіймати посаду більше двох термінів. Той, хто отримує найбільшу підтримку колег, наступні два роки очолює Агентство.

15 03 Decl3

НАЗК має право перевіряти спосіб життя чиновника на відповідність доходам, вказаним у декларації. Якщо є розбіжності - на пояснення дається 10 днів. Коли ж аргументи непереконливі, справа передається в Антикорупційне бюро.

Усі декларації чиновників НАЗК оприлюднює на своєму сайті. У відкритому доступі вони перебувають увесь час, доки декларант обіймає свою посаду і ще п’ять років після його звільнення.

Так все виглядає на папері. Але в реальності Агенство досі так і не розпочало свою  роботу. Обранням членів НАЗК займається спеціальна конкурсна комісія, яка складається з чотирьох представників влади і чотирьох представників громадських організацій. І вони не можуть дійти згоди щодо кандидатів.

15 03 Decl4

Андрій Марусов, голова правління Transparency International Ukraine, який також входить до конкурсної комісії, пояснює затримку намаганням влади провести до складу НАЗК контрольованих кандидатів. Наразі обрані лише двоє з п’яти. Це Олександр Скопич, заступник голови Державної служби Костянтина Ващенка, який, в свою чергу, є членом конкурсної комісії і голосував за свого підлеглого. І Наталія Корчак, колишній науковий керівник нинішнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Марусов стверджує, що існувала усна домовленість між членами конкурсної комісії – обрати до НАЗК двох кандидатів «від влади» (Корчак і Скопич), і двох «від громадськості». Проте, компроміс був зірваний. Провладна частина комісії проголосувала за народного депутата Віктора Чумака з «квоти громадськості». Проте, відмовилася підтримати двох інших - Федіра Веніславського або Романа Маселка, на який наполягали громадські антикорупційні організації. Зараз робота комісії фактично заблокована.

«Мені стало просто  неможливо довіряти колегам від влади, - каже Марусов. - Як можна працювати з людьми, які після публічної домовленості відмовляються від власних слів?» І продовжує: «Політичний клас просто не готовий пояснювати виборцю звідки всі ці будинки, машини, коштовні годинники».

Віктор Чумак, один з обраних до НАЗК, офіційно заявив самовідвід. «Не хочу покривати ці ігри своїм ім’ям», - пояснює депутат.

15 03 Decl5

Хоча, формально, трьох обраних достатньо для кворуму, вони не змогли б обрати голову. Останньою краплиною для Чумака стало голосування «з голосу» (тобто без процедури проходження через профільний комітет) поправок до закону «Про запобігання корупції», які, на думку Чумака, позбавляли сенсу діяльність НАЗК. «Зрозумійте, ідея всього цього електронного декларування не в тому, щоб законспектувати конфлікт інтересів, а убезпечити України від незаконного збагачення чиновників», - наголошує депутат.

Гра з електронними деклараціями

Автором скандальних поправок  став Вадим Денисенко, депутат «Блоку Петра Порошенка». Серед основних змін:

15 03 Decl6

  • Відтермінувати на 2017 рік кримінальну відповідальність за умисне неподання декларації або внесення неправдивих даних.
  • У декларації можна не згадувати чоловіка чи дружину, якщо вони не проживають разом. А норму про місце фактичного проживання пропонується виключити, залишивши тільки місце реєстрації.
  • Не декларувати грошові активи, фінансові зобов’язання та рухоме майно, якщо їхня вартість не перевищує 150 мінімальних зарплат. Це у 3-7 разів вище за чинні норми. Проектом пропонується не включати в декларацію рухоме майно, яке було придбане до того як запрацювала система електронних декларацій та не вказувати вартість майна і активів, якщо вони не є джерелом доходу.
  • Підвищити вартість для подарунків, які не потрібно декларувати з 5 до 150 мінімальних зарплат. Це означає, що не треба декларувати подарунки, вартістю до 200 тис.грн.

"За" законопроект проголосували 238 народних депутатів

Зміни до антикорупційного закону викликали обурення Брюсселя. Посол ЄС в Україні Ян Томбінський розкритикував новий порядок електронного декларування і, позаяк антикорупційний закон є в так званому «візовому пакеті», пригрозив, що Україна не отримає довгоочікуваний безвізовий режим з Євросоюзом.

Вадим Денисенко вважає, що його в цій ситуації використали: «Всі ці речі (правки до закону №3755 – «RE:Форма») були проговорені і узгоджені зі всіма лідерами фракцій (коаліції - «RE:Форма») крім «Самопомочі». Депутат переконує, що його законопроект жодним чином не нівелює ідею електронного декларування. «Норма про (обов’язкове декларування - «RE:Форма») 20 тисяч, 50 тисяч (гривень - «RE:Форма») – це непрацююча норма. Це профанація і брехня суспільству».

15 03 Decl7

Денисенко стверджує, що підняти мінімум для декларування, скажімо, подарунків чиновникам до 200 тисяч – запропонували на нараді керівників фракцій коаліції. Мовляв, при доларі у 30 гривень – двісті тисяч – це не гроші. І це для країни, де середня зарплатня чиновника – 40 тисяч гривень на рік.

Саме невідповідність нових норм декларування заявленій меті – запобігти корупції – дозволяє голові правління Міжнародного фонду «Відродження» Олександрові Сушкові  називати правки Денисенка катастрофою. «Це традиції українського законотворення – тишком-нишком надурити. Але ми розуміємо, що це дуже наївно – розраховувати, що такий обман пройде».

Врешті Президент наклав вето на закон і відправив його назад до парламенту – на невідкладне переголосування. Із власними правками, які, начебто, повністю відповідають вимогам ЄС.

15 03 Decl8

(фото прес-служби Адміністрації Президента)

Як у них. Чому Обама декларує собаку?

У Сполучених Штатах Америки публічне декларування доходів є обов’язковим для всіх гілок влади. А щоб декларанти не забували подавати заповнені документи, їм про це нагадують комісії з урядової етики. Інакше Генеральний прокурор має право вимагати штраф,  за свідоме ухиляння – до 10 тисяч доларів, за необачність – до п’яти.

У звітах обов’язково вказується сума доходів та звідки вони отримані, якщо їхній розмір перевищує 200 доларів. Декларується також дохід дружини або чоловіка, якщо вони заробили не на основному місці роботи більше тисячі доларів. Обов’язково вказуються наявні кредити, іпотеки у понад 10 тисяч, де і для чого вони були отримані. Декларуються грошові перекази, більше тисячі доларів. Межа для подарунків, які не підлягають декларуванню – 350 доларів.

15 03 Decl9

У декларації Барака Обами за 2014 рік вказано, що він отримав роялті за три свої книги – понад 15 тисяч доларів за кожну. До 50 тисяч заробив на цінних паперах. Зробив передоплату за навчання своїх доньок у коледжі. Виплачує іпотеку, отриману під будинок в Чикаго у 2005 році. Подарунків у 2014-му Обама не декларував. Однак у 2009-му йому довелося вносити у декларацію португальську водяну собаку Бо, яку йому подарував сенатор Едвард Кенеді.

"RE:Форма" – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і Програми USAID РАДА. У щотижневій програмі ви дізнаєтеся про те, працюють чи не працюють прийняті парламентом реформаторські закони і як аналогічні реформи реалізувалися у інших країнах. Через серію репортажів з різних регіонів України ми покажемо вам успішні зразки реалізації новоприйнятих норм, дізнаємося, де і чому вони пробуксовують та адресуємо проблемні питання безпосередньо до парламентарів.