Новини

У Харкові обговорили можливості контролю за діяльністю парламентарів

Про світові парламентські практики, статус народних депутатів та корисні інструменти для моніторингу діяльності парламентарів дізналися активісти з Харкова.

Інформаційний форум «Статус і повноваження народних депутатів, методи контролю над ними. Інструменти парламентського моніторингу: як дізнатися все про свого депутата», що здійснювався Громадянською мережею ОПОРА, відбувся 11 листопада у інтелектуальному просторі «Лакан».

opora kharkiv

До ініціативи ОПОРИ долучилася Юлія Біденко – кандидат політичних наук, доцент кафедри політології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Юлія розповіла про статус народних депутатів у парламенті та їх обов`язки. Мова йшла про депутатські пільги в різних країнах та можливості контролю за парламентарями з боку громадськості. Присутні подискутували на тему заробітних плат депутатів та обговорили особливості зняття депутатської недоторканності в Україні та інших країнах світу.

Громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Харкові Катерина Мінкіна презентувала корисні ресурси – rada.oporaua.org та «Вони голосують для тебе», які дозволяють отримати набагато більше інформації про результати роботи депутатів, ніж містять їх офіційні сторінки на сайті Верховної Ради, а також допомагають здійснювати власний аналіз за визначеними критеріями та потребами.

«За допомогою Порталу для аналізу голосувань народних депутатів та фракцій «Вони голосують для тебе» кожен може слідкувати за голосуванням депутатів і дізнаватися їх позицію щодо різних політичних питань. Усі дані порталу доступні для завантаження у форматі відкритих даних. Дізнатися набагато більше про кожного депутата можна на сайті ОПОРИ РАДА – rada.oporaua.org. У профайлах кожного народного депутата розміщена актуальна інформація щодо відвідуваності пленарних засідань та комітетів, законотворчої діяльності. Використовуючи ресурс, можна здійснювати пошук діючих приймалень мажоритарників та парламентських партій», – зазначила Катерина Мінкіна.

Захід проведено Громадянською мережею ОПОРА у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» (виконується Фондом Східна Європа).

За коментарями звертайтеся:
Катерина Мінкіна, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області
тел.: 066 559 75 66, 098 399 98 17
email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)