Новини

Активність народного депутата України Руслана Демчака  у виборчому окрузі № 18 у травні 2015 року

Активність народного депутата України Руслана Демчака у виборчому окрузі № 18 у травні 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

У травні народний депутат України Руслан Демчак (ВО № 18) здійснив візит в округ, зокрема побував у 5 райцентрах виборчого округу, де провів особисті прийоми громадян, зустрівся з учасниками АТО, представниками місцевої влади та відвідав свято останнього дзвінка у місцевій школі смт Оратів.

Також, Руслан Демчак зустрічався з учасниками АТО (міста Іллінці та Погребище). Темою зустрічі було надання їм організаційної підтримки у створенні районних осередків громадських організацій учасників АТО. Учасникам АТО було надано інформаційні матеріали про пільги, а також обговорено їхні проблеми та допомогу, якої вони потребують. 

Руслан Демчак провів зустрічі з представниками влади та головами районних, сільських, селищних рад. Темами зустрічей було обговорення законодавчих ініціатив депутата, питання децентралізації, розгляд проблематики сіл (шкіл, лікарень, садочків тощо).

Таблиця: Особиста активність народного депутата України Демчака Руслана Євгеновича у виборчому окрузі № 18 у період з 25 по29 травня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
1 25 травня Погребище Особистий прийом Громадяни виборчого округу Нардеп провів особистий прийом громадян, під час якого спілкувався з людьми. Питання були юридичного та матеріального характеру Відповідь на інформаційний запит від прес-служби нардепа
2 25 травня Погребище Зустріч з учасниками АТО Учасники АТО Темою зустрічі було надання їм нардепом організаційної підтримки у створенні районних осередків громадських організацій учасників АТО Помічник народного депутата
3 26 травня Іллінці Особистий прийом Громадяни виборчого округу Нардеп провів особистий прийом громадян, під час якого спілкувався з людьми. Питання були юридичного та матеріального характеру Помічник нардепа
4 26 травня Іллінці Зустріч з учасниками АТО Учасники АТО Тема зустрічі – надання їм нардепом організаційної підтримки у створенні районних осередків громадських організацій учасників АТО Помічник нардепа
5 27 травня

Липовець

Особистий прийом Громадяни виборчого округу Нардеп провів особистий прийом громадян, під час якого спілкувався з людьми. Питання були юридичного та матеріального характеру Помічник нардепа
6 28 травня Немирів Особистий прийом Громадяни виборчого округу Нардеп провів особистий прийом громадян, під час якого спілкувався з людьми. Питання були юридичного та матеріального характеру Помічник нардепа
7 29 травня Оратів Особистий прийом Громадяни виборчого округу Нардеп провів особистий прийом громадян, під час якого спілкувався з людьми. Питання були юридичного та матеріального характеру Відповідь на інформаційний запит від прес-служби нардепа
8 29 травня Оратів Останній дзвоник у місцевій школі. Учні та колектив школи   Відповідь на інформаційний запит від прес-служби нардепа

Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

Народний депутат України Руслан Демчак (ВО № 18) дотримувався положення Закону щодо особистого прийому громадян: згідно з п. 14 Ст. 24. Закону «Про статус народного депутата» народний депутат зобов'язаний проводити особистий прийом громадян у дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями. У ВО № 18 є 5 приймалень нардепа Руслана Демчака, які знаходяться у кожному із райцентрів округу. Протягом останнього тижня травня (з 25 по 29) Руслан Демчак був у кожному районі, де проводив особисті прийоми виборців. Як повідомили помічники народного депутата, Руслан Демчак був присутній у приймальнях, а громадяни зверталися із різними запитаннями (земельні, юридичні, матеріальна допомога, пільги). Також, нардеп зустрічався з учасниками АТО та представниками органів місцевої влади. Розклад особистого прийому депутата збігається з визначеними ВРУ днями для роботи з виборцями.

Громадським консультантом було відвідано приймальню народного депутата Руслана Демчака в місті Липовець. Розташування депутатської приймальні досить зручне: розташована вона в центрі міста – у приміщенні райдержадміністрації на першому поверсі. Вивіска депутатської приймальні зі вказаними годинами прийому розміщена на дверях кабінету, в якому здійснюється прийом громадян (знадвору на фасаді будівлі таблички немає).

Під час візиту громадського консультанта на місці був помічник керівника приймальні, який розповів, що під час роботи депутатської приймальні у ній постійно перебуває 1 або 2 працівники (помічник керівника приймальні – постійно, керівник приймальні – непостійно, оскільки має вільний графік роботи).

Також, під час візиту було виявлено, що депутатська приймальня обладнана необхідними меблями, оргтехнікою та Інтернетом. Роздаткові матеріали про діяльність приймальні відсутні.

Приймальні народного депутата в усіх п’яти районних центрах виборчого округу № 18 (в містах Іллінці, Липовець, Немирів, Погребище та Оратів) розпочали працювати в грудні 2014 року. Всі вони розташовуються в орендованих кімнатах у приміщеннях райдержадміністрацій. 

Як повідомили помічники народного депутата, до кожної з п’яти приймалень щомісяця надходить близько 20-30 звернень від виборців (кожного прийомного дня до кожної з приймалень приходить, як правило, 2-3 людини, щоденно в кожній приймальні реєструється в середньому одне письмове звернення). Точних статистичних даних громадському консультанту надано не було, проте можна зробити приблизний висновок, що з початку роботи депутатських приймалень в окрузі до них загалом надійшло понад 600 звернень громадян.

Ініціативи депутата, спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

Протягом травня Руслан Демчак зареєстрував лише один законопроект (20.05.2015) – про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо забезпечення права на пільговий проїзд найменш захищеним верствам населення). Однак з часу його обрання депутатом було подано 12 законопроектів (стосуються, зокрема внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села; уточнення до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування; змін до Закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті»; до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (щодо банкрутства підприємств); до Закону «Про здійснення державних закупівель»; до Закону «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків»; також про споживче кредитування, захист прав споживачів фінансових послуг та застосування податкового компромісу).

Нардеп Руслан Демчак з часу свого обрання подав 8 депутатських запитів: до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку – щодо змін в нормативну базу комісії з цінних паперів та фондового ринку; до Міністерства інформаційної політики України – щодо діяльності сумнівних інтернет-ресурсів України; до Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – щодо встановлення «зеленого» тарифу на електроенергію; до Міністерства інформаційної політики – щодо трансляції українських телеканалів у кабельних мережах Казахстану; до Міністерства фінансів України – щодо повернення кредиторської заборгованості за ремонт доріг та щодо коштів на ремонт доріг, залучених під державні гарантії; до Мінекономіки – про допуск підприємств до участі в аукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення; до Мінрегіонбуду – щодо фінансування програм-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів розвитку місцевого самоврядування. Тематика половини поданих нардепом запитів безпосередньо стосується його округу та депутатської програми (запити щодо розвитку альтернативної енергетики, щодо коштів на поліпшення стану доріг, щодо фінансування проектів розвитку місцевого самоврядування). На 5 із 8-и депутатських запитів отримано відповіді, 3 запити перебувають на стадії розгляду.

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

Народний депутат у травні регулярно інформував виборців про свою діяльність на власному сайті та в соцмережах. Також, зафіксовано кілька публікацій у регіональних друкованих та Інтернет-ЗМІ. Інформування про його діяльність у Парламенті відбувалось переважно у формі повідомлень у пресі про подані ним законодавчі ініціативи (приклад – публікація на сайті «Винница.info». Окремого публічного звітування про результати своєї парламентської роботи депутат Руслан Демчак не проводив. 

Активність депутата у мережі Інтернет

На сторінці народного депутата в мережі Facebook за досліджуваний період з’явилося 7 записів. Тематика їх переважно та ж сама, що і публікацій на сайті депутата та інформації, яку поширює його прес-служба (ініціатива збільшити закупівельні ціни на молоко, думки про податковий компроміс, діяльність НБУ, повідомлення про візит до Казахстану тощо). Лише один з семи записів отримав 2 коментарі (схвальних) від інших користувачів, особисті коментарі депутата відсутні

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Регіональні ЗМІ широко висвітлюють діяльність народного депутата, хоча слід зазначити, що публікації, які містять судження та висловлювання Руслана Демчака, кількісно дещо переважають, натомість повідомлень про результати його діяльності в Парламенті та окрузі – значно менше.

Таблиця 4: Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України у місцевих ЗМІ виборчого округу № 18 у період з 1 по 27 травня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
1 06.05.2015 Газета «Колос» Руслан Демчак: «Компроміс на компроміс» Стаття про погляд нардепа на податковий компроміс нейтральне Матеріал, наданий прес-службою депутата, висвітлює позицію Руслана Демчака на шляхи запровадження податкового компромісу.  
2 14.05.2014 Газета «Трудова слава» На часі децентралізація влади, і не тільки Стаття (інтерв’ю) про діяльність депутата і про його погляди на децентралізацію нейтральне Розмова з нардепом про організований ним форум на тему децентралізації, про його погляди на процес реформ.  
3 05.05.2015 Сайт «Винница.info»

Нардеп з Вінниччини хоче майже вдвічі підвищити закупівельну ціну на молоко

Стаття про діяльність депутата в парламенті нейтральне Матеріал за повідомленням прес-служби нардепа про його законодавчу ініціативу підвищити закупівельні ціни на молоко. http://goo.gl/bEhDao

Висновок

Діяльність народного депутата України Руслана Демчака можна вважати досить активною та спрямованою на вирішення проблем в окрузі. Нардеп часто буває в окрузі, проводить особисті прийоми та комунікує з виборцями. Приймальні народного депутата працюють в усіх п’яти районних центрах виборчого округу № 18 (в містах Іллінці, Липовець, Немирів, Погребище та Оратів). В усіх приймальнях відповідають на дзвінки і надають виборцям потрібні роз’яснення та консультації. Руслан Демчак буває щонайменше один раз на місяць у кожному із районів 18 виборчого округу, де проводить зустрічі з представниками місцевої влади, учасниками АТО, громадянами, які звертаються до приймалень. Протягом травня Руслан Демчак зареєстрував лише один законопроект у співавторстві з іншими народними депутатами. Окремого публічного звіту про результати своєї роботи депутат не презентував.