Дорогі Депутати

Дорогі Депутати від 15 червня 2015 року

“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

У двадцять першому випуску телепрограми за 15 червня ви дізнається про сьогодення позапарламентських партій КПУ та «Сильної України», підсумки першого півріччя роботи Верховної Ради у цифрах, депутатський побут і дитячі садки у парламентах світу.   

Детальніше у випуску:

Позапарламентські партії: як функціонують "Комуністична партія України" та "Сильна Україна" після поразки у 2014?

У відповідь на закон про декомунізацію "Комуністична партія України" прибрала серп і молот із офіційної веб-сторінки. Офіс КПУ у Києві на вулиці Борисоглібській, 7 нині відгороджений від чужого ока зеленим парканом. Охоронці запевняють: "Давно нікого немає!" Також побачите, як приймали журналістів у офісі політичної сили Сергія Тігіпка "Сильна Україна".

У рубриці "Парламентській математиці" дізнаємося про підсумки першого півріччя Ради VIII скликання.

Згідно з даними Громадянської мережі ОПОРА, за перші півроку роботи народних депутатів (27.11.2015-27.05.2015) Верховна Рада  працювала на 1,7 разів більше за Парламент VII скликання. Примітно, що Президент і Уряд демонструють значно вищий коефіцієнт корисною дії в законотворчій роботі, порівняно з депутатами, лише 13 % ініціатив яких стали законами (368 із 2777). Так, 74 % законодавчих ініціатив Президента (26 з 35 документів), внесених до Парламенту, було результативно проголосовано, а серед ініційованих Кабінетом Міністрів України  - було схвалено 35 % (56 із 159 документів).

- Дитячий садок у Парламенті: чи можливо поєднати політику і виховання дитини?

Українські парламентарі не мають змоги брати дітей у сесійну залу, пускають парламентських дошкільнят хіба що у особисті кабінети народних обранців. На території Парламенту немає ані дитячої кімнати, ані дитсадка. Побачте на власні очі, як Голова Комітету ВРУ у закордонних справах Ганна Гопко поєднує політику і виховання неповнолітньої доньки.

- У рубриці «А як у них?» з’ясуємо, чому парламенти європейських країн мають репутацію «family or child friendly”, тобто “дружні до сім’ї чи дитини”.

 Яслі для британських депутатів обійшлися платникам податків у 24 мільйони гривень. Це переобладнання одного із найпопулярніших барів Лондона неподалік Вестмінстерського Палацу у дитячий садочок частина парламентарів називає «гротескним марнуванням бюджетних коштів». Виявилось, що відвідує заклад лише 20-о дітей, а це удвічі менше від запланованого. Не оминули «дитячі будні» й італійську депутатка Європарламенту Лічію Ронзулл, яка 5 років поспіль не розлучається із донькою у залі засідань.

Парламентський побут: де народні обранці курять, які книги читають і скільки витрачають грошей на обід? Дізнаємося від наших колег із «Дорогі депутати. Волинь» та «Дорогі депутати. Черкаси».

- У традиційній рубриці "Вокабула": чим відрізняється "делімітація" від "демаркації"?

Запитаємо у народних обранців Богдана Онуфрика та Максима Курячого із Блоку Петра Порошенка, Ірини Подоляк(«Самопоміч»), Михайла Папієва («Опозиційний блок») та Вадима Кривенка («Народний фронт»).