Новини

Звіт щодо активності народного депутата України Деркача Андрія Леонідовича у виборчому окрузі №159 за період з 1 вересня до 31 жовтня 2015 року

Звіт щодо активності народного депутата України Деркача Андрія Леонідовича у виборчому окрузі №159 за період з 1 вересня до 31 жовтня 2015 року

 

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

У вересні-жовтні народний депутат А. Деркач за відкритою інформацією (аналіз місцевих ЗМІ, опитування політ-експертів) брав участь у наступних публічних заходах. Крім цього не виключається можливість проведення народним депутатом приватних, не публічних зустрічей з керівниками органів влади в містах та районах округу в контексті здійснення передвиборчої кампанії місцевими осередками партії «Воля народу». Інформація про особисті прийоми виборців відсутня.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
1 2 вересня м. Глухів Заходи у місті Глухів з відзначення 72-ї річниці визволення міста від фашистської окупації та Дня міста Жителі міста

Участь А. Деркача в заходах,

привітання зі святом

http://gazeta-nedelya.info/obshchestvo/item/4092-glavnyj-den-goroda

 

2 14 жовтня м. Глухів Перепоховання в урочищі «Борок» (м. Глухів) воїнів, загиблих в роки Другої світової війни Жителі міста

Участь А. Деркача в заходах, виступ

Місцеві ЗМІ
  14 жовтня м. Глухів Зустріч народного депутата з громадськістю Трудові колективи Глухівського лісгоспу, медичних установ міста Обговорено основні проблеми розвитку регіону, міста, впровадження реформ в державі, Захід мав передвиборчий характер – разом з А. Деркачем в ньому взяли участь кандидати в депутати обласної ради та на міського голову міста Глухів Газета «Народна трибуна» (м. Глухів), №75
  14 жовтня Путивльський район Робочий візит Представники органів влади, громадськість Обговорено основні проблеми розвитку району, міста Інформація від спостерігачів на місцевих виборах

Аналіз роботи приймальні депутата на окрузі

Громадська приймальня А. Деркача працює за адресою: м. Глухів, пл. Рудченка, буд. 1. За результатами моніторингу встановлено, що у червні громадська приймальня депутата у м. Глухів працювала постійно.

В середньому за робочий день від мешканців м. Глухів та Глухівського району керівник приймальні отримує 2-3 звернення, які оформлюються відповідним чином та надсилаються помічнику народного депутата (куратору громадських приймалень). В результаті готуються відповідні депутатські звернення до різних центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, частина яких розміщена на сайті народного депутата А. Деркача у відповідній рубриці (http://derkach.com.ua/dep/). Такої процедури дотримуються і працівники інших громадських приймалень, що діють в районних центрах округу. В цілому можна зазначити, що приймальні А. Деркача є доступними для жителів округу.

Основні теми звернень мешканців: питання виплати пенсій, субсидій, необхідності фінансової допомоги на лікування, земельні питання, неналежна робота органів влади.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

У вересні-жовтні 2015 року народний депутат А. Деркач депутатських запитів не подавав, проте, за інформацією із сайту нардепа, він направив 9 звернень до керівників органів влади центрального та місцевого рівня:

Адресат Зміст звернення
1 Генеральному прокурору України Шокіну В.М. Міністру юстиції України Петренку П.Д. Голові Державної пенітенціарної служби України Палагнюку В.М. 21.10.2015

Стосовно бездіяльності та халатного ставлення до виконання своїх обов’язків з боку ряду службових осіб. У м. Глухів гр. Павленко Р.В. перебуваючи в нетверезому стані, здійснив наїзд на пішохода в м. Глухів, в результаті якого потерпілий Бестфатер А.В. від отриманих тяжких травм помер. Павелко П.В відмовляється виплачувати кошти за моральну шкоду родичам потерпілого, звільнений з виправної колонії.

Вимоги: Встановити причини продовження тривалої бездіяльності Державної виконавчої служби та сприяти у стягненні з Павленка Р.В. коштів за спричинену моральну шкоду на користь потерпілих відповідно до вироку суду; прийняти рішення щодо відповідальності умовно-достроково звільненого Павленка Р.В. за продовження вчинення суспільно-небезпечних дій.

2 Голові Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Павелку А.В. 21.10.2015

Стосовно забезпечення місцевих органів виконавчої влади фінансовими ресурсами для виконання покладених на них обов’язків (зокрема, по освітній та медичній галузям).

Пропозиція: розглянути на найближчому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету питання про персональну відповідальність заступника Міністра фінансів України, до повноважень якого віднесено питання формування місцевих бюджетів, контролю за використанням освітньої і медичної субвенцій та внести на розгляд Уряду відповідні кадрові пропозиції та проекти рішення.

3 Головному лікарю Центру онкології та радіохірургії "Кібер Клініка імені академіка Ю.П. Спіженка” Шкіряку А.А. 19.10.2015

Стосовно звернення до депутата жительки міста Харків Мороз Л.Г. щодо лікування позамозкової пухлини.

Прохання: з усією відповідальністю та професіоналізмом поставитися до лікування Мороз Л.Г., а також розглянути можливість надання їй знижки на лікування.

4 Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. 15.09.2015

Пропозиція: надати відповідні доручення для прискорення виконання Кабінетом Міністрів України вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» у частині затвердження Порядку здійснення органами доходів і зборів контролю за досягненням платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами –

підприємцями) обсягу доходу відповідно до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України.

5 Голові Сумської обласної державної адміністрації Клочку М.О. 14.09.2015

Стосовно припинення роботи ряду місцевих пунктів пропуску через державний кордон України, зокрема: «Сопич

–Некислиця», «Старикове – Козине», «Бояро-Лежачі –Тьоткіно» та «Нововасилівка – Біла Береза».

Пропозиція: створити робочу групу на чолі з заступником голови Сумської ОДА із залученням представників Держприкордонслужби України, правоохоронних органів, депутатів обласної та районних рад з питань поновлення функціонування місцевих пунктів пропуску через державний кордон України.

6 Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. 14.09.2015

Стосовно затягування прийняття плану ювілейних заходів з нагоди відзначення 95-річчя з дня народження І.М. Кожедуба.

Пропозиція: прискорити затвердження Кабінетом Міністрів України вищезазначеного плану з метою вчасного виділення коштів для проведення необхідних процедур місцевими органами влади з реалізації визначених заходів.

7 Міністру закордонних справ України Клімкіну П.А. 11.09.2015

Стосовно звернення до депутата громадянки Кельшевої Н. щодо допомоги у лікуванні її чоловіка, який зазнав надзвичайно тяжких травм внаслідок ДТП, що трапилася у В’єтнамі.

Після повернення на Батьківщину, не маючи сумнівів у порядності українських дипломатів, родина Кельшевих звернулася до МЗС про компенсацію витрат на зазначений переліт. Проте від МЗС отимали відповідь про неможливість відшкодування.

Пропозиція: надати відповідні доручення щодо термінового розгляду цієї справи, визначити причини неприпустимої для високого звання українського дипломата поведінки окремих співробітників МЗС та забезпечити виконання взятих МЗС зобов’язань з допомоги громадянам України Наталії та Сергію Кельшевим, які опинилися у скрутній ситуації за кордоном, у повному обсязі.

8  Голові Правління ВАТ “Сумиобленерго”Дирбавці І.Б. 02.09.2015

Стосовно підключення помешкань гуртожитку в смт Свеса Ямпільського району до електромережі.

Пропозиція: надати відповідні доручення щодо організації під’єднання квартир гуртожитку до електропостачання та укладення відповідних договорів з власниками житла.

9 Першому заступнику Міністра фінансів України Уманському І.І. 01.09.2015

Для врахування під час роботи розширеної наради 03.09.2015 за участю представників Мінфіну, директорів департаментів обласних та Київської міської державних адміністрацій, членів експертної робочої групи з опрацювання питань, які виникають у процесі реалізації реформи

міжбюджетних відносин, представників всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування надсилає копію депутатського звернення Міністру фінансів України щодо питання реалізації міжбюджетних відносин у частині незабезпеченості видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери на прикладі Сумської області.

Звернення депутата стосовно вирішення місцевих проблем відповідають пріоритетам, задекларованим у передвиборчій програмі депутата «Збережемо мир РАЗОМ».

Народним депутатом у вересні-листопаді було внесено 1 законопроект до парламенту.

№ реєстр.
проекту
Дата реєстрації Назва законопроекту Чи став чинним актом
3043 07.09.2015 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо боротьби з фальсифікацією молочних продуктів)  

Звітування депутата, інформування виборців про його діяльність

Тематичного публічного звіту за результатами своєї діяльності депутат А. Деркач у червні не проводив. Питання роботи в парламенті частково висвітлював на власному сайті (рубрики «Законопроекти», «Звернення», «Публікації в ЗМІ») в газеті «Неделя» (є окрема рубрика на сайті стосовно діяльності депутата), під час зустрічі з трудовими колективами у жовтні.

Активність депутата у соціальних мережах та на власній інтернет-сторінці

На офційній сторінці народного депутата Деркача http://derkach.com.ua/ розділ новини відсутній, інформація про його поточну діяльність доступна в розділах «Обращения» http://derkach.com.ua/dep/ (наведено аналіз в п. 3 цього звіту), «Законопроекты» http://derkach.com.ua/zakon/ , а також в розділі «Публикации в СМИ» http://derkach.com.ua/publ/ (публікації з глухівської газети «Неделя»)

У соціальних мережах А. Деркач не представлений.

Таблиця 2. Аналіз публікацій на офіційній веб-сторінці народного депутата України А. Деркача у період з 1 вересня до 31 жовтня 2015 р.

Адреса сайту/сторінки http://derkach.com.ua/ Перелік публікацій
Кількість усіх публікацій 12  
Кількість публікацій за тематиками:
Розроблені законопроекти 1

Розділ «Законопроекты»

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо боротьби з фальсифікацією молочних продуктів)

Передрук повідомлення ЗМІ про депутата 2

Розділ «Публикации в СМИ» http://derkach.com.ua/publ/

  1. Главный день города
  2. Шумный пиар не имеет отношения к реальной децентрализации

Всі статті – передрук з газети «Неделя» (детально в розділі 6)

Зверненння до керівників органів влади центрального та місцевого рівня 9

Розділ «Обращения»

 http://derkach.com.ua/dep/:

  1. Генеральному прокурору України Шокіну В.М., Міністру юстиції України Петренку П.Д., Голові Державної пенітенціарної служби України Палагнюку В.М. 21.10.2015
  2. Голові Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Павелку А.В. 21.10.2015
  3. Головному лікарю Центру онкології та радіохірургії "Кібер Клініка імені академіка Ю.П. Спіженка" Шкіряку А.А. 19.10.2015
  4. Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. 15.09.2015
  5. Голові Сумської обласної державної адміністрації Клочку М.О. 14.09.2015
  6. Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. 14.09.2015
  7. Міністру закордонних справ України Клімкіну П.А. 11.09.2015
  8. Голові Правління ВАТ “Сумиобленерго” Дирбавці І.Б. 02.09.2015
  9. Першому заступнику Міністра фінансів України Уманському І.І. 01.09.2015

Інформація у відповідних розділах сайту в цілому недостатньо відображає парламентську діяльність депутата, його позицію щодо актуальних питань державної політики. Проте позитивним є відображення реагування на проблеми виборців округу та відповідних територіальних громад (розміщено відповідні звернення).

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Таблиця 3: Висвітлення місцевими ЗМІ роботи народного депутата України А. Деркача у місцевих ЗМІ виборчого округу №159 у період з 1 вересня до 31 жовтня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
  1. 1.      
14.10 «Народна трибуна» (м. Глухів), №75 Поховали з честю стаття про діяльність депутата у окрузі нейтрально-збалансоване Про участь А. Деркача в перепоховання в урочищі «Борок» (м. Глухів) воїнів, загиблих в роки Другої світової війни.  
  1. 2.      
14.10 «Народна трибуна» (м. Глухів), №75 Депутатська відвертість стаття про діяльність депутата у окрузі нейтрально-збалансоване Про зустріч народного депутата з громадськістю (трудові колективи Глухівського лісгоспу, медичних установ). Обговорено основні проблеми розвитку регіону, міста, впровадження реформ в державі, Захід мав передвиборчий характер – разом з А. Деркачем в ньому взяли участь кандидати в депутати обласної ради та на міського голову міста Глухів.  
  1. 3.      
14.10 «Глухівщина» (района газета), №74 На вічний спокій стаття про діяльність депутата у окрузі нейтрально-збалансоване Про участь А. Деркача в перепоховання в урочищі «Борок» (м. Глухів) воїнів, загиблих в роки Другої світової війни.  
  1. 4.      
16.10. Путивльські відомості, №42 Обращение народного депутата Украины Андрея Леонидовича Деркача Передвиборча агітація Передвиборча агітація Представлення кандидатів від партії «Воля народу» на виборах Путивльського міського голови, районної міської та обласної рад. Пропозиція їх підтримати. Стаття не містить примітки щодо політичної реклами.  
  1. 5.      
02.09 газета «Неделя» Главный день города стаття про діяльність депутата у окрузі нейтрально-збалансоване

Про участь А. Деркача в заходах у місті Глухів з відзначення 72-ї річниці визволення міста від фашистської окупації та Дня міста.

На площі Рудченко ввечері проходили заходи.
«Якраз до цього часу після засідання Верховної Ради приїхав народний депутат Андрій Деркач. Він вручив подяки глухівчанам, які своєю щоденною працею роблять місто трохи краще».

http://gazeta-nedelya.info/obshchestvo/item/4092-glavnyj-den-goroda

  1. 6.      
21.10. газета «Неделя» Обращение перед выборами стаття про діяльність депутата у окрузі нейтрально-збалансоване

Звернення громадян підтримати на місцевих виборах кандидатів від «Волі народу», Юрія Бурлаку як кандидата на посаду міського голови, а також О. Курка, М. Деркача і Н. Вайло – кандидатів в депутати Сумської обласної ради.

http://goo.gl/Y9orgr

        Інтернет-видання      
  1. 7.      
16.09

Газета «Данкор»

Игорь Назаренко: из таможни в журналистику и обратно

стаття про діяльність депутата критичне Інтерв’ю відомого сумського журналіста І. Назаренка, в якому він розповів, що політика сумського телеканалу ATV «не проукраїнська, а колишня регіоналівська. Законодавець цієї політики – народний депутат України А. Деркач…». http://www.dancor.sumy.ua/articles/law/159017
  1. 8.      
22.09

regionews.sumy.ua,

gorod.sumy.ua

На Сумщині партія «Воля народу» використала міжнародний фестиваль для піару

стаття про діяльність депутата критичне За повідомленням ГМ «ОПОРА», в Сумській області під час Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Кролевецькі рушники», що проходив в м.Кролевець 19.09, наголошувалось, що захід проходить за підтримки ПП «Воля народу» та народного депутата А. Деркача

http://regionews.sumy.ua/?q=node/56506,

http://www.gorod.sumy.ua/news_24856.html

  1. 9.      

01.10.

Газета «Панорама»

http://rama.com.ua

Большая политика: Деркачу не хватает только города Сумы стаття про діяльність депутата критичне Розміщується передрук матеріалу («ДС» спільно с порталом depo.ua, стаття «Кто пришел на место «смотрящих»».) про те, як змінилися центри впливу в областях після втечі В. Януковича. Зокрема мова йде про народного депутата України А. Деркача («Воля громади»), який «майже повністю контролює Сумщину», його вплив на формування виборчих списків багатьох партій в області.

http://goo.gl/kCSJNm

  1. 10.  
16.09 http://sumy.depo.ua/ukr/sumy

Вибори-2015. Медіа-путівник для сумського кандидата

стаття про діяльність депутата нейтральне

Зазначається про вплив А. Деркача на редакційну політику сумського телеканалу АТВ

http://goo.gl/4KKdjD
  1. 11.  
12.10

http://xpress.sumy.ua/article/politics/7673

Пазлы по-сумски. Чей сценарий реализуется на выборах мэра

стаття про діяльність депутата нейтральне Про вплив А. Деркача на місцеву політику у м. Суми, кандидатів на посаду міського голови

http://xpress.sumy.ua/article/politics/7673

  1. 12.  
16.10 Газета «День»

В ГЛУХОВЕ ЖЕ ВСЕ КЛЮЧЕВЫЕ ДОЛЖНОСТИ ЗАНИМАЮТ СТАВЛЕННИКИ АНДРЕЯ ДЕРКАЧА

стаття про діяльність депутата нейтральне Про вплив А. Деркача на місцеву політику та політиків у м. Глухові, використання ресурсу проти кандидата на посаду міського голови М. Терещенка

http://goo.gl/4Sqmde

  1. 13.  
20.10 SumyPost В Сумах одного из кандидатов на пост мэра "попросили" сняться в пользу другого стаття про діяльність депутата нейтральне Кандидат на посаду Сумського міського голови, директор телеканалу АТВ (влив на канал має А. Деркач) зняв свою кандидатуру після прохання Деркача підтримати іншого кандидата (А. Єпіфанов, «Воля народу»). Також він написав заяву про звільнення з посади

http://goo.gl/hNBtEP,

http://xpress.sumy.ua/news/politics/7702

  1. 14.  
22.10 Інтернет-видання газети «Панорама»

Пятая колонна. Как идут на выборы бывшие регионалы и минаевцы

стаття про діяльність депутата критичне Аналіз команди А. Деркача від партії «Воля народу» на місцевих виборах

http://rama.com.ua/pyataya-kolonna-kak-idut-na-vyiboryi-byivshie-regionalyi-i-minaevtsyi/

  1. 15.  
29.10

glavcom.ua

Мишель Терещенко: На Сумщине школа не может поменять уборщицу без разрешения Деркача стаття про діяльність депутата критичне Аналіз виборів, зазначається про вплив А. Деркача на місцеву політику в північних районах області, зокрема м. Глухові (створене ним «королівство»).

http://glavcom.ua/articles/34350.html

У цілому місцеві комунальні ЗМІ не відображають парламентську діяльність депутата, висвітлили лише його перебування в окрузі, в основному під час офіційних заходів. Загальнообласні та загальноукраїнські інтернет-видання констатували факт впливу А. Деркача на місцеву політику, особливо в північних регіонах області, ЗМІ, влив на формування виборчих списків та висування «своїх» кандидатів від різних політичних сил на місцевих виборах.

ЗМІ регіону скоріше підтверджують факт «кураторства» А. Деркачем свого округу, не особливо досліджуючи його роль у вирішенні місцевих проблем.

Висновок

Громадські приймальні народного депутата працюють по відпрацьованій схемі: жителі можуть оформити звернення з питань, що їх турбують, яке потім передається помічнику А. Деркача для подальшого реагування.

У вересні-жовтні провів незначну кількість публічних заходів (участь в офіційних заходах, зустрічі з трудовими колективами).

ЗМІ регіону констатували факт впливу А. Деркача на місцеву політику, медіа, формування виборчих списків та висування «своїх» кандидатів від різних політичних сил на місцевих виборах. Формально А. Деркач не брав участі в заходах передвиборчої агітації, але його імідж як лідера партії «Воля народу» зіграв істотну роль в значних здобутках місцевих осередків партії на виборах 25 жовтня.