Новини

Як голосують харківські депутати-мажоритарники у Верховній Раді VIII скликання?

За період діяльності Верховної Ради VIII скликання відбулося 5193 голосувань за питання порядку денного засідань парламенту.  Найбільш популярними темами, за які голосують харківські депутати стали посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів, необхідність реформування державної служби та економічної дерегуляції.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала статистику участі мажоритарників у голосуваннях під час пленарних засідань. З листопада 2014 по травень 2016 року більшість депутатів Харківщини нечасто використовували право голосу. Відсоток участі у голосуваннях народних депутатів Валерія Писаренко (ВО № 168), Дмитра Добкіна (ВО № 178), Дмитра Шенцева  (ВО № 176) склав менше 5% від загальної кількості. Такі депутати, як Валерій Писаренко (ВО № 168),  Володимир Мисик (ВО № 172), Анатолій Денисенко (ВО № 173), Олександр Фельдман (ВО № 174), Дмитро Шенцев (ВО № 176) та Дмитро Добкін (ВО № 178) пропустили понад 3000 голосувань. У порівнянні з іншими народними депутатми середній показник відвідуваності за фактом участі у голосуваннях має Віктор Остапчук (ВО № 177) – 41,06%. Найбільш активну участь у розгляді питань порядку денного приймає народний депутат Олександр Кірш (ВО № 169), який голосував на 78,7% засідань.

golos depy

Дізнатися за що переважно віддають свої голоси депутати, а які питання не підтримують взагалі можна за допомогою ресурсу rada4you.org.  Усі 14 мажоритарників м. Харкова та області голосують за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів, реформу державної служби та економічну дерегуляцію. Переважно підтримують і політичний курс Президента.

Досить суперечливими питаннями у голосуваннях стали: необхідність антимонопольної реформи, відкликання партіями депутатів місцевих рад та питання відкритості і прозорості роботи парламенту.

Переважно за антимонопольну реформу у своїх голосуваннях виступають Олександр Кірш, Володимир Мисик, Анатолій Денисенко, Олександр Фельдман, Дмитро Добкін та Олександр Біловол, Валерій Писаренко, Володимир Кацуба, Анатолій Гіршфельд та Євгеній Мураєв. Депутати Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Дмитро Шенцев та Віктор Остапчук  ніколи не голосували за законопроекти антимонопольної тематики.  Нагадаємо, що ряд законопроектів цього напрямку передбачає реформування законодавства про діяльність Антимонопольного комітету задля покращення умов ведення бізнесу та залучення інвестицій (економічна конкуренція, концентрація, прозорість діяльності АМКУ).

Доцільність надання керівному органу партії права на дострокове відкликання депутатів місцевих рад, які балотувалися за її списками теж була по-різному оцінена народними депутатами під час голосувань. Так, переважно «за» голосують Віталій Хомутиннік, Володимир Мисик та Віктор Остапчук у той час, як Олександр Кірш  не підтримує  такі законопроекти. За дострокове відкликання партіями депутатів місцевих рад ніколи не голосували Валерій Писаренко, Анатолій Денисенко, Олександр Фельдман, Володимир Кацуба, Дмтро Шенцев, Дмитро Добкін, Олександр Біловол та Анатолій Гіршфельд.

Народні депутати Олександр Кірш, Віталій Хомутиннік, Олександр Фельдман, Віктор Остапчук, Дмитро Добкін, Олександр Біловол та Євгеній Мураєв підтримують законопроекти про те, що український парламент повинен працювати відкрито, прозоро, вся інформація про його діяльність повинна бути розміщена на офіційному сайті Верховної Ради України. Валерій Писаренко, Дмитро Святаш, Володимир Мисик, Анатолій Денисенко, Володимир Кацуба, Дмитро Шенцев, Анатолій Гіршфельд ніколи не брали участь у голосуваннях щодо прозорої роботи парламенту.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Мінкіна, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області
тел.: 066 559 75 66, 098 399 98 17
email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА) реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій нта народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.