Дорогі Депутати

Дорогі Депутати від 02 лютого 2015

Дорогі депутати" – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення і Першого національного телеканалу. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

Програма створена за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

У третьому випуску програми за 2 лютого ви дізнаєтеся:

  • "Кнопкодавство" повертається до Верховної Ради. Чому депутати зволікають із встановленням нової системи для голосування і сенсорною кнопкою? Репортаж з майстерні розробників "Ради-4".
  • Одна з найстаріших парламентських партій - ВО "Батьківщина" - на останніх виборах показала найгірший результат у своїй історії. Втім вже сам партійний офіс, більше схожий фортецю в центрі Києва, красномовно промовляє: вибори проходять і відходять, а "Батьківщина" залишається. Про історію, ідеологію і партійну господарку - в рубриці "Партологія" разом із Іваном Кириленком, народним депутатом України від «Батьківщини», що був народним обранцем, починаючи з другого скликання Парламенту.
  • У рубриці "Совок" про таємниці Маріїнського парку. Чи знали ви, що сотні українських вояків, що загинули на початку минулого століття в боях за Незалежність, були поховані в Маріїнському парку, напроти будівлі Верховної Ради? Утім радянська влада зробила все, щоб знищити пам'ять події тих років, а простір перед парламентом перетворила на пантеон своїх героїв
  • Досвід парламентаризму Великої Британії. Що потрібно для того, аби стати депутатом? Бути багатим? Відомим? Мати впливових друзів-політиків? Скоріш за все, якщо ми говоримо про Україну. Але зовсім не так, якщо йдеться про Велику Британію. Як британські партії визначають хто балотуватиметься кандидатом на наступних виборах? Завдяки прозорій системі відбору, яка нагадує вступні іспити до престижного університету. Більше в рубриці "А як у них?"
Довідково:                                                                                                                                                            
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.