Дорогі Депутати

Дорогі Депутати від 30 червня 2013

У програмі «Дорогі депутати» від 30 червня 2013 року: у Верховній Раді тиждень роботи в округах – журналісти в гостях на окрузі Олега Ляшка; результати опитування експертів про ефективність Верховної Ради; чи ведуть комітети стенограми засідань.

В українського парламентаризму є свої особливості. У період з 22 травня по 1 червня 2013 р. Громадянська мережа ОПОРА провела експертне опитування «Верховна Рада України: перші підсумки». Дослідження здійснено з метою оцінки внутрішньо парламентських процесів, ролі Верховної Ради в суспільстві та системі державної влади, пріоритетних напрямків майбутньої діяльності парламенту та народних депутатів. Участь в опитування взяли 40 експертів, які представляють профільні неурядові організації, парламентські журналісти та редактори національних ЗМІ, провідні вітчизняні науковці, соціологи, політологи та політтехнологи.

Юлія Банкова і Андрій Сайчук вибрали із опитування три питання:

  1. Які політичні суб’єкти найбільше впливають на діяльність парламенту?

  2. Чи проявив Голова ВРУ здатність організувати ефективну та стабільну роботу парламенту в межах своїх повноважень?

  3. Чи справедливий розподіл сфер відань та керівних посад у комітетах ВРУ між провладними та опозиційними фракціями?

На думку експертів, у процесі прийняття важливих рішень Верховна Рада України виступає більше залежним політичним суб’єктом, ніж самостійним. Найбільший вплив на функціонування парламенту чинить Президент України, фракція Партії регіонів та Кабінет Міністрів України.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак не зміг продемонструвати рівну віддаленість від політичних партій, фракцій, Президента та Уряду, а також належний рівень політичної самостійності. Ця обставина ускладнює налагодження стабільної та ефективної роботи парламенту. 

Розподіл сфер впливу та керівних посад в комітетах Верховної Ради України між провладними та опозиційними силами не був справедливим. На думку опитаних, проведення провладними депутатами 4 квітня 2013 року окремого засідання створює небезпечні передумови для ігнорування думки опозиції з будь-якого питання.

Андрій Сайчук: «Підсумовуючи, Верховна Рада в очах опитаних експертів є невпливовою, з неефективних керівництвом і з ущемленою в правах опозицією».

Журналісти намагались довідатись, чому комітети ВРУ не ведуть стенограми засідань.

Система запису і обробки мовної інформації «Графіт – ВР12» забезпечує підготовку стенограм виступів народних депутатів під час пленарних засідань Верховної Ради, засідань Погоджувальної ради депутатських фракцій, засідань комітетів, тимчасових спеціальних та слідчих комісій. На це Управління справами Верховної Ради витратило майже мільйон гривень. І якщо стенограми роботи парламенту, виступи депутатів оприлюднюються на офіційному сайті органу влади, то записи з комітетів та тимчасових слідчих комісій не доступні в повному обсязі.

Необхідність стенографування виступів народних депутатів визначена на законодавчому рівні. У Законі «Про комітети Верховної Ради України» вказано, що «Протокол і  стенограма  засідання  комітету  є офіційними документами,  що підтверджують  процес  обговорення і прийняття рішення, висновку, рекомендації комітету». Схожа норма передбачена у Законі «Про Регламент Верховної Ради України». Система запису і обробки мовної інформації повинна була б забезпечувати стенографування пленарних засідань Верховної Ради, засідань Погоджувальної ради депутатських фракцій, засідань комітетів, тимчасових спеціальних та слідчих комісій.

З технічної точки зору, система запису і обробки мовної інформації «Графіт - ВР12» – це майже 30 автоматизованих робочих місць, декілька серверів, блоків та мережеве обладнання. Найдорожчою частиною комплексу є програмне забезпечення, яке коштувало платникам податків 250 тисяч гривень. Його розробником є ТОВ «НВП «Омега». Ця компанія перемогла в тендері на оновлення системи комп’ютерного стенографування Верховної Ради. Щоправда, більше ніхто участь у конкурсі не брав. Раніше система «Графіт» модернізувалась у 1994, 1999 та 2004 роках.

За інформацією Апарату Верховної Ради, яка була надана ОПОРІ в порядку офіційної відповіді на запит, з 29 комітетів лише 20 ведуть стенограми засідань. Закон України «Про доступ до публічної інформації» визначає, що документи, які містять суспільно важливі дані повинні оприлюднюватися органами влади на офіційних веб-сайтах. Проте, лише Комітет з питань свободи слова та інформації і Комітет з питань культури та духовності регулярно оприлюднюють стенограми у мережі Інтернет.

Депутат Леонід Ємець пообіцяв розібратися, чому не всі комітети ведуть стенограми.