Новини

Активність народного депутата України Олександра Сугоняка у виборчому окрузі № 158 у травні 2015 року

Активність народного депутата України Олександра Сугоняка у виборчому окрузі № 158 у травні 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Дні 25–29 травня були відведені Верховною Радою України для роботи народного депутата з виборцями округу.

За інформацією, отриманою  під час особистого візиту 22.05.2015 від працівника громадської приймальні (м. Суми, вул. Козацька, 2а) 25 травня було заплановано участь народного депутата О. Сугоняка в засіданні у форматі «круглого столу» з питань роботи правоохоронних органів області (за участю керівництва облдержадміністрації, представників правоохоронних структур, громадських об’єднань). У понеділок, 25 травня, від помічника народного депутата надійшло повідомлення, що захід перенесено організаторами, а народний депутат знаходиться в лікарні в м. Суми на лікуванні. Ця ж інформація була підтверджена від помічника народного депутата в п’ятницю, 29 травня: на цьому тижні О. Сугоняко знаходився на лікуванні, відповідно не мав можливості проводити прийом виборців та брати участь у публічних заходах.

Аналіз ЗМІ, особистої сторінки народного депутата О. Сугоняка в мережі Facebook підтверджує відсутність публічної активності депутата в окрузі на цьому тижні.

 Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

Громадська приймальня народного депутата О. Сугоняка працює за адресою: м. Суми, вул. Козацька, 2а (центр міста, розташування зручне). Відповідна вивіска є на приміщенні будинку (також там розміщено декілька офісів різних фірм), а також безпосередньо на дверях самої приймальні на 2 поверсі, де зазначено розклад роботи (понеділок – п’ятниця, з 9:00 – до 17:00) та телефон (099-907-87-77).

Стан будинку задовільний, приміщення і робоче місце помічника народного депутата належним чином обладнане – наявні сучасні меблі, комп’ютерна та офісна техніка.

Під час візиту до приймальні був присутній 1 працівник. З роздаткових матеріалів у вільному доступі в приймальні були наявні екземпляри газет «УДАР – Сумщина» – видання СОО ПП «УДАР Віталія Кличка» (О. Сугоняко – керівник обласної організації партії).

Приймальня розпочала роботу в грудні 2014 року. За цей період від мешканців округу отримано 222 письмових звернення (фіксуються звернення також із районів). Основні теми звернень: питання житлово-комунального господарства, земельні відносини, несанкціоновані забудови, зменшення пенсій внаслідок законодавчих нововведень, робота транспорту  в населених пунктах районів.

Народним депутатом було підготовлено 214 депутатських звернень до різних центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, у т.ч. за результатами розгляду письмових та усних звернень мешканців округу.

Народний депутат О. Сугоняко в окрузі буває регулярно (візити – щотижня: на вихідних, якщо є планова робота в Парламенті; всі дні в останній тиждень місяця).

За результатами моніторингу встановлено, що у травні громадська приймальня депутата О. Сугоняка у м. Суми працювала постійно, на телефонні дзвінки працівник відповідав. Крім того, в окрузі працюють 2 інші приймальні, зорієнтовані на роботу з мешканцями Білопільського та Краснопільського районів.

Результати моніторингу роботи приймалень:

Адреса приймальні Дата Час дзвінка Чи є відповідь
1

с. Краснопілля, вул. Мезанівська, 1 (приміщення РДА)

Графік роботи: 8:30 – 12:30, тел.: 066 003-71-94

06.05.2015 10:30 так
15.05.2015 12:15 так
20.05.2015 8:40 ні
26.05.2015 9:00 так
2

м. Білопілля, вул. Старопутивльська, 35

(приміщення районної ради), Графік роботи: середа, п’ятниця,   – з 9:00 до 17:00, тел. (05443) 9-14-84.

Працює з квітня.

06.05.2015 10:15 так
08.05.2015 16:45 ні
13.05.2015 11:00 так
15.05.2015 16:00 так
20.05.2015 12:30 так
22.05.2015 16:30 так
27.05.2015 10:40 так

Обидві приймальні знаходяться в центрі населених пунктів (районних центрів). За результатами опитування окремих працівників органів влади, які працюють в цих приміщеннях – приймальні постійно працюють, в них часто перебувають мешканці району для написання відповідних звернень до депутата.

Ініціативи депутата спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

У травні 2015 року народний депутат О. Сугоняко не подавав депутатських запитів, але ним було розроблено 2 законопроекти:

№ реєстр.
проекту
Дата реєстрації Назва законопроекту Чи чинним став актом
2800 08.05.2015 Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо порядку та підстав розпуску виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради)
2829 13.05.2015 Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права на профспілковий захист при звільненні працівників правоохоронних органів -

Зазначені законодавчі ініціативи щодо внесення деяких змін до діючих законодавчих актів пріоритетам передвиборної програми депутата відповідають (напрямки: підвищувати добробут громадян шляхом формування середнього класу через збільшення зарплат, пенсій, соціальної допомоги інвалідам, багатодітним сім’ям, сиротам і малозабезпеченим; забезпечити реальну владу місцевому самоврядуванню). Законопроекти не є реформаторськими, однак і передвиборча програма не відрізнялась оригінальністю і містила перелік загально використовуваних політиками позицій щодо необхідності прийняття законів.

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

Тематичного публічного звіту за результатами своєї діяльності депутат О. Сугоняко у травні не проводив. Свою роботу в парламенті постійно висвітлює в мережі Facebook.

Активність депутата у мережі Інтернет

У народного депутата О. Сугоняка відсутня офіційна веб-сторінка (сайт), проте існує сторінка в мережі Facebook.

О.Сугоняко не надто активно комунікує і спілкується з користувачами соціальних мереж, які коментують його повідомлення чи ставлять запитання  

Можна в цілому відзначити, що народний депутат через сторінку в мережі висвітлює роботу Парламенту та власну позицію щодо актуальних питань та законопроектів.

Таблиця 3. Аналіз публікацій на сторінці народного депутата України О. Сугоняко  в мережі Facebook у період з 1  по 25 травня 2015 р.

Адреса сайту/сторінки https://www.facebook.com/a.sugoniako?fref=ts

Тематика повідомлення

 

Кількість усіх публікацій (повідомлень) 12

Позиція/думка депутата з приводу того чи іншого питання/

законопроекту/проблеми

2

13.05. – про прийняття Парламентом важливих законів ( короткий аналіз). Запрошення подавати в коментарях запитання головам ТСК;

21.05 – аналіз розглянутих законопроектів (1558 – про конвертацію валютних кредитів, реформа МВС).

Повідомлення про діяльність депутата у парламенті/комітетах 1 19.05. – про роботу на новому сесійному тижні. Прозвітував про звернення до Президента України щодо обґрунтованості та доцільності нових тарифів на послуги ЖКГ.
Повідомлення про діяльність депутата у окрузі 1 17.05. - про участь в мітингу-реквіємі в м. Суми в День пам’яті жертв політичних репресій.

Привітання зі святами/заява з приводу події

3

08.05. – повідомлення з нагоди Дня пам’яті і примирення;

14.05 – повідомлення з нагоди річниці зникнення лідера сумського «УДАРу» С. Лихмана;

21.05 – привітання з Днем Вишиванки.

Запрошення до участі в заходах партії 1 07.05 – запрошення жителів долучитись до проекту партії «УДАР» «Дорогі депутати» ( партія збирає підписи сумчан, щоб зобов’язати депутатів сумської міськради публічно звітувати про свою роботу)
Запрошення взяти участь в іншому неполітичному заході 1 07.05 – запрошення на спортивні змагання в м. Суми (проводились 10.05 за підтримки О. Сугоняка)
Вірші 1 Власний вірш
Поширення інших повідомлень 2

17.05. - про реалізацію на Сумщині соціального проекту військово-патріотичного спрямування;

19.05 - про пікетування в м. Суми сумським «УДАРом» УМВД (питання розслідування зникнення С. Лихмана).

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

У травні місцеві ЗМІ фактично не висвітлювали діяльність депутата (в парламенті, окрузі), так як значних інформаційних приводів (публічні заходи за участю громадськості, зустрічі з виборцями, представниками органів влади) фактично не було.

Таблиця 4: Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України О. Сугоняка  у місцевих ЗМІ виборчого округу № 158 у період з 1 по 22 травня  2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
1 20.05

Інтернет-видання ТопГород

http://topgorod.com/

Нардеп с Сумщины попросил президента проверить обоснованность новых тарифов на услуги ЖКХ стаття про діяльність депутата у парламенті нейтрально-збалансоване Нардеп О.Сугоняко звернувся до Президента України П.Порошенка з проханням перевірити обґрунтованість нових тарифів ЖКГ. Також, О.Сугоняко запропонував Главі держави повернути право встановлювати тарифи на теплову енергію, водопостачання і водовідведення місцевим органам влади. http://goo.gl/O55q5r
   

Інтернет-видання газети «Панорама»

http://rama.com.ua

Мажоритарщики Сумщины: персональные рейтинги (инфографика)

стаття про діяльність депутата у парламенті нейтрально-збалансоване

Рейтинг відповідальності мажоритарщиків Сумської області ( передрук виданні «Слово і Діло».

О.Сугоняко в рейтингу відсутній ( зазначено – жодна з обіцянок не була  ні виконана, ні провалена)

http://goo.gl/Bi4rDi
Також, основні сумські телевізійні ЗМІ (ОДТРК, Відікон) транслювали сюжети про відкриття 17.05 пам’ятника жертвам комуністичних репресій в  День пам’яті жертв політичних репресій у м. Суми (на заході був присутній народний депутат О. Сугоняко).

Висновок

Діяльність народного депутата О. Сугоняка у виборчому окрузі протягом травня 2015 року активністю не відзначалася.

В останній тиждень місяця (дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями) народний депутат перебував на лікуванні, відповідно, особистих прийомів не проводив, у публічних заходах участі не брав. Водночас О. Сугоняко в Сумах буває регулярно (щотижня) і, відповідно, може проводити зустрічі з окремими громадянами та однопартійцями.

З метою вирішення питань соціального захисту виборців округу О. Сугоняко звернувся до Президента України П. Порошенка з проханням перевірити обґрунтованість нових тарифів ЖКГ. Інша інформація про реагування народного депутата на актуальні місцеві проблеми і намагання їх вирішити на центральному рівні – відсутня.

Серед публічних заходів – участь народного депутата у відкритті 17.05 пам’ятника жертвам комуністичних репресій у День пам’яті жертв політичних репресій у м. Суми.

У зв’язку з відсутністю значних інформаційних приводів у травні місцеві ЗМІ фактично не висвітлювали діяльність депутата (в Парламенті, окрузі). Народний депутат через сторінку в мережі Facebook доносить до виборців власну позицію щодо актуальних питань та законопроектів.