Новини

Парламентські партії Харківщини онлайн: інформування чи взаємодія?

Парламентські партії Харківщини онлайн: інформування чи взаємодія?

У вік сучасних технологій дедалі популярним та ефективним стає використання онлайн-майданчиків як способу комунікації. Для виборців - просто і зручно отримати необхідну інформацію не відходячи від екрану монітору, а для партії - швидко розповсюдити основні ідеї та заклики, охопивши потенційний електорат, що активно використовує Інтернет. В умовах зростання передвиборчої активності онлайн комунікація може стати одним із засобів агітації та впливу на громадську думку. Громадянська мережа ОПОРА дослідила яку увагу парламентські партії Харківщини приділяють комунікації онлайн та в соціальній мережі Facebook. Дослідження контенту соціальних мереж та сайтів партій дає змогу проаналізувати настрої політичних сил в регіоні, а також зробити висновок про сприйняття партійної активності виборцями онлайн.

Регіональні сайти парламентських партій

Не всі регіональні осередки парламентських партій мають власні сайти: деякі висвітлюють активність за допомогою загальнонаціональних ресурсів. Діючі регіональні веб-сторінки мають партії «БПП «Солідарність», «Опозиційний блок», Об`єднання «Самопоміч», «Відродження». Політичні партії ВО «Батьківщина», «Народний фронт», «Радикальна партія Олега Ляшка» не представлені власними регіональними сайтами. Регіональний сайт «Батьківщини» знаходиться на реконструкції, тому усі новини розміщуються на загальнонаціональному сайті партії у розділі «Регіональні новини». Харківські осередки «Народного фронту» та «Радикальної партії Олега Ляшка» також інформують виборців про свою діяльність за допомогою загальнонаціональних веб-сторінок партії.

Важливою залишається можливість зворотного зв`язку. Форма зворотного зв`язку, де можна написати питання до партії, є на веб-сайтах партій «БПП «Солідарність» та «Відродження». Загальні контакти приймалень вказані майже на всіх сайтах партій, окрім веб-ресурсу «Опозиційного блоку».

Контент у мережі Facebook

Усі парламентські партії Харківщини мають свої сторінки у Facebook, проте кількість підписників та інформаційне наповнення значно різняться. Найбільше читачів має сторінка партії Об`єднання «Самопоміч» – 6 878. За сторінкою ВО «Батьківщина» стежить 2 950 користувачів, «Опозиційного блоку» – 2 009. Сторінка партії «БПП «Солідарність» має 1 577 підписників, «Відродження» – 1 115. Найменша кількість читачів у партії «Народний фронт» – 913.

16.10.2018 Kharkiv pidpisniky

ОПОРА аналізувала контент активних сторінок політичних партій, на яких розміщувались публікації протягом поточного року. До уваги брались дані з січня по серпень 2018 року включно.

Слід зазначити, що майже всі сторінки носять офіційні назви партій, окрім Facebook сторінки «БПП «Солідарність»: усі регіональній партійні новини розміщуються на сторінці з назвою «Мой Харьков».

В цілому сторінки кожної з партії активно наповнюються контентом: кожна з партій в середньому публікує по декілька постів за день. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала контент соціальних мереж партій у період з січня по серпень 2018 року включно. Лідером за кількістю публікацій є політична партія «Народний фронт» – 667 постів у вищезазначений період. Найменше публікацій з`явилось на сторінці «Опозиційного блоку» – 226.

16.10.2018 Kharkiv posty

Інформація, подана на офіційних сторінках партій, була поділена на 8 категорій:

  1. Анонс, ефір, інтерв`ю
  2. Благодійність, ініціативи
  3. Місцева тематика (заяви та активність регіональних осередків на місцях)
  4. Загальнонаціональна тематика (законотворча діяльність, політичні позиції на національному рівні, інформація про активність лідерів партії)
  5. Привітання
  6. Робота з виборцями (зустрічі з виборцями та особисті прийоми)
  7. Участь у публічних заходах
  8. Участь у роботі ОМС (активність депутатів та партійців органах місцевого самоврядування)

Пропонуємо розглянути змістовний аналіз публікацій кожної партії окремо.

«Народний фронт»

На сторінці політичної партії найчастіше публікуються новини, що стосуються загальнонаціональної тематики. У період з січня по серпень включно нараховано 473 такі публікації. Другою за популярністю категорією стала участь партійців у публічних заходах – 128 постів. Інша тематика майже не висвітлюється на сторінці партії, найменша увага концентрується на прямій роботі партійців з виборцями – 3 публікації за згаданий період.

16.10.2018 Kharkiv narodniy front

Найпопулярніша публікація сторінки про те, як Ірина Єфремова відвідала дитячий садочок «Колобок» у с.Заміське Валківського району – 44 «лайки». У цей час першу позицію за кількістю поширень набрав пост про Вісник партії – 43 поширення.

ВО «Батьківщина»

Більшість новин на facebook сторінці партії стосується національної тематики – 423 пости. У цей самий час 2 місце за кількістю займає категорія привітання – 50 публікацій. Третя категорія за кількістю повідомлень – участь партійців у публічних заходах – 34 пости. Як бачимо з поданого графіку, найменше новин стосувалось діяльності партійців в ОМС – 4 публікації.

16.10.2018 Kharkiv batkivshina

Найбільшу кількість вподобань набрало привітання заступника Голови партії "Батьківщина" Івана Крулько з Днем Народження – 170 «лайків». А лідером у поширеннях став пост про соцопитування, згідно з яким Юлія Тимошенко є лідером серед потенційних кандидатів на пост Президента – 112 поширень.

БПП «Солідарність»

Аналіз контенту партійної сторінки показав, що головним трендом у публікаціях стає висвітлення участі партійців у публічних заходах – 343 пости. 40 публікацій присвячено благодійності та ініціативам партійців на місцях. 33 пости концентруються на місцевих новинах. Найменш популярною категорією є привітання: всього 4 пости.

16.10.2018 Kharkiv bpp

Найбільш популярною та водночас розповсюджуваною публікацією стала новина про дослідження Інституту глобальних стратегій, згідно з яким Юлія Світлична отримала найвищий рівень підтримки серед громадсько-політичних діячів Харківщини: 83 «лайки» та 109 поширень.

«Об`єднання «Самопоміч»

Публікації партії на facebook сторінці здебільшого стосуються загальнонаціональної та місцевої тематик: 118 та 106 постів відповідно. Найменша увага зосереджена на процесі роботи з виборцями: 4 публікації.

16.10.2018 Kharkiv samopomich

Найвищу підтримку та водночас поширення серед аудиторії отримала публікація про масове вбивство тварин у Харкові: 523 «лайки» та 1664 поширення.

«Відродження»

Більшість постів на сторінці партії стосується місцевої тематики: 105 публікацій. Другою категорією за популярністю стала загальнонаціональна тематика: 48 постів. Менше уваги приділялося роботі з виборцями та розміщенню анонсів, ефірів та інтерв`ю: по 10 публікацій відповідно.

16.10.2018 Kharkiv vidrodzennia

За кількістю «лайків» найбільшу популярність отримав пост-привітання Генадія Кернеса з Днем Народження: 150 «лайків». Найбільш поширюваною новиною стала публікація про запуск муніципального вело прокату.

«Опозиційний блок»

На сторінці партії активно публікуються повідомлення, що стосуються загальнонаціональної тематики та участі партійців у публічних заходах: по 51 публікації відповідно. Велика увага приділяється привітанням: 44 пости. На офіційній сторінці партії відсутня інформація щодо участі партійців в роботі ОМС.

16.10.2018 Kharkiv opoz.blok

Найбільш популярною публікацією за період з січня по серпень включно стала новина про вшанування Дмитром Шенцевим пам`яті свого друга та вчителя Євгена Кушнарьова – 128 «лайків». Водночас максимальна кількість поширень стосувалась публікації щодо святкування Дня Незалежності у Вовчанську.

Змістовний аналіз партійних публікацій дозволяє виокремити декілька головних тенденцій:

  • Політичні партії ВО «Батьківщина» та «Народний фронт» здебільшого транслюють на сторінках новини та повідомлення, що стосуються національних питань. Об’єднання «Самопоміч» зосереджується як на національній, так і на місцевій тематиці, у більшості публікацій «БПП «Солідарність» інформує користувачів про участь партійних представників у публічних заходах. «Відродження» концентрується на публікації місцевих проблем, а «Опозиційний блок» інформує користувачів про національні тенденції, а також висвітлює участь представників у публічних заходах. Порівняльний графік тематик публікацій можна побачити нижче.

  • Загалом всі сторінки мають доволі низький рівень залученості користувачів: лише поодинокі пости супроводжуються 1-2 коментарями.

  • Найактивніше підписники реагують на привітання та участь партійців на публічних заходах.

Велика кількість загальнонаціональних новин на окремих сторінках політичних партій не дозволяє виокремити чітку політичну лінію на місцевому рівні та зрозуміти регіональний контекст. Водночас низький рівень реагування на публікації, а також масова підтримка користувачами скоріш привітань чи публічних заходів свідчить про незалученість суспільства до процесів діалогу. Концепції наповнення усіх сторінок зводяться до інформування, аніж до системної та довготривалої комунікації. У той самий час, із наближенням загальнонаціональних виборів, спостерігається акцент на сильних загальнонаціональних особистостях, що свідчить про те, що кожна політична партія сприймає facebook як один з інструментів для політичного змагання.

Відеозапис презентації дослідження дивіться за посиланням:

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ в Харківській області

тел.: 0665597566, 0983999817

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.