Дорогі Депутати

Дорогі депутати Волинь. 19 випуск

У 19-ому випуску програми «Дорогі депутати. Волинь» підсумуємо діяльність народних депутатів у 2015-ому і нашу з ними співпрацю. Загалом, нардепів-волинян можна розділити на дві групи: «Воля народу» і народнофронтівці.


Обраний на 19-ому виборчому окрузі Ігор Гузь завжди зголошувався на інтервю: доводилось спілкуватися з ним двічі у кулуарах українського Парламенту, кілька разів у селі на зустрічах з виборцями. У депутата є 6 оплачуваних помічників. З Андрієм Бокочем їздили в Іваничівський район слухати, що кажуть про депутата люди. Згідно з даними сайту Верховної Ради України, Ігор Гузь не пропустив жодного пленарного засідання, зареєстрував 12 законопроектів.


За весь час виходу нашої передачі нам лише раз пощастило зустрітися із представником 20 виборчого округу Сергієм Мартиняком. І чи пощастило взагалі? Знайомство з нардепом відбулося у селі Сокіл Рожищенського району, куди він прибув на зустріч з виборцями. За два візити у Парламент знімальна група програми його там не застала. А ось за інформацією сайту він пропустив близько 30% пленарних засідань. Творчій групі програми «Дорогі депутати. Волинь» найбільше співпрацювалося з помічником Мартиняка Олександром Пизою


Степан Івахів виявився "найдоступнішим" депутатом з-поміж "волинської трійці". З ним ми спілкувалися двічі: на окрузі і під парламентським куполом. Низку разів позицію нардепа озвучував його помічник на громадських засадах Денис П'ятигорець. Нардеп реагував на наші сюжети. Наприклад, після репортажу із села на Ратнівщині людям виплатили заборговані за молоко гроші.


Депутат-айдарівець "Зола", або ж Ігор Лапін, також не втікав від мікрофона. Він навіть запросив творчу групу «Дорогі депутати.Волинь» у свої київські апартаменти - однокімнатну квартиру в готелі «Київ» поблизу Верховної Ради. Лапін відносно часто виступав з парламентської трибуни і з місця у Раді. Зареєстрував більше двох десятків законопроектів протягом 2015-ого. Рідко організовував зустрічі з виборцями. З помічників з нами співпрацювали Вікторія Климчук і Юрій Моклиця.


З обранцем 23 округу Ігорем Єремеєвим спілкувалися лише раз - під куполом українського Парламенту. Він охоче коментував події в сесійній залі, ділився планами щодо відпустки. Однак у липні 2015 смертельно травмувався під час кінної поїздки. Серце впливового політика і бізнесмена зупинилося 12 серпня.


Обраний за списком партії «Народний фронт» волинянин Юрій Савчук теж був героєм наших випусків. Проте зустріти його вдавалось лише у столиці, хоча сам депутат стверджував, що зазвичай вихідні проводить саме на малій батьківщині. Співпраця з помічниками нардепа відбувалася лише на рівні телефонних розмов. 

Більше підсумків - у відео.


«Дорогі депутати. Волинь» – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, «Громадського. Волинь», Громадського телебачення і проекту USAID РАДА. З програми глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню “кухню”, “совковий дух” Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму.