RE:ФОРМА. Коли в Україні будуть якісні дороги?

"RE:Форма" – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і Програми USAID РАДА. У щотижневій програмі ви дізнаєтеся про те, працюють чи не працюють прийняті парламентом реформаторські закони і як аналогічні реформи реалізувалися у інших країнах. Через серію репортажів з різних регіонів України ми покажемо вам успішні зразки реалізації новоприйнятих норм, дізнаємося, де і чому вони пробуксовують та адресуємо проблемні питання безпосередньо до парламентарів.

Міністерство перевіряє дороги

“Це…це… халепа!”, з трудом підбирає цензурні слова міністерський чиновник. Його обурення викликали кілька прямокутних, свіжовирізаних дірок, що рясно вкривають асфальтне покриття ділянки траси Н01 Київ-Харків, поблизу села Теклине.  

r 09 06 f1

вирізи для поточного ремонту на автодорозі Н 01

Віднедавна міністерство інфраструктури вирішило робити виїзні інспекції дорогами національного значення - щоб перевіряти їх стан та якість “поточного” ремонту, який в народі ще називають “ямковим”. Саме такий ремонт спостерігає знімальна група Громадського, яка вирушила разом з міністерською інспекцією на чолі з Дмитром Ламським.  На цій ділянці ремонт проводить Черкаський обласний автодор. Технологія з минулого століття: трактор зрізає верхній шар пошкодженого асфальту, ремонтники варять в допотопного вигляду баці бітум, використовуючи як джерело енергії придорожній хмиз. Потім вручну, лопатами, “латають” ями. Недоліки цього методу очевидні - ремонт недовговічний.

r 09 06 f2

ремонтна бригада на дорозі Н 01 в Черкаській області

До того ж дуже важко вести облік, скільки було витрачено на поточний ремонт. Адже ям дуже багато. Працівники облавтодору переймаються іншим: “на початку квітня ми отримали зарплату за грудень місяць!”, сердито каже один з ремонтників.

Без Дорожнього фонду не буде доріг

В Україні – 170 тисяч кілометрів доріг державного та місцевого значення. З них близько 150 тисяч - у безнадійному стані.

r 09 06 f

Цього року на ремонт виділено 19 мільярдів гривень, але більша частина цих грошей  - 11,2 млрд. грн. - піде на повернення кредитів. На решту планується відремонтувати тисячу сімсот кілометрів покриття. Це сота частина від загальної протяжності.

Збільшити фінансування будівництва, ремонту та утримання доріг планується за рахунок створення Державного дорожнього фонду.

“Без Дорожнього фонду Укравтодор і взагалі відновлення доріг не матиме жодного шансу на життя”, - каже міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Законопроект про створення Дорожнього фонду двічі ставився на розгляд парламенту, і двічі не набирав потрібної кількості голосів. Автор законопроекту Андрій Вадатурський  сподівається, що фонд вирішить питання залучення коштів на будівництво нових доріг і капітальний ремонт існуючих. За його оцінками це 50 мільярдів гривень на рік. “Ми сподіваємося, що парламент ухвалить закон про фонд восени. І з першого січня 2017 року він вступить в силу”, - каже депутат.

r 09 06 f13

Андрій Вадатурський, співавтор законопроекту про Дорожній фонд

Наповнювати державний фонд збираються за рахунок акцизного податку (на нафтопродукти та транспортні засоби), ввізне мито, плату за проїзд великогабаритного транспорту, внески автострахування. Всі ці надходження можна буде витрачати лише на дороги. 60% йтиме на ремонт шляхів державного значення, 35% - місцевого. Ще 5% - на безпеку дорожнього руху.

Гроші на ремонти в областях розподілятимуть не в ручному режимі, а пропорційно до протяжності усіх доріг регіону. А які з них ремонтувати в першу чергу вируішуватиме вже місцева влада. Рішення щодо доріг державного значення приймає Кабінет Міністрів.

Доповнює дорожній пакет законопроект про реформування системи управління дорогами. Він закріплює дороги місцевого значення за місцевими адміністраціями і дозволяє залучати сторонніх фахівців, які перевірятимуть якість ремонтних робіт.

Управляти дорогами можна буде на основі довгострокових контрактів (до семи років), в яких буде детально виписано терміни, оплата робіт, порядок здійснення ремонту та утримання і гарантійні обов’язки підрядника.

Львівський експеримент

Деякі можливості з самостійного фінансування ремонту доріг на рівні областей вже існують і зараз. Так місцевим громадам залишили так званий “пістолетний” збір - акциз з автозаправок. За підрахунками міністра інфраструктури це дозволило закумулювати понад 7 мільярдів гривень.

r 09 06 f14

Володимир Омелян, в кабінеті оздобленому за часів міністра Кірпи

Але не всі області використали ці гроші за призначенням. “Хтось купляв на ці гроші машини, хтось виписував собі премії до зарплат. Ми наполягаємо, що ці кошти повинні йти виключно на дороги”, - каже Володимир Омелян. Хоча є винятки - Львівська область розпочала амбітний проект з реконструкції траси Львів-Ужгород. Знімальна група Громадського вирушила до Прикарпаття - подивитися як це відбувається.

r 09 06 f15

околиці міста Турка

Ми побували на ділянці дороги поблизу районного центру Турка. Це передгір’я Карпат, потенційно привабливий регіон для зеленого туризму. Але через погану дорогу, яка не ремонтувалася останні 25 років, регіон залишається важкодоступним і економічно депресивним.

Для відновлення дороги Львівська ОДА залучила турецьку компанію “Onur”. “Ми провели конкурс. Брали участь три компанії. Турки дали найкращу ціну”, - лаконічно пояснює вибір підрядника голова Львівської ОДА Олег Синютка. Технологія ремонту відрізняється від того, що ми бачили на Черкащині. Сучасна техніка, кілька шарів дорожнього покриття. “Даємо мінімум 7 років гарантії”, - ламаною англійською каже Самі Зенге, начальник ділянки.

r 09 06 f16

Самі Зенге, начальник ділянки турецької компанії “Onur”

В Турці туркам, схоже, раді. “Роботи тут майже нема, - каже літній чоловік, який поспішає на міський ринок. - А так хоч до Львова можна буде їздити”. На ринку продавці чекають, що знизяться витрати на транспортування товарів і можна буде опустити ціни, адже купівельна спроможність населення є невисокою. “Зайдуть бізнесмени, інвестори зі Львова, Самбора, - каже добре вдягнений чоловік, який назвався місцевим лікарем.  - Може і наша Турка почне розвиватися як гірський район?”

Вартість ремонту дороги Львів-Ужгород 442 мільйона гривень. Майже половину цієї суми склали надходження з львівської митниці, які в рамках пілотного проекту дозволили витратити на дорожній ремонт.

Для інших областей такі витрати без Дорожнього фонду можуть бути непідйомними. “Ми ризикуємо створити профанацію замість реформи”, - говорить Сергій Вовк, Директор центру транспортних стратегій. Так станеться, за словами експерта, якщо в рамках децентралізації уряд передасть розбиті дороги на баланс місцевих громад, але не забезпечить ресурсом для їх ремонту та утримання.

Як у них. Звідки гроші на німецькі автобани?

Як шукають гроші для підтримання автошляхів в бездоганному стані - варто повчитися в Німеччині, яка славиться своїми дорогами. А німецьке слово Autobahn давно стало міжнародним.

В Німеччині - близько 650 тисяч кілометрів доріг. І всі вони - безкоштовні. Третину дорожніх мереж становлять державні та федеральні шляхи. Їхнє обслуговування та будівництво – відповідальність держави. Вона ж виділяє кошти на часткове фінансування доріг муніципального рівня.

r 09 06 f8

німецькі автобани. фото з wikipedia.org

Такі традиційні «дорожні» надходження як акциз на купівлю нафтопродуктів та автомобілів в Німеччині не мають цільового призначення. Це означає, що не всі гроші, сплачені автомобілістами скеровують на дорожню інфраструктуру. Вони надходять до федерального бюджету, а вже з нього виділяються відповідно до затвердженого плану. Виключно на потреби доріг іде мито, яке сплачують водії вантажівок вагою більше 12 тонн.

При будівництві доріг Німеччина використовує різні форми державно-приватного партнерства. Наприклад, запроваджена так звана A-Модель. Вона передбачає, що держава фінансує половину вартості будівництва дороги. Решту - вкладає інвестор, який впродовж 30 років обслуговує трасу і повертає інвестиції, збираючи митні платежі з вантажівок. Хоча сама дорога стає державною одразу після будівництва. Схожий принцип застосовується і для будівництва мостів і тунелів.

r 09 06 f17

вимірювальний автомобіль компанії, що займається оцінюванням доріг. фото strassen.nrw.de

В Німеччині запроваджена одна з найкращих систем моніторингу доріг, яка збирає дані про щільність покриття, рівень нахилу та наявність тріщин. Всі зібрані дані доступні на сайті і за ними оцінюється якість доріг.

Німеччина щороку виділяє близько 15 мільярдів євро на дороги. 10 з них іде на утримання шляхів. Однак цих коштів не завжди вистачає. Тому німці планували з початку 2016 року запровадити для іноземних авто плату за користування дорогами, але Європейська Комісія не дозволила цього зробити.