Дорогі Депутати

Дорогі Депутати від 1 червня 2015 року

“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

У дев’ятнадцятому випуску телепрограми за 1 червня поговоримо з віце-спікером ВРУ Андрієм Парубієм та проінспектуємо його робочі кабінети, розберемося з поняттям депутатського імунітету та ситуацією з обранцями Мельничуком і Клюєвим, поспілкуємося з депутатом-мажоритарником з Черкащини Сергієм Рудиком та перевіримо знання обранців щодо поняттям «денонсація».

Детальніше про випуск:

Власна душова і вихід на дах Парламенту - що приховують кабінети першого віце-спікера Андрія Парубія?

Поспілкуємося з Першим заступником Голови ВРУ про місцеві вигоди: державну охорону, душову кабіну, власний вихід на дах Парламенту та те, чого найбільше бракує.

Депутатський імунітет - рудимент чи необхідність? Про процедуру зняття депутатського імунітету в Україні та засідання Комітету з питань регламенту.

Під прицілом громадськості останніми тижнями опинилися народні депутати Сергій Мельничук («Воля народу») та Сергій Клюєв («Опозиційний блок»), щодо яких надійшло подання Генеральної прокуратури України про зняття недоторканності.

У рубриці "А як у них" про особливості позбавлення депутатської недоторканності у країнах Європейського Союзу.

"Дорогі депутати. Черкащина" інспектували 198 округ вперше обраного Сергія Рудика (позафракційний).

За час 8-ої каденції ВРУ депутат Сергій Рудик встиг зареєструвати 35 законопроектів (жоден із них досі не став дійсним актом), подав 25 звернень і 7 разів брав слово у залі сесійних засідань. Відповідно до декларації, річний дохід Сергія Рудика 2014-ого склав 102 тисячі гривень, ще 360 тисяч заробила родина. Задекларував депутат 55 квадратних метрів у житловому будинку і земельні ділянки у 629 і 900 квадратних метрів. Авта у Сергія Рудика відповідно до декларації про доходи немає, утім на округ депутат приїздить на небюджетному авто і з "подарунками". Подробиці у сюжеті.

У рубриці "Вокабула" про те, як депутати розуміють термін "денонсація".

Чи коректно тлумачать народні обранці «денонсацію» (тобто спосіб легітимного, юридично коректного припинення дії двостороннього міжнародного договору або виходу з багатостороннього міжнародного договору в порядку і терміни, обумовлені в такому договорі)? Дізнавалися у Володимира Парасюка (позафракційний), Валерія Пацкана («Блок Петра Порошенка»), Антона Кіссе (група «Відродження»), Івана Мирного та Ігоря Шурми з «Опозиційного блоку», а також Олександра Кірша («Народний Фронт»).

Довідково:                                                                                                                                   
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.  
           
Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)