Новини

У Сумах депутати та громадські активісти обговорили майбутнє «мажоритарки» в Україні

У Сумах депутати та громадські активісти обговорили майбутнє «мажоритарки» в Україні

Під час публічної дискусії на тему «Громада і мажоритарники Сумщини: пошук взаємодії через призму округу», яка відбулася 28 квітня у коворкінг-центрі «UTime Hub» бібліотеки Української академії банківської справи, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірина Стегній презентувала мету моніторингової кампанії ОПОРИ у 105 виборчих округах та перші результати моніторингу діяльності чотирьох депутатів Сумської області: Олега Медуниці (округ №157, фракція партії «Народний фронт»), Владислава Бухарєва (округ №162, фракція партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), Ігоря Молотка (округ №160, група «Воля народу»), Миколи Лаврика (округ №161, фракція партії «Блок Петра Порошенка»).

28.04 Sumy zahid

«Головна мета моніторингової діяльності – підвищити прозорість та відкритість народних депутатів, обраних за одномандатними округами, сприяти покращенню їхньої комунікації з громадянами. Більше того, значна чистина цього проекту носить просвітницький характер – ми інформуємо виборців про функції та обов’язки депутатів Верховної Ради, про те, які повноваження у них є», - зауважила Ірина Стегній.

У всеукраїнському рейтингу серед 105 депутатів-мажоритарників у лютому Ігор Молоток посів 42 місце, Олег Медуниця став 44, Микола Лаврик розмістився на 20 сходинок нижче - 64 місце, а Владислав Бухарєв опинився на 99 місці. Найбільшою несподіванкою березневого рейтингу стало те, що Владислав Бухарєв «злетів» з 99 на 3 місце рейтингу. Місця інших депутатів розподілилися наступним чином: Ігор Молоток - 19 місце, Олег Медуниця - 35 місце, Микола Лаврик - 97 місце.

Така різниця між місяцями пов’язана з тим, що даний рейтинг відображає активність депутата протягом місяця роботи. Якщо, наприклад, Владислав Бухарєв у лютому хворів, не з’являвся в стінах Верховної Ради, майже не проводив зустрічей з виборцями, не ініціював законопроекти, то і місце у нього у рейтингу лютого відповіде. Натомість у березні Владислав Бухарєв був дуже активним: провів 9 виїзних прийомів громадян у окрузі, став співавтором 7 законопроектів, 4 з яких стосуються його передвиборної програми.

Щоб методологія рейтингів ОПОРИ була більш зрозумілою як народним обранцям, так і їх помічникам та громадським активістам, під час заходу присутні детально обговорили її особливості. Народний депутат Олег Медуниця запропонував збільшити «вагу» виступів народного депутата та законотворчої діяльності, натомість зменшивши кількість балів, які присуджуються за депутатські запити чи відвідуваність пленарних засідань.

Жвавий інтерес у присутніх викликала презентація порталу https://rada4you.org/. На цьому сайті кожен відвідувач може з’ясувати для себе як голосують депутати Верховної Ради України, з ким вони «дружать» під час голосувань за важливі законопроекти, чи послідовні в своїх голосуваннях за окремі «політики», хто і коли з депутатів голосує проти лінії фракції (не так, як більшість депутатів фракції). Ірина Стегній продемонструвала принцип роботи сайту на прикладі «політики» «За реформу закупівель у Збройних силах України». Зокрема, обговорили позиції «максимально голосує», «переважно голосує», «ніколи не голосує». Також детально розібрали профайли депутатів на цьому сайті на прикладі мажоритарників Сумщини.

Народний депутат України Олександр Сугоняко (округ №158, позафракційний), який також був присутній на заході, запропонував ОПОРІ моніторити всіх обраних в одномандатних округах депутатів. Разом з тим, прозвучала пропозиція розширити моніторинг також на політичні партії та всіх без виключення народних обранців.

Дискусія торкнулася питання яка система виборів до Верховної Ради є найбільш прийнятною в Україні і чи треба відмовитися від «мажоритарки» взагалі.

Думки присутніх розійшлися. Дехто виступав за мажоритарну»систему, стверджуючи, що лише вона дозволяє наблизити депутатів до виборців, адже зобов’язує народних обранців регулярно працювати в окрузі, проводити особистий прийом громадян тощо. Інші ж стверджували, що мажоритарна система – це пережиток минулого і вибори мають бути виключно за відкритими списками.

Депутат Сумської міської ради Андрій Крамченков наголосив, що, окрім депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах, Сумську область в парламенті більше ніхто не представляє. Тому, незважаючи на те, що мажоритарна система вкрай «порочна», вона має і свої плюси, зокрема щодо представництва у парламенті регіонів. Але на майбутнє, обираючи систему проведення виборів, варто враховувати й інтереси регіонів, тим більше, що світовий досвід в цьому питанні є досить значним та успішним.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,
громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
+380663055190 , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.