Новини

Більшість депутатів-мажоритарників Харкова нехтує правом виступу в парламенті

Більшість народних депутатів-мажоритарників Харкова нехтує правом виступу в парламенті. Крім того, іноді дуже різняться показники відвідуваності пленарних засідань та голосування за законопроекти. Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА за результатами перевірки народних обранців впродовж січня – березня 2017 року сьогодні, 19 квітня, на прес-конференції у Харкові.

Громадянська мережа ОПОРА здійснює моніторинг парламентської активності мажоритарних депутатів Харкова: Валерія Писаренка, Олександра Кірша, Дмитра Святаша, Віталія Хомутинніка, Володимира Мисика, Анатолія Денисенка, Олександра Фельдмана. Цей моніторинговий проект направлений на оцінку ефективності та відкритості діяльності народних депутатів-мажоритарників, обраних в одномандатних мажоритарних округах м. Харкова.

Як зазначила громадська консультантка ОПОРИ Катерина Мінкіна, за допомогою систематичного збору інформації можна відстежувати як активність роботи депутата, так і його бездіяльність у межах своїх обов’язків. «За результатами моніторингу ми формуємо щомісячні рейтинги депутатів, які дозволяють порівняти активність народних обранців у парламенті та в окрузі. Це допомагає побачити, хто з мажоритарників спрацював найкраще за сумою відповідних показників, та зрозуміти, де депутат працює активно, а де нехтує повноваженнями», – наголосила вона.

19 04 2017 Kharkiv prezentacija monitoryngu mazhorytarnykiv 1

Аналіз парламентської активності депутатів у першому кварталі 2017 року показав, що більшість нехтує правом виступу в парламенті. Показники відвідуваності пленарних засідань за фактом участі в голосуваннях, письмової та електронної реєстрацій іноді дуже різняться. Аналіз діяльності мажоритарників у Верховній Раді дозволив скласти рейтингову таблицю, де враховано кількість законопроектів, запитів та виступів, відвідуваність депутатів і виведено середнє значення сукупних показників.

Перше місце в рейтингу посів Анатолій Денисенко. На його рахунку – 7 запитів, 6 поданих законопроектів та майже максимальна відвідуваність за письмовою та електронною реєстраціями, проте за фактом участі в голосуваннях депутат має лише 50% показник. Правом виступу під час пленарного засідання депутат не користувався. Друге місце – Олександр Кірш. Депутат має майже 100% відвідуваність за усіма показниками. За перший квартал 2017 року мажоритарник подав 7 законопроектів та 2 запити. Виступів у парламенті не зафіксовано. Також сумлінно працював і Валерій Писаренко, який посідає третє місце в рейтингу. Відвідуваність засідань депутата сягає лише 50%, але за перший квартал 2017 року депутат зареєстрував 4 законопроекти та подав 6 запитів. Також двічі скористався правом виступу в парламенті.

Середні показники активності мають мажоритарники Віталій Хомутиннік та Олександр Фельдман. Відвідуваність Віталія Хомутинніка становить від 80% до 90% за всіма показниками. Треба зауважити, що народний депутат досить часто не голосує на засіданнях, попри активну картку. За період січня – березня 2017 року мажоритарник зареєстрував 3 законопроекти та подав 1 запит. Виступів у Верховній Раді не зафіксовано. Олександр Фельдман має майже 100% відвідуваність за даними письмової та електронної реєстрацій, проте за фактом участі в голосуваннях – лише 50%. За 1-й квартал 2017 року депутат подав 3 законопроекти та 1 запит. Правом виступу під час пленарних засідань не користувався.

Останні місця у рейтингу посіли Володимир Мисик та Дмитро Святаш. Нардеп Володимир Мисик має майже 100% письмову та електронну відвідуваність, проте за фактом участі в голосуваннях – лише 50%. За період діяльності у січні – березні він подав 2 законопроекти, а запитів та виступів депутата не зафіксовано. Відвідуваність Дмитра Святаша за електронною реєстрацією та фактом участі у голосуваннях становить 90%, проте лише 26% за письмовою. Під час голосувань депутат є присутнім через активну картку, але переважно не голосує за питання порядку денного. За квартал мажоритарник подав 1 законопроект. З січня по березень включно депутат не виступав під час пленарних засідань та не подав жодного запиту.

19 04 2017 Kharkiv prezentacija monitoryngu mazhorytarnykiv Diyalnist v parlamenti

Найбільш відкритими депутатами у комунікації з виборцями виявилися Валерій Писаренко, Олександр Кірш, Анатолій Денисенко та Олександр Фельдман. Кожен активно веде сторінку у Facebook, де інформує виборців про свою діяльність. У Валерія Писаренка, Анатолія Денисенка та Олександра Фельдмана існують власні сайти з інформацією щодо роботи приймальні та звернення до депутата. Олександр Кірш відповідну інформацію розміщує на Facebook. Дмитро Святаш має власний сайт та сторінку на Facebook, проте вони не часто оновлюються. Діяльність Віталія Хомутинніка висвітлюється виключно на сторінках регіонального сайту ПП «Відродження». Інформацію про діяльність Володимира Мисика, на жаль, неможливо знайти у відкритих джерелах. Депутат не має ані сайту, ані активності в соцмережах.

Аналізуючи особисту активність депутатів у окрузі, представник ОПОРИ Микола Зінченко зауважив: «Під час дослідження ОПОРА звертає увагу тільки на ті заходи, де був особисто присутній депутат. Серед харківських депутатів поширеною є практика перекладання своїх повноважень на помічників та відмова від ведення особистого прийому громадян», – підкреслив він.

19 04 2017 Kharkiv prezentacija monitoryngu mazhorytarnykiv 2

Стосовно особистої активності в окрузі, найбільш систематично в заходах бере участь Валерій Писаренко. Це – особисті прийоми виборців, зустрічі з громадою на базі лікарень та університетів, ефіри на місцевих телеканалах. Також досить активними і публічними є Анатолій Денисенко, Дмитро Святаш та Олександр Фельдман. Анатолій Денисенко регулярно бере участь у роботі місцевих органів влади, проводить зустрічі з виборцями. Дмитро Святаш також досить активно здійснює різноманітні зустрічі з виборцями. Олександр Фельдман кожен місяць проводить особистий прийом, зустріч з депутатами міської і обласної рад фракції «Наш край» та спілкується з громадськими активістами. Олександр Кірш немає особистих прийомів, проте регулярно коментує загальнополітичні питання на місцевому телебаченні. Віталій Хомутиннік іноді бере участь у публічних заходах, проте здебільшого зустрічі з виборцями проводять його помічники. Інформації щодо діяльності Володимира Мисика у відкритих джерелах не знайдено.

Моніторинг проходить у рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області

тел.: 066 559 75 66, 098 399 98 17

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.

Фото: Ігор Лептуга