Дорогі Депутати

Дорогі депутати від 09 листопада 2015

Що таке «праймеріз» і як вони проводяться закордоном? Як влаштувати родича на держслужбу? Пікантні історії «наближених» помічників. Безвізовий режим: чому депутати провалили голосування за законопроекти, ухвалення яких вимагає ЄС? Про це – у випуску.

“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

Цього разу у випуску: Як влаштувати родича на державну службу? Пікантні історії «наближених» помічників. Що таке «праймеріз» і як вони проводяться закордоном? Безвізовий режим: чому депутати провалили голосування за законопроекти, ухвалення яких вимагає ЄС? 

-    Безвізовий режим: чому депутати провалили голосування за законопроекти, ухвалення яких вимагає ЄС?  

Надання Україні безвізового режиму передбачає попереднє ухвалення цілої низки законодавчих актів у сфері протидії і запобігання корупції, європейських норм і практик доступу до публічної інформації, роздержавлення комунальних ЗМІ, свободи медіа, зміни до Трудового кодексу щодо антидискримінації та інших. Ситуацію з не результативним голосуванням у Парламенті коментують Леся Ганжа, редактор порталу «Доступ до влади» і Дирія Каленюк, виконавчий директор «Центру протидії корупції», та Богдан Глоба, виконавчий директор фонду «Точка ОПОРИ».

-     Як влаштувати родича на державну службу? Пікантні історії «наближених» помічників.

«Дорогі депутати» виявили у списках помічників, які працювали помічниками народних депутатів VII скликання на платній основі, родичів самих народних депутатів. Деталі – у сюжеті.

-     У рубриці «Вокабула» запитали народних обранців про те, що таке праймеріз.

«Праймеріз» (від англ. primaries — попередні) – найчастіше це попередні вибори всередині партії, які реалізуються для висунення найсильніших (найбільш переконливих) кандидатів на всенародних чи локальних виборах. Подробиці у сюжеті і за посиланням.

-     У рубриці «А як у них»? розберемося, в яких країнах і за яким принципом проводяться праймеріз. 

-     На окрузі №23: як змінилося життя громади після загибелі у серпні депутата Ігоря Єремєєва? Чи очікують мешканці округу на швидкі перевибори і як дають лад своїм проблем у останні два місяці? Про це у сюжеті «Дорогі депутати. Волинь». 

Довідково:                                                                                                                                   

Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.              

Всі випуски "Дорогих депутатів" | Моніторинг парламенту | Веб-сайт

Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати #рада8 #rada8 #opora #опора)