Новини

Рада розпочала свою роботу

Рада розпочала свою роботу

Сьогодні після 3-го тижневого блокування запрацювала Верховна рада. Після довгих перемовин між лідерами фракцій, через кілька хвилин після того, як Президент Віктор Янукович під час свого «Діалогу з країною» повідомив, що Раду розблоковано, опозиційні фракції розблокували трибуну та президію українського парламенту.

Підсумками перемовин стали також зміни до Закону України «Про регламент Верховної Ради України», в яких йшлося про персональне голосування депутатами. Керівники фракцій домовились, що голова ВРУ під час відкриття пленарного засідання оголошує список всіх відсутніх депутатів, а у разі факту не персонального голосування, картку відсутнього депутата вилучають та оголошують переголосування. Також повідомили, що парламент замовить у фахівців до кінця року розробку нової системи голосування, яка повністю забезпечить можливість особистого голосування обранців.

2

Після розблокування УДАРом та «Батьківщиною» трибуни та президії Володимир Рибак відкрив ІІ сесію Верховної ради VII-го скликання та оголосив всіх відсутніх обранців. На порядку денному було заплановано розглянути два питання: про зміни до регламенту та заяву стосовно євроінтеграції України. Після розгляду цих питань, засідання було закрите головою парламенту.

3

На своєму брифінгу голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив: «Я не розумію для чого було блокувати Раду, Партія регіонів ще в перший день блокування пропонувала подібний варіант вирішення проблеми». Також Єфремов наголосив, що в парламенті вже зареєстровані зміни до регламенту, завдяки яким за невиконання основних завдань депутатів та за блокування трибуни передбачатимуться санкції, в тому числі позбавлення мандату за подібні речі.

В свою чергу лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко заявили, що це була перемога опозицію та українського народу. «Ми мусили владу рахуватись з опозицією – це вперше в історії українського парламентаризму. Це маленький крок до перемоги», - сказав Віталій Кличко. У свою чергу Олег Тягнибок заявив: «Це далеко не ідеальний варіант, проте ми на шляху до перемогу».

4