Дорогі Депутати

Дорогі Депутати від 27 жовтня 2013

У програмі "Дорогі депутати", спільного проекту Громадянської мережі ОПОРА та 5 каналу, за 27 жовтня: про кнопкодавів-рекордсменів, про анархію в комітетах і репортаж з Тернопільщини про 28-річного мажоритарника Володимира Бойка.

Протягом сесійного тижня, який тривав з 22 жовтня по 25 жовтня, у депутатів "не клеїлось" з голосуванням. Сесійна зала була напівпорожня. Це пов'язано з тим, що тривала плідна робота в комітетах і депутати працювали й там. Можливо, через це, деякі обранці майстерно кнопкодавили. Зокрема, за трьох тиснув кнопку депутат від Партії регіонів Сергій Кацуба. Цей власник мандату прийшов з бізнесу і власне за майже рік роботи в Раді нічим яскравим не відзначився. Він зареєстрував лише 2 законопроекти і жодного разу не виступив з трибуни. Микола Джига, депутат від Партії регіонів, взагалі проголосував за чотирьох. У минулому пан Микола, був правою рукою покійного міністра МВС Юрія Кравченко, розслідував справу Гонгадзе. Згодом "пробився" в оточення Віктора Януковича, приховав документи про оренду землі в Межигір'ї. За це Президент зробив його головою Вінницької обласної державної адміністрації. Обранець є одним зі старожил парламенту і зараз демонструє свої навички, набуті за кілька каденцій.

Журналісти програми "Дорогі депутати" намагались з'ясувати, чому робота в комітетах відбувається під час сесійного тижня, а не в час, спеціально для цього виділений. Павло Різаненко, депутат від "УДАРу", пояснив це тим, що в тиждень, коли передбачена робота в комітетах, важко зібрати кворум. "Більшість депутатів, як це з'ясовується, роз'їжджається", - додав Різаненко. А ось регіонал Євген Геллєр, голова Комітету з питань бюджету, прокоментував це так: "Ми збираємо комітет тоді, коли потрібно рішення від комітету". Справедливості ради, варто відзначити, що цього тижня чи не вперше для журналістів не було проблемою потрапити на Комітет з питань бюджету. Адже на тижні голова Верховної Ради закликав голів комітетів не перешкоджати роботі журналістів.

У випуску також - репортаж зі 165 округу (Тернопільщина) про одного з наймолодших депутатів Володимира Бойка. Обранець стверджує, що витратив на свою виборчу кампанію чи не найменше коштів порівняно з іншими - лише 65 тисяч гривень. Він - партійна людина, не пов'язана з бізнесом. За час роботи парламенту Бойко подав 6 законопроектів, 11 депутатських запитів та пропустив лише 3 із 72 засідань. Журналіст програми намагався дізнатися, які проблеми має цей округ, до якого входять аж 306 населених пунктів.