Новини

Проблеми та перспективи взаємодії політичних партій з виборцями: досвід Харківської області

Проблеми та перспективи взаємодії політичних партій з виборцями: досвід Харківської області

 

На Інформаційному форумі, який відбувся 25 квітня 2016 р. у медіа-центрі «Время» представники Громадянської мережі ОПОРА, присутні експерти та місцеві активісти обговорили проблеми функціонування громадських приймалень партій, особливості взаємодії політичних сил із виборцями та позначили шляхи їх подолання.

Громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області Катерина Мінкіна презентувала Всеукраїнську мапу контактів приймалень парламентських партій та 198 депутатів, обраних за мажоритарними округами. За офіційною інформацією Міністерства юстиції України у межах Харківської області нараховується 909 партійних осередків. За кількістю структурних утворень Харківщина посідає 5 місце у рейтингу областей України.

За участі представників політичних партій були  визначені проблемні аспекти взаємодії партій із виборцями та шляхи їх подолання. Зокрема, представники політичної партії "Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина» Вікторія Верба та Олексій Сініцин навели статистику звернень громадян до приймалень та приклади вирішення місцевих проблем. Заступник голови секретаріату Харківської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександр Яловол зазначив, що доволі часто населення звертається до партій із проханнями матеріальної допомоги. На думку Кирила Лукашова, заступника голови Харківської обласної організації ВО «Свобода», проблема звернень громадян виключно із матеріальними і соціальними проблемами може бути вирішена шляхом проведення просвітницьких заходів серед населення, що підвищить обізнаність громадян про можливі сфери впливу політичних партій. Голова політичної партії «Демократичний Альянс» Надія Савинська навела європейський приклад роботи політичних партій та наголосила на необхідності плідної співпраці партій з активним населенням, громадськими об’єднаннями.

Представник Громадянської мережі ОПОРА у м. Харкові Ольга Рябуха запропонувала присутнім експертам обговорити  проблемні питання партійної системи в Україні. Кандидат політичних наук Юлія Біденко навела досвід функціонування політичних партій у країнах Євросоюзу, Японії, де політичні суб’єкти функціонують на регіональному рівні у той час, як в Україні вони можуть існувати тільки на Всеукраїнському, що створює певні труднощі у контакті зі спільнотою. Співголова НГО «Харківський центр політичних досліджень» Олександр Карташов зазначив, що в Україні немає жодної партії із чіткими ідеологічними принципами окрім «Всеукраїнського об’єднання «Свобода». На думку експерта, щоб партії були організовані ідеологічно, необхідно підіймати соціальний попит, для чого першочерговим завданням кожного політичного суб’єкта є покращення зв’язків  із молоддю, активною громадою. Експерт у сфері виборчого права Микола Чернічкін акцентував увагу присутніх на тому, що за партійними списками доволі часто до Парламенту проходять особи, які не є членами партії, що створює низку проблем у подальшій діяльності владних інститутів.  Голова Харківського обласного осередку ВГО «Комітет Виборців України» Михайло Камчатний навів загальну аналітику з проблемних питань функціонування партій, акцентувавши увагу на питаннях прозорої діяльності партій та системності функціонування осередків.

У підсумках зустрічі присутні позначили, що одним із першочергових завдань розвитку партійної системи в Україні та покращення взаємодії із виборцями є відкритість діяльності партій та максимальне залучення громадян до політичного життя, інформування населення щодо повноважень та загальних характеристик якісних суб’єктів політики.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Мінкіна, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області
тел.: 066 559 75 66, 098 399 98 17
email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.