Новини

Про що говорять мажоритарники Сумської області в парламенті

Із шести народних обранців Сумської області користуються своїм правом виступу п'ятеро: поки що не брав слово ні з місця, ні з трибуни Владислав Бухарєв (округ №162, фракція політичної партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»). Найчастіше виступав Олег Медуниця (округ №157, «Народний фронт») – 26 виступів.

Олег Медуниця (ВО №157, «Народний фронт»)

За період роботи у Верховній Раді VIII скликання депутати, обрані у мажоритарних округах Сумщини, брали слово 52 рази. Найбільше виступав Олег Медуниця: в нього 26 виступів, і з них 19 – сутнісних, тобто таких, що не стосуються передачі слова іншому депутатові чи коротких реплік.

Перший виступ Олега Медуниці був 23 грудня 2014 року і стосувався обговорення проекту  Державного бюджету, а саме щодо порядку розподілу коштів, передбачених на капітальні видатки. Зокрема, депутат пропонував враховувати пропозиції обласних державних адміністрацій в розподілі цих коштів.

11 лютого 2015 року  Олег Медуниця представляв колегам проект Закону про відкритість використання публічних коштів, співавтором якого він є. Цей закон було прийнято того ж дня.

13 лютого депутат виступив з трибуни щодо ситуації, яка склалася навколо заводу «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання». Цікаво, що перед ним з аналогічного питання виступав депутат із Сумщини, обраний в окрузі №158 Олександр Сугоняко.

5 березня Олег Медуниця взяв участь у обговоренні проекту Закону про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня – День захисника України), підтримавши встановлення святкового вихідного дня 14 жовтня, але запропонувавши переглянути норми, за якими, якщо свято припадає на вихідний день, то вихідний переноситься на понеділок.

7 квітня депутат запропонував поправку до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій), яка стосується того, щоб не звільняти від оподаткування об’єкти,  що використовуються для виробничо-комерційної діяльності.

9 квітня закликав прийняти Закон про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

14 травня закликав депутатів згадати Славу Стецько – видатну українку, яка тривалий час жила в еміграції та була депутатом двох скликань Верховної Ради України.

15 травня з трибуни Олег Медуниця говорив про проблеми округу, зокрема, про забруднення хімікатами вулиці в Шостці, а також відсутності зручного транспортного сполучення між Сумами та західними регіонами України.

17 червня депутат з трибуни захищав тарифну політику уряду України та закликав колег утриматися від популізму в цій темі.

19 червня Олег Медуниця озвучив транспортні проблеми, які є в Сумській області. Зокрема, відміну потягів, що забезпечували пряме сполучення між Сумами та Львовом і Ужгородом, а також висловився щодо необхідності капітального ремонту автомобільної дороги Київ-Прилуки-Суми.

1 липня депутат закликав колег голосувати за проект Закону про ратифікацію Меморандуму про домовленість між Урядом України та Організацією НАТО із зв'язку та інформації, яка представлена Генеральним менеджером Агенції НАТО із зв'язку та інформації, стосовно співробітництва з питань консультацій, управління, зв'язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру». Цього ж дня закон було прийнято.

17 липня Олег Медуниця закликав проголосувати за проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки). Цього ж дня закон було прийнято.

15 вересня Олег Медуниця розповідав колегам про проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Суми і Сумського району Сумської області, закликаючи підтримати її. Постанову депутати підтримали.

17 вересня депутат закликав колег підтримати Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати). Цього ж дня закон було прийнято.

6 жовтня Олег Медуниця закликав колег прийняти не лише в першому читанні, але й в цілому Проект Закону про внесення зміни до пункту 24 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу видатків місцевих бюджетів тимчасово окупованих територій). Цього ж дня закон було прийнято.

27 листопада депутат говорив про бідність українців та субсидії, які вони отримують.

25 грудня висловлювався щодо прийняття Проекту Закону про Державний бюджет України на 2016 рік. Цього ж дня закон було прийнято.

3 лютого 2016 року депутат закликав колег підтримати Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (проект «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України») між Україною та Європейським інвестиційним банком. Закон того ж дня було прийнято.

17 лютого взяв участь у обговоренні Проекту Закону про приєднання України до Угоди про державні закупівлі. Цей закон було прийнято 16 березня.

19 лютого Олег Медуниця з трибуни озвучив факти зловживань та порушень під час проведення державних закупівель в системі Міністерства оборони з вимогою розслідувати ці факти та покарати винних.

Андрій Деркач (ВО №159, позафракційний)

З початку набуття депутатських повноважень 27 листопада 2014 року, Андрій Деркач (округ №159, позафракційний, раніше – група «Воля народу»), виступав у Верховній Раді 13 разів: 7 разів з місця і 6 – з трибуни.

Більшість своїх виступів депутат робить російською мовою. Цікаво, що після виходу зі складу депутатської групи «Воля народу» 26 січня 2016 року, депутат не виступав, а майже всі його попередні виступи стосувалися позиції вказаної групи з тих чи інших питань.

11 грудня 2014 року Андрій Деркач висловився під час обговорення Програми діяльності Кабінету Міністрів України, розкритикувавши її та заявивши, що не голосуватиме за цей документ.

23 грудня депутат висловився під час представлення проекту Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік.

12 травня 2015 року Андрій Деркач озвучив заяву депутатської групи «Воля народу», що стосується вимоги «негайного розгляду Верховною Радою законопроектів, які, від яких напряму залежить якість життя простих громадян України, а саме: законопроект 1086 щодо виходу жінок на пенсію у  віці 55 років, до якого Президентом України застосовано право вето; законопроект 1418 щодо підвищення до 6 відсотків мінімального розміру річної рентної плати за користування земельною ділянкою (паєм); законопроект 0901, що прийнятий у першому читанні щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів, який передбачає також надання права Кабінету Міністрів України встановлювати граничний рівень цін на молоко, не може ціна на молоко залишатись на рівні 2.20-2.50, якщо курс долару зріс втричі; законопроект 1481 щодо врегулювання питань від умерлої спадщини».

20 травня депутат висловив підтримку проекту Закону про внесення змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я). Наразі проект закону очікує на друге читання.

21 травня Андрій Деркач висловлювався відразу з двох законопроектів. Щодо підтримки проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, що зафіксовані в автоматичному режимі. Ці пропозиції було враховано. А також щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері теплопостачання та сфері житлово-комунальних послуг.

18 червня депутат так само висловився з двох питань. По-перше, заявив, що група «Воля народу» не підтримує проект Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Законопроект було повернуто на доопрацювання.  Також Андрій Деркач висловився щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна» (щодо механізмів впливу на підприємства-боржники) та закликав президію Верховної ради працювати в рамках регламенту.

2 липня Андрій Деркач з трибуни висловився щодо проекту Постанови про звільнення Шевченка І.А. з посади Міністра екології та природних ресурсів України, яка того ж дня була прийнята. Також під час розгляду проекту Постанови про призначення Грицака В.С. на посаду Голови Служби безпеки України депутат з трибуни подякував від імені депутатської групи «Воля народу» колишньому очільнику СБУ Валентину Наливайченку та висловився на підтримку призначеного голови.

31 серпня Андрій Деркач висловив обурення відсутністю спікера Володимира Гройсмана на похороні депутата Ігоря Єремеєва. А також негативно висловився щодо проекту Закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади), але запевнивши, що депутати групи «Воля народу» підтримають законопроект, незважаючи на численні недоліки. Проект закону того дня було попередньо схвалено.

10 грудня Андрій Деркач заявив про неправомірність проекту Закону про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови (27 березня 2016 року). Цей Закон було прийнято 23 грудня 2015 року.

17 грудня Андрій Деркач з трибуни розкритикував проект Закону про Державний бюджет України на 2016 рік.

Микола Лаврик (ВО №161, «Блок Петра Порошенка»)

Депутат Микола Лаврик (округ №161, член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка») мав п’ять виступів з місця і один з трибуни.

Саме виступ з трибуни, який відбувся 7 жовтня 2015 року, є найбільш змістовним. У ньому народний депутат переймався національним продуктом, субсидіями, запропонував програми заохочення експорту, розвитку промисловості, інфраструктурних проектів.

З місця Микола Лаврик або передавав слово, або озвучував репліки. Наприклад, 12 листопада 2016 року з місця висловився про звільнення судді Роменського міськрайонного суду Надії Сольоної.

Олександр Сугоняко (ВО №158, позафракційний)

Депутат Олександр Сугоняко (округ №158, позафракційний, а донедавна – франція партії «Блок Петра Порошенка») тричі виступав з трибуни і двічі з місця. Чотири виступи депутата були сутнісними, і одного разу він передав слово колезі.

13 лютого 2015 року депутат з трибуни переймався долею національного виробника, особливо в умовах війни з Росією, коли багато підприємств втратили російський ринок, на який були орієнтовані. Свій виступ депутат попросив вважати депутатським запитом до Прем’єр-міністра України.

5 червня у виступі з трибуни Олександр Сугоняко говорив про необхідність проводити реформи в реальному секторі економіки, дати поштовх для розвитку цілої галузі економіки та  сільського господарства по виробництву біопалива.

27 листопада Олександр Сугоняко прочитав вірш, який написав спеціально до річниці складання присяги на вірність служіння українському народу.

29 березня 2016 року депутат взяв участь у обговоренні проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні.

Ігор Молоток (ВО №160, депутатська група «Воля народу»)

Представник депутатської групи «Воля народу», обраний як самовисуванець на окрузі № 160, Ігор Молоток виступав у сесійній залі тричі: одного разу з місця і двічі з трибуни.

13 травня 2015 року Ігор Молоток з трибуни говорив про екологічно небезпечну ситуацію в Шостці, а саме вилив гептилу. Він закликав створити державну міжвідомчу комісію для з'ясування причин та  наслідків аварії а також визнати інцидент надзвичайною ситуацією державного рівня.

4 червня депутат з трибуни говорив про те, що 8 червня виповнюється 95 років від дня народження видатного легендарного льотчика Івана Микитовича Кожедуба, який народився у селі Ображівка, Шосткінського району. Ігор Молоток закликав колег підтримати постанову щодо відзначення цього ювілею.

4 лютого під час обговорення проекту закону про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо фінансування професійно-технічних та інших навчальних закладів з державного бюджету) Ігор Молоток закликав колег підтримати документ. Але законопроект було заслухано та знято з розгляду.

Vystupy Sumska

Як бачимо, депутати, які представляють Сумську область у Верховній Раді, виступають в основному з економічних та гуманітарних питань, здебільшого виступи стосуються проблеми регіону. Один з шести депутатів, а саме Владислав Бухарєв, поки що не брав слова ні з місця, ні з трибуни.  Наявність чи відсутність виступів демонструє те, як депутат бере участь в обговоренні законопроектів, якими проблемами переймається, наскільки є активним у Верховній Раді.

 

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,
громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
+380663055190 , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.