Дорогі Депутати

Дорогі Депутати від 28 липня 2013

У програмі "Дорогі депутати", спільного проекту Громадянської мережі ОПОРА та 5 каналу, за 28 липня: аналіз депутатських запитів, що думають виборці про проблеми парламентаризму, обіцянки мажоритарників Рівненщини і репортаж з округу депутата з фракції "Свобода" Олега Осуховського.

Депутатський запит - один із важливих інструментів впливу, про який часто парламентарі забувають. За період двох сесій депутати надіслали 2067 запитів, більшість з яких стосувались розслідувань, зловживань і  порушень. На другому місці - інфраструктура в округах. Далі - захист інтересів громадян та колективів. Лише 216 запитів стосувались політики та законодавству. Найчастіше запити адресували Кабінету міністрів України - 653 запити, Генеральній прокуратурі України - 519 запитів та Міністерству внутрішніх справ України - 105 запитів. Найбільше запитів надіслали Ірина Геращенко (фракція "удар"), Юрій Сиротюк (фракція "Свобода") та Едуард Леонов (фракція "Свобода"). Близько третини депутатів не надіслали жодного запиту. Автори програми звертаються до депутатів Януковича-молодшого, Пшонки-молодшого та Азарова-молодшого, щоб вони були активнішими в опіці над своїми виборцями. 

У рубриці "Якби я був депутатом" представники різних професій розмірковують про наступне: 

  1. Як зробити так, щоб люди не продавали свої голоси на виборах?

  2. Чи потрібно обмежувати виборчі фонди кандидатів?

  3. Який принцип формування ЦВК забезпечив би її незалежність? 

У рубрика "Обіцяй - виконуй" у цьому випуску проаналізовано обіцянки мажоритарників з Рівненщини. 

У 5 одномандатних виборчих округах Рівненської області на виборах перемогли 3 кандидати ВО «Батьківщина», 1 кандидат ВО «Свобода» та 1 кандидат Партії регіонів. Всього народні депутати у своїх програмах задекларували 16 обіцянок. Найчастіше обранці з Рівненщини обіцяли вирішувати проблеми державного управління та питання соціальних гарантій і трудових прав (по 38%). Також депутати обіцяли вирішувати локальні проблеми своїх виборчих округів (25%). Іншим сферам уваги не приділяли.

У сюжеті Андрія Сайчука "Мажоритари" йде мова про стосунки Олега Осуховського з місцевою владою. Виявляється, в опозиціонера досі немає своєї громадської приймальні.