Новини

Як луганські нардепи працювали в окрузі в першому півріччі 2016 року

Моніторинг активності народних депутатів-мажоритарників з Луганщини проводився в рамках програми «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» у період з 1 лютого по 31 липня 2016 року. У рамках дослідження ОПОРА аналізувала діяльність народних депутатів України  Віталія Курило  (ВО № 113), Сергія Дунаєва  (ВО № 107), Юлія Іоффе  (ВО № 112) та Євгена Бакуліна  (ВО № 106).

За результатами аналізу ОПОРИ виявлено, що в Луганській області  лише один з чотирьох народних депутатів проводив особисті зустрічі з виборцями, а мають власну приймальню в окрузі лише троє з чотирьох нардепів.

Єдиним депутатом, який проводив особисті зустрічі з виборцями,  є Віталій Курило, член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». За досліджуваний період нардеп провів 5 особистих прийомів в м. Кремінна, м. Старобільск, м. Сватово, м. Новоайдар, м. Троїцьке. Народний депутат В. Курило прийняв участь в 7 публічних заходах, які проводились в окрузі за участі депутата. Також у народного депутата працюють 6 приймалень в м. Кремінна, м. Старобільск, м. Сватово, м. Новоайдар, м. Білокуракіно, м. Троїцьке. 

Активність нардепа Євгена Бакуліна та Юлія Іоффе з січня по липень 2016 р.  була обмежена діяльністю приймальні народного депутата, яка реєструвала та реагувала на звернення виборців. Приймальня Євгена Бакуліна працює в м. Северодонецьк, а приймальня Ю. Іоффе в м. Рубіжне.  У той же час жодного  особистого прийому та публічних заходів народні депутати Євген Бакулін та Юлій Іоффе не проводили.  Виборці  мали можливість контактувати з народним депутатом в своєму окрузі лише через його помічників у приймальні.

На відміну від своїх колег по парламенту, немає власної приймальні у своєму виборчому окрузі у народного депутата України Сергія  Дунаєва.  Також народний обранець С. Дунаєв не проводив особистих прийомів громадян та відсутня будь-яка інформація про те, як виборець може контактувати зі своїм обранцем в 107-му виборчому окрузі. Слід відзначити, що подібна практика свідчить про недостатню роботу для побудови ефективного зворотного зв’язку та діалогу з виборцями щодо їх проблем в окрузі.

Наголосимо, що представники Громадянської мережі ОПОРА у Луганській області продовжують здійснювати моніторинг діяльності народних депутатів-мажоритарників у виборчих округах та у Верховній Раді України.

За коментарями звертайтеся:
Олексій Кормілецький, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Луганській області
тел. (050) 275 28 08,

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.