Новини

У Харкові обговорили основні аспекти депутатської роботи та принципи взаємодії народних депутатів із виборцями

У Харкові обговорили основні аспекти депутатської роботи та принципи взаємодії народних депутатів із виборцями

У четвер, 28 квітня, у конференц-залі готелю Kharkiv Palace відбулася публічна дискусія «Громада і народні депутати Харківщини: пошук шляхів для плідної взаємодії». У ході зустрічі представники Громадянської мережі ОПОРА презентували рейтинги чотирьох харківських депутатів-мажоритарників, політична діяльність яких підлягає моніторингу у рамках проекту «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво». Також було обговорено проблеми Харківщини та можливість їх вирішення депутатами на законодавчому рівні.

Під час публічної дискусії Громадянська мережа ОПОРА представила перші результати всеукраїнського моніторингу політичної активності депутатів-мажоритарників. У межах проекту аналізується законодавча діяльність та активність у округах  105 народних депутатів. У Харківській області ОПОРА слідкувала за діяльністю чотирьох народних обранців: Олександра Кірша (фракція політичної партії «Народний фронт», виборчий округ № 169), Віталія Хомутинніка (депутатська група «Відродження у ВР, виборчий округ № 171), Олександра Фельдмана (позафракційний депутат ВР, виборчий округ № 174), Володимира Кацуби (група «Відродження» у ВР, виборчий округ № 175).

«Відбір народних депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі та за наявними проблемами територіальних громад», – зауважила громадський консультант ОПОРИ у Харківській області Катерина Мінкіна.

Головна мета проекту – підвищити прозорість та відкритість народних депутатів, обраних за одномандатними округами, та сприяти покращенню їхньої комунікації з громадянами.

У всеукраїнському рейтингу серед 105 депутатів-мажоритарників у лютому Олександр Кірш посів 50-те місце, а у березні піднявся на 48-е. Народний депутат Віталій Хомутиннік посів 69 місце у лютому, у березні рейтинг депутата залишився незмінним. Депутат Олександр Фельдман займає 82-у позицію за показниками активності у лютому та 92-у у березні. Народний обранець Володимир Кацуба посів 86-те місце у моніторингу за лютий, у березні місяці рейтинг депутата понизився до 88-ої позиції.

Крім комплексного аналізу активності 4 народних депутатів ОПОРА слідкувала за загальною активністю усіх народних депутатів Харківщини. Представники ОПОРИ розповіли, що з моменту VIII скликання Верховної Ради України, народними депутатами Харківщини було винесено на розгляд парламенту 682 законопроекти. З них 41 стали чинними законодавчими актами.

Найбільшу кількість законопроектів серед мажоритарників подав депутат Олександр Кірш (ВО № 169). Всього народний депутат ініціював 62 законопроекти, чотири з яких стали чинними актами. Серед активних законодавців було відзначено Євгенія Мураєва (ВО № 181), який зареєстрував 61 законопроект, проте жоден з них не став законом. Також з листопада 2014 по квітень 2016 р. Олександром Фельдманом (ВО №174) було ініційовано 46 законодавчих актів, чотири законопроекти було ухвалено на пленарних засіданнях Верховної Ради України. Народний депутат Анатолій Гіршфельд за період роботи у Верховній Раді 8 скликання розробив 29 законопроектів, з яких шість було ухвалено.

Серед народних депутатів, які увійшли до складу Верховної Ради за партійними списками найбільш активну законотворчу діяльність ведуть Антон Геращенко, Роман Семенуха, Ярослав Маркевич, Альона Кошелєва та Михайло Кобцев. Так, народний депутат Антон Геращенко з моменту набуття депутатських повноважень подав до ВР 57 законопроектів, з яких п’ять стали законами. За період роботи у ВР депутат Роман Семенуха зареєстрував 53 законопроекти, з яких два стали чинними законодавчими актами. Ярослав Маркевич за період своєї діяльності як народного депутата розробив 50 законопроектів, з яких три стали законами. Також досить активна законодавча діяльність притаманна народному депутату Альоні Кошелєвій. За час роботи у ВР вона зареєструвала 34 законопроекти, з яких вісім стали чинними актами. Народний депутат Михайло Кобцев подав до розгляду ВР 33 законопроекти, чотири з них було ухвалено.

Під час спільного діалогу присутнього на заході народного депутата Олександра Кірша, помічників народних депутатів та активістів було встановлено, що одним із засобів ефективної взаємодії народного депутата і виборця є його громадська приймальня.

Депутат-мажоритарник Олександр Кірш підкреслив, що функціонує п’ять громадських приймалень, чотири з яких розташовані у м. Харкові. Помічники активно реєструють звернення громадян та передають їх на розгляд народному депутатові. Станом на 26 квітня таких звернень було розглянуто 42, загалом до народного депутата звернулися 343 виборця.

Валерій Рибалко, помічник депутата Анатолія Гіршфельда зауважив, що у межах виборчого округу № 179 функціонує 8 депутатських приймалень, а його помічники ледве встигають приймати звернення громадян. Здебільшого населення звертається для вирішення соціальних питань та за грошовою допомогою.

Максим Олексієнко, помічник депутата Ірини Єфремової розповів, що народний депутат, обрана по загальнодержавному багатомандатному округу за списком політичної партії «Народний фронт», регулярно здійснює особистий прийом виборців у головному офісі партії на той час, як у регіональних партійних осередках активно працюють її помічники. Максим Олексієнко акцентував увагу на необхідність допомоги громадянам через механізм депутатського запиту та звернення без залучення грошової допомоги населенню, що не є прямим обов’язком депутата.

У процесі обговорення особливостей роботи народного депутата Олександр Кірш звернув увагу на збитковість виконання депутатських повноважень, дивлячись на зарплатню народного депутата. Олександр Кірш підкреслив важливість насамперед законотворчої діяльності. Утім з виборцями, за його словами, можуть ефективно працювати і помічники.

Під час дискусії присутні дійшли висновку про необхідність активної участі громадян у роботі депутата в окрузі та вирішення місцевих проблем шляхом ефективного діалогу та співпраці з помічниками і депутатами. Зокрема, присутній на зустрічі активний громадянин Ігор Кушніренко, підняв питання про необхідність вирішення однієї з місцевих проблем – неналежного функціонування котельні на вулиці Чайковського, що спричиняє масове забруднення повітря у межах вулиці та таким чином завдає шкоди здоров’ю мешканців домів, розташованих неподалік. Народний депутат Олександр Кірш разом із своїм помічником Сергієм Данило, визначили можливі шляхи вирішення проблеми та домовилися з активістом про спільну координацію зусиль для врегулювання ситуації.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Мінкіна, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області
тел.: 066 559 75 66, 098 399 98 17
email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.