Новини

Коментар ОПОРИ: Заяви про нелегітимність діяльності ОПОРИ на виборах в Севастополі є політичною технологією

Коментар ОПОРИ: Заяви про нелегітимність діяльності ОПОРИ на виборах в Севастополі є політичною технологією

Громадянська мережа ОПОРА висловлює занепокоєння політично вмотивованими заявами народних депутатів України фракції Партії регіонів Вадима Колісниченка та Дмитра Шпенова щодо діяльності її громадських спостерігачів на проміжних виборах народних депутатів України у виборчому окрузі № 224 (м. Севастополь). Депутати використовували агресивну риторику та надумані факти проти громадської організації. ОПОРА щиро сподівається, що такі коментарі є лише приватною позицією двох парламентарів, а не цілої фракції. В рамках євроінтеграційних прагнень, які задекларовані Президентом та українським парламентом, ворожість окремих народних депутатів України щодо діяльності громадських організацій викликає серйозну стурбованість

Судження щодо нелегітимності діяльності ОПОРИ на виборах у окрузі № 224 не мають під собою жодних підстав та є технологією дискредитації незалежного громадського моніторингу виборчого процесу. Особливу тривогу викликає той факт, що до таких оцінок втягнуто членів ЦВК. Щиро сподіваємось, що це є наслідком дезінформації посадової особи. Мова йде про коментар окремим ЗМІ члена ЦВК Вадима Чупахіна, у якому ставилися під сумнів правові підстави перебування активістів ОПОРИ  на дільницях м. Севастополь та наводилися безпідставні припущення про випадки втручання громадських активістів у діяльність виборчих комісій. ОПОРА спростовує ці звинувачення та закликає членів ЦВК дотримуватися принципів об’єктивності та законності у взаємодії із громадськістю, проявляти зацікавленість у широкому громадському моніторингу за чесністю виборчих процедур. Вважаємо, що усі члени ЦВК мають усвідомлювати свою професійну відповідальність за забезпечення участі громадськості  у державних справах, у всіх аспектах виборчого процесу. Втім, ці закиди не можуть вплинути на об’єктивність ОПОРИ під час оцінки перебігу голосування та підрахунку голосів в окрузі № 224.

7 липня 2013 року окремі ЗМІ оприлюднили заяви народних депутатів України Вадима Колесніченка та Дмитра Шпенова щодо діяльності громадських спостерігачів  ОПОРИ на  проміжних виборах народного депутата України в окрузі № 224 (м. Севастополь). Колісниченко та Шпенов безпідставно поставили під сумнів об’єктивність активістів ОПОРИ. Депутати посилалися на одну публікацію у ЗМІ, в якій  із порушенням усіх можливих стандартів журналістики наводилися неправдиві чутки про діяльність ОПОРИ. Парламентарі поширювали вигадки про «заздалегідь підготовлені» висновки ОПОРИ щодо виборів в 224-му окрузі, заангажованість її громадського спостереження на виборах. Ця обставина викриває виключно політичну мотивацію  народних депутатів Україні здійснювати випади щодо громадської організації.

Протягом дня голосування ОПОРА не оголошувала жодних висновків щодо перебігу виборчого процесу, а інформувала громадськість про конкретні інциденти на дільницях. Перші результати спостереження ОПОРИ про день голосування у окрузі № 224 будуть публічно  оголошені лише після завершення підрахунку голосів на виборчих дільницях. «Попереджувальні» нападки народних депутатів України мають ознаки тиску на  діяльність ОПОРИ.

У продовження заяв народних депутатів України, член ЦВК Вадим Чупахін надав коментар ЗМІ, що ОПОРА не має права здійснювати спостереження в Севастополі, у зв’язку з тим, що організація не звернулась із таким клопотанням. ОПОРА заявляє, що її представники збирали та поширювали інформацію про перебіг виборчого процесу на законних підставах в якості журналістів офіційно зареєстрованого друкованого видання «Точка ОПОРИ». Засновником цього видання є Громадянська мережа ОПОРА. Така діяльність є  законним правом громадської організації, відповідає її статутній меті та завданням. Вимушені нагадати, що законодавство України наділяє друковані засоби масової інформації усіх форм власності чітким обсягом гарантій у виборчому процесі. Ці гарантії не можуть бути перекреслені політично вмотивованими заявами або іншими неправовими факторами.

Починаючи з 2007 року, кореспонденти газети «Точка ОПОРИ» беруть участь у кампаніях громадського спостереження ОПОРИ на виборах різних рівнів. Присутність активістів ОПОРИ на виборчих дільницях, їхні професійні спостереження забезпечували широку громадськість об’єктивними матеріалами про перебіг виборів. Кореспонденти «Точки ОПОРИ», серед іншого, є авторами низки наукових публікацій щодо виборчого процесу в Україні та експертами в галузі виборчого законодавства. Громадський моніторинг ОПОРИ на виборах у Севастополі вмотивований необхідністю системно та якісно забезпечувати громадян об’єктивною інформацією про перебіг дня голосування. Дії активістів не направлені на втручання у виборчий процес, застосування методів судового чи позасудового оскарження процедур. Висновки ОПОРИ щодо виборів у 224-му окрузі стосуватимуться лише дня голосування та підрахунку голосів виборців. Враховуючи ці завдання, присутність кореспондентів газети «Точки ОПОРИ» на виборчих дільницях є не лише законною, а й практично виправданою і в такій діяльності повинні бути зацікавлені як суб’єкти виборчого процесу, так і організатори виборів.

Крім цього, у заяві члена ЦВК Вадима Чупахіна пролунали безпідставні припущення щодо незаконного втручання активістів ОПОРИ  у діяльність виборчих комісій. ОПОРА вимагає надати належним чином задокументовані докази, або ж спростувати таку інформацію.