Дорогі Депутати

Дорогі Депутати від 28 вересня 2015 року

“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

"Дорогі депутати" подолали 700 кілометрів на Схід разом із представниками Комітету із запобігання і боротьби корупцією. До нового адміністративному центру у Сєвєродонецьку на перше виїздне засідання парламентарів запросив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука, що було його ініціативою разом із депутаткою Світланою Заліщук («Блок Петра Порошенка»):
"Для мене ідея фікс була - боротьба з корупцією, тому на першому ж тижні свого призначення я попросив організувати виїздне засідання і саме Комітету по боротьбі із корупцією, бо сподіваюся, що під час цього Комітету і після нього будуть здійснені якісь зміни і я ще будучи в Києві просив, щоб люди приїхали не просто на конференцію, а із конкретними рішеннями, які я би міг втілити".

Охороняли територію біля готелю із символічною назвою "Мир" у Сєвєродонецьку більше двохсот правоохоронців, серед них війська спеціального призначення, представники добровольчих батальйонів, СБУ, фіскальної служби. Зрештою до Сєвєродонецка дісталися лише 9 із 22 депутатів комітету. Через відсутність кворуму комітет не відкривав засідання, натомість пройшов у форматі комітетських слухань за участі Анатолія Матіоса, Головного військового прокурора України, Олега Козловського, голови управління СБУ у Луганській області і Анатолія Науменка, начальника Головного управління МВС України у Луганській області.

Анатолій Матіос, заступник Генерального прокурора України - головний військовий прокурор, відзначив: «За рік вже засуджено 8 осіб з конфіскацією майна (щодо подій контрабанди – ред.) у Луганській і Донецькій областях». 

Поскаржився на депутатів Анатолій Науменко, начальник Головного управління МВС України у Луганській області«Поточний Кримінально-процесуальний кодекс не дозволяє необхідним чинном затримувати терористів і сепаратистів. Ми подали зміни на Комітет: 7 місяців розглядається цей законопроект у Комітеті і до сих пір не винесений на голосування».

Валентина Агафонова, керівник проекту «Військові та місто», відмітила: «Ми, представники громадських організацій Сєвєродонецька, очікували, що сьогодні знімуть із посади генерала Науменка. Це би було те, що очікують всі». 

Сергій Лещенко («Блок Петра Порошенка») зауважив  у кулуарах заходу: «У цьому Комітету (Комітет ВРУ з питань протидії і запобігання корупції, - ред.), на відміну від попереднього немає фахових правоохоронців або юристів. Це піар-комітет публічничних борців з корупцією та «Фейсбук-зрадою», до яких я теж себе відношу».                                                                                                                          

Довідково:   

Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.             

Фейсбук | Твіттер(#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)