Дорогі Депутати

Дорогі Депутати від 31 березня 2015

 

“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і проекту USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

В одинадцятому випуску програми за 30 березня ви дізнаєтеся:

- У рубриці "Комітети": що відбувається на засіданні Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України?

Регламентний комітет повинен наглядати за дотриманням всіх процедур, у тому числі за обранням голів комітетів. Однак саме цей комітет досі залишається без керівника. Обов'язки голови виконує перший заступник - Павло Пинзеник з "Народного фронту". Незабаром пану Пинзенику доведеться скласти тест на конфлікт інтересів: Комітет розглядатиме питання про відставку голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Миколи Мартиненка («Народний фронт») у зв'язку з порушеною проти останнього кримінальної справи у Швейцарії. Проте сам пан Пинзеник багато років був помічником Миколи Мартиненка. Отже, прослідковуємо у даному випадку конфлікт інтересів. Наразі в.о. Голови регламентного комітету активно намагався скасувати ухвалений законопроект про акціонерні товариства Деталі - у репортажі.

 - У рубриці "А як у них?" про державний театр №99, який змусив нервуватися весь естонський політикум, створивши власну партію.

Грандіозна вистава, яка насправді виявилась соціальним експериментом, покликаним привернути увагу суспільства до проблеми популізму в політиці. Все це про зухвалий проект естонського театру NO99, актори якого змусили добряче понервувати правлячі партії, створивши власний політичний проект напередодні виборчої кампанії. Підсумком стала гучна відставка міністра юстиції, корупційний скандал в лавах однієї з найбільших партій і документальна стрічка "Ash&Money", яку презентував в Києві головний режисер театру Тійт Оясоо.

- У рубриці "Парламентська математика" про виборчі фонди партій і витрати на агітаційну кампанію під час парламентських виборів 2014.

За даними звіту Громадянської мережі ОПОРА, попри граничні обмеження на витрати виборчих фондів сукупна вартість виборчої кампанії на парламентських виборах постійно зростала: у 2002 р. склала 32,2 млн грн,  зросла у 17 разів у 2006 р. до 552,1 млн грн, у 2007 р. – 579,2 млн грн (+5  % від попередньої компанії), у 2012 р. - 601,3 млн грн (+4 %),  у 2014 р. – 674,5 млн грн (+12 %). Рекордсменами за сумою виборчого фонду на дострокових парламентських виборах стали партії «Батьківщина» (109,5 млн грн), «Опозиційний блок» (106,4 млн грн), «Блок Петра Порошенка» (97,4 млн грн) і «Народний Фронт» (93,6 млн грн).У той же час витрати на використання ЗМІ (ефірний час на телебаченні, радіо, матеріали в друкованих ЗМІ) склали понад 90 % усіх офіційних партійних витрат на агітаційну кампанію. Найбільше витратили«Опозиційний блок» (понад 100 млн грн) іВО «Батьківщина» (трохи більше 99 млн грн). Витрати на інші види агітації (зовнішня реклама, друковані агітаційні матеріали) є непропорційно меншими.

Також на вас чекатиме ексклюзивний коментар італійського політолога Dr. Даніели  Піччіо про державне фінансування партій в Європі, ситуацію з політичною рекламою в Італії та можливість застосування європейського досвіду в Україні.

- На завершення про парламентський «шопінг»: що можна придбати у будинку комітетів Верховної Ради?                      

Від зубної щітки до скіфської пекторалі - все необхідне депутат може придбати у стінах Парламенту. Чи знали ви, що в парламентських будівлях є декілька крамничок, які торгують широким асортиментом товарів? Щоправда, специфіка покупців таки дається взнаки: як сувеніри, тут пропонують і грошове дерево, і аркуші справжніх нерозрізаних купюр з Монетного двору НБУ.

Довідково:                                                                                                                                  
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.              
Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)