Новини

Помічники харківських нардепів: хто вони?

 

Середній показник кількості помічників-консультантів на одного харківського депутата-мажоритарника складає 18 осіб. Водночас на кожного помічника припадає 2 підготовлених законопроекти. Народний депутат Олександр Фельдман має 8 помічників із значним досвідом роботи у командах різних депутатів протягом попередніх скликань. А помічники мажоритарника Дмитра Святаша встигають працювати на декількох нардепів одночасно під час поточного скликання Верховної Ради.

Згідно з п. 1 ст. 34 Закону Про статус народного депутата України народний депутат може мати до тридцяти одного помічника-консультанта. Вони працюють за строковим договором, сумісництвом або на громадських засадах. Помічником-консультантом народного депутата України має право бути лише громадянин України, який має середню спеціальну або вищу освіту та вільно володіє державною мовою.

Загальна кількість помічників харківських мажоритарників складає 254 особи. Робота 41 консультанта оплачується з державного бюджету, а 213 працює на громадських засадах. У середньому, на одного харківського депутата Верховної Ради України припадає 3 оплачуваних помічника та 15 «волонтерів».

Найбільше помічників мають депутати Олександр Кірш (ВО №169) та Олександр Фельдман (ВО №174) – 30 осіб. Натомість Дмитру Добкіну (ВО №178) вистачає лише 4 консультантів. Значна кількість помічників, які працюють за строковим трудовим договором на постійній основі нараховується у народних депутатів Володимира Кацуби (ВО №175) – 5 осіб, Анатолія Денисенко (ВО №173) – 4 особи та Олександра Фельдмана (ВО №174) – 4 особи.

pomi4nyky na depy

«Законопроектне навантаження» на помічників харківських депутатів-мажоритарників

Згідно з Положенням про помічника-консультанта народного депутата України до ключових обов’язків помічника-консультанта входить виконання доручень народного депутата України щодо взаємовідносин з виборцями, органами влади та ЗМІ, допомога в проведенні прийомів громадян, звітів та зустрічей із виборцями. Помічник-консультант працює з поштою депутата, узагальнює звернення громадян, забезпечує ведення та збереження документації, вносить пропозиції щодо вирішення потреб та запитів виборців, надає парламентарю організаційно-технічну допомогу. Окрім цього практика показує, що депутати нерідко долучають своїх помічників до процедури підготовки законопроектів.

Громадянська мережа ОПОРА визначила кількість законопроектів, які припадають на кожного помічника народного депутата. Так, загальний обсяг зареєстрованих законопроектів харківських депутатів складає 378 одиниць. Тобто в середньому кожен помічник приймає участь у підготовці 2 законопроектів. Найбільший показник законопроектного навантаження – у помічників Євгенія Мураєва – 5,9. Середні показники законопроектів на одного помічника спостерігаються у нардепів Олександра Біловола – 3, Володимира Мисика – 2,8, Олександра Кірша – 2,6, Валерія Писаренка –2,5 та Віталія Хомутинніка – 2,4. Натомість показник законопроектів на одного помічника Володимира Кацуби становить лише 0,35 у той час як у Дмитра Добкіна – 0 у зв`язку з тим, що народний депутат не подав жодної ініціативи.

zakonoproektne navantazhennia

Хто з помічників харківських нардепів «найдосвідченіший»?

Громадянська мережа ОПОРА прослідкувала досвід роботи помічників народних депутатів та з’ясувала хто з них співпрацював з різними нардепами протягом усіх скликань Верховної Ради, а хто встигає допомагати декільком депутатам одразу під час поточної сесії. 

Найбільше «досвідчених» помічників має нардеп Олександр Фельдман – 8. Шість з них співпрацювали з колишнім харківським депутатом Олегом Гейманом під час попередніх скликань: Лариса Лойко, Володимир Андрющенко, Віктор Бітаєв, Вадим Масич, В'ячеслав Овечкін, Ігор Овечкін. Помічник Олександра Фельдмана Володимир Андрющенко також мав досвід роботи у команді колишнього черкаського нардепа Сергія Подобєдова. Євген Звонков співпрацював із харківським депутатом попередніх скликань Станіславом Косіновим. А Олександр Крушинський протягом декількох скликань допомагав мажоритарнику Чернігова Ігорю Рибакову.

Велику кількість помічників, які співпрацювали з іншими нардепами під час попередніх скликань, мають також мажоритарники Дмитро Шенцев і Анатолій Гіршфельд. Різноманітний досвід роботи з іншими нардепами є у 7 помічників Дмитра Шенцева. Так, Інна Шкіря виступала помічником нардепів Ігоря Шкірі, Сергія Андроса та Дмитра Добкіна під час попередніх скликань Верховної Ради. Ірина Русакова також співпрацювала з різними депутатами, починаючи з 4 скликання ВР: Олександром Карповим, Василем Євтуховим, Григорієм Калетніком, Михайлом Папієвим та Олегом Шаблатовичем. Нинішній помічник Дмитра Шенцева Ігор Бірюков попередньо допомагав ще двом нардепам: Андрію Деркачу та Ігорю Шкірі. Інші чотири помічника працювали кожен з одним нардепом: Наталія Савченко з Ернестом Галієвим, Світлана Білохвостенко з Володимиром Мисиком, Сергій Запара з Валерієм Камчатним та Ігор Левковець з Євгенієм Мураєвим.

Сім помічників Анатолія Гіршфельда також мали досвід роботи у командах інших депутатів під час попередніх скликань. Оксана Розенко на попередніх скликаннях співпрацювала із Василем Поляковим і Олександром Донієм. Дмитро Олійник входив до команд Василя Чуднова та Володимира Яворівського. Сергій Степанов в свою чергу  допомагав Віктору Лещенко та Василю Гуреєву. Помічники Анатолія Гіршфельда Валерій Рибалко та Едуард Сімсон співпрацювали із Василем Потаповим. Сергій Нестругін на попередніх скликаннях виступав помічником Володимира Герасимчука, а Сергій Салівон – Ельбруса Тедеєва.

Дещо меншу кількість «досвідчених» помічників має нардеп Валерій Писаренко – 6. П`ять з них попередньо виступали помічниками у колишнього харківського нардепа Леоніда Ісаєва: Ольга Вендрова, Ганна Коваль, Валерія Котковська, Юрій Кроленко та Василь Шиян. Зокрема Василь Шиян також входив до складу команди Василя Потапова під час попередніх скликань ВР. Помічник депутата Ігор Хохич має різноманітний досвід роботи із 4 нардепами: Володимиром Гошовським, Віталієм Хомутинніком, Андрієм Пінчуком та Елбрусом Тедеєвим.

До команди мажоритарників  Анатолія Денисенка та Володимира Кацуби входять по 5 помічників, які працювали з іншими депутатами під час попередніх скликань. Так,  майже усі помічники Анатолія Денисенка попередньо допомагали одному нардепу: Олександр Адамов – Тетяні Бахтеєвій, Ганна Ісаєва – Михайлу Добкіну, Микола Іншин –Сергію Гусарову, Світлана Лещенко – Василю Потапову. Володимир Плугатарьов двічі змінював команди депутатів перед тим, як почати співпрацювати з А. Денисенком, виступаючи помічником Володимира Пєхоти та Віктора Коржа. 

Консультанти Володимира Кацуби найчастіше входили до команди його сина, колишнього нардепа Сергія Кацуби, та депутатки Юлії Ковальової. Так, в команді Юлії Ковальової працювали Андрій Уліцький та Олександр Токарев. Сергію Кацубі допомагали Юлія Волкова та також Олександр Токарев. Андрій Уліцький ще працював у команді Вікторії Дем`янчук та Ігоря Калєтніка, а Олександр Токарев – Василія Салигіна. Ще два помічника Бадалов Хазар Мехралі огли та Олександр Герасимчук попередньо співпрацювали з Володимиром Бондарем та Ярославом Москаленко відповідно.

Помічники Дмитра Святаша працювали з різними нардепами протягом попередніх скликань і навіть зараз встигають поєднувати роботу у командах одразу декількох народних депутатів. Так, Ірина Гриценко попередньо виступала помічницею депутатів Сергія Терьохіна та Олександра Ковтуненко, а у поточному скликанні співпрацює одразу з двома харківськими нардепами – списочником Михайлом Кобцевим на платній основі та мажоритарником Дмитром Святашем на громадських засадах. Руслан Плохой також мав досвід роботи у команді Ігоря Плохого, а зараз виступає консультантом у донецького нардепа Тетяни Бахтеєвої на платній основі і допомогає Дмитру Святашу на громадських засадах. Два помічника нардепа Інна Плоха та Володимир Рожанський раніше співпрацювали з Ігорем Плохим, проте зараз виступають консультантами виключно Дмитра Святаша.

Команда Віктора Остапчука включає 4 консультантів, які співпрацювали з іншими депутатами під час попередніх скликань. Так, Олександр Сидоренко під час попередніх скликань ВР виступав помічником Станіслава Косінова, Леоніда Ісаєва та Олексія Логвиненко. Петро Максименко входив до складу команд Валентина Анастасієва та Руслана Зозулі. Анатолій Оврамець допомагав лише Михайлу Мироненко, а Олександр Малєєв – Ернесту Галієву.

Чотирьом помічникам Олександра Біловола також доводилось працювати у складі різних команд раніше. Консультант Олексій Лещенко працював із Сергієм Касьяновим, Юрієм Самойленко, Іваном Ступаком. Світлана Скрипка співпрацювала з Валерієм Келестинем та Анатолієм Толстуховим. Микита Громико має попередній досвід роботи із Михайлом Мироненко, а Олександр Холодний – Людмилою Давидовою.

Під час попередніх сесій консультанти Віталія Хомутинніка працювали у команді нардепа Андрія Пінчука: Олександр Андрійченко та Віктор Сопельник. Консультант Володимир Ковальковський мав досвід роботи з Іриною Горіною.

Євгеній Мураєв також має 3 помічників із попереднім досвідом роботи у команді інших нардепів. Так, Микола Мухін під час попередніх сесій перебував у команді Олександра Долженкова, Дмитро Заборін – Владислава Лук`янова, Валерій Тесля – Анатолія Бугаєця.

Майже усі помічники Олександра Кірша уперше потрапили до Верховної Ради у складі його команди. Лише Віктор Тимошевський мав попередній досвід роботи із Володимиром Гошовським.

Консультанти Володмира Мисика та Дмитра Добкіна також переважно раніше не працювали з іншими нардепами. Так, у команді нардепа Володимира Мисика лише Олена Степанова має досвід роботи з різними депутатами починаючи з 4 скликання Верховної Ради: Василем Бартківим, Віктором Тополовим, Ігорем Гуменюком та Миколою Солошенко. Серед невеликої кількості помічників Дмитра Добкіна тільки Олена Молотокас раніше допомагала Михайлу Добкіну та Юлії Ковальової.

 

За коментарями звертайтеся:
Катерина Мінкіна, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області
тел.: 066 559 75 66, 098 399 98 17
email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.