Новини

Активність народного депутата України Олега Медуниці  у виборчому окрузі № 157 у травні 2015 року

Активність народного депутата України Олега Медуниці у виборчому окрузі № 157 у травні 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

У травні Верховною Радою України для роботи народного депутата з виборцями округу були відведені дні 25–29 травня.

За інформацією, отриманою (22.05.2015, 13:00) від працівника громадської приймальні (м. Суми, пл. Покровська, буд. 6) народний депутат повинен був працювати у виборчому окрузі весь тиждень, згідно з графіком, затвердженим Верховною Радою.

У понеділок, 25 травня – народний депутат провів особистий прийом громадян, на який за попереднім записом прийшло 7 осіб.

У вівторок, 26 травня, продовжився прийом громадян, відбувся запис програми-звіту «Депутатський час» у студії Сумської ОДТРК, а також виїзд на запрошення мешканців разом з помічниками та журналістами на пошкоджені ділянки дороги вул. Ковпака у м. Суми.

У середу, 27 травня, Олег Медуниця взяв участь у засіданні конкурсної комісії (в якості спостерігача) в рамках експертної ради при голові Сумської ОДА з розподілу коштів фонду регіонального розвитку (публічний захист проектів представниками громад). Сумській області Урядом доведено розрахунковий обсяг коштів державного фонду регіонального розвитку на суму понад 107 мільйонів гривень. Основними напрямками використання коштів будуть: добудова об’єктів незавершеного будівництва шляхом фінансування об'єктів з високим ступенем будівельної готовності, що будуть прийняті в експлуатацію у 2015 році; фінансування проектів-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування у 2013–2014 роках.

У четвер, 28 травня, Олег Медуниця взяв участь у Регіональному круглому столі на тему: «Національний діалог: долаючи минуле, переживаючи теперішнє, будуючи майбутнє», організованому у Сумах Міжнародним центром перспективних досліджень.

У п’ятницю, 29 травня, Олег Медуниця взяв участь у міському Християнському соборі, організованому «Церквою Різдва» євангельських християн м. Суми, урочистостях у школах з приводу завершення навчального року, а також у сесії Сумської обласної ради, на якій розглядався проект перспективного плану формування територій громад Сумської області. При цьому, висловлювалися прямо протилежні думки. Олег Медуниця і перший заступник голови ОДА Олександр Марченко заявили про те, що залишається чимало питань і прогалин, однак процес змін пішов і його зупинити не можна. Проте депутати обласної ради, де більшість складають представники колишньої Партії регіонів, провалили проект перспективного плану формування територій громад – рішення підтримало лише 37 депутатів із 61 зареєстрованого у залі.

Після голосування Олег Медуниця з цього приводу написав гнівний пост у себе на сторіцні у facebook:

«Щойно Сумська обласна рада провалила проект рішення про початок процесу адміністративно-териториальної реформи в регіоні. Проти виступила фракція "Батьківщина" і "Волі Народу" [колишні члени ПР – авт.]. Процес зупинено. Область втратить значні ресурси, адже кошти фонду регіонального розвитку надійдуть лише в реформовані регіони. Совок рулить.»

Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

Робота з виборцями народним депутатом Олегом Медуницею ведеться регулярно відповідно до графіку Верховної Ради і навіть частіше. Особистий прийом виборців здійснюється в громадській приймальні в робочі дні з 9:00 до 18:00 (без перерви) за адресою: м. Суми, Покровська пл., 6, офіс 4. Крім того, виборці мають змогу звернутися до депутата за телефоном: +380 542 61 09 01, або (для тих, хто звертався раніше) уточнити, як просувається вирішення їх питання у помічника Ольшанського Мирослава за тел. +380 99 448 62 48.

Письмові звернення надсилаються за цією адресою, або за електронною адресою, вказаною на сайті ВР України: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Активно, як правило з приватними питаннями, громадяни звертаються до депутата через Фейсбук.

Приймальня обладнана відповідною вивіскою. Стан громадської приймальні – задовільний, хоча відчувається брак сучасних меблів та офісної техніки). Робоче місце помічників технічно обладнане.

Під час візиту в приймальні були присутні 3 працівники, які працюють на постійній основі. З роздаткових матеріалів у вільному доступі виявились екземпляри брошури-посібника «Як отримати субсидію від Уряду», також у приймальні є примірники газети «Ярмарок» (оновлюється щочетверга).

Приймальня діяла тут раніше і продовжила роботу після переобрання народного депутата цього округу. Загалом же, приймальня працює з грудня 2012 року. З початку роботи (за час нинішньої каденції депутата) в приймальню надійшло понад 110 звернень.

В середньому за місяць надходить до двох десятків звернень. 

Основні питання, щодо яких звертаються громадяни:

  • ріст тарифів на опалення
  • проблеми комунального господарства (лічильники, ліфти, прибудинкова територія)
  • проблеми з фінансовими установами (банками, кредитними спілками)
  • скарги на роботу органів внутрішніх справ, судів та прокуратури
  • прохання про надання фінансової допомоги на лікування, заходи
  • питання забезпечення воїнів АТО
  • корпоративні суперечки

За поточну каденцію офісом народного депутата у Сумах було підготовлено 119 депутатських звернень. У своїй більшості звернення спрямовані на вирішення проблем виборців, які звернулись за допомогою. В разі порушення з термінами отримання відповіді або формальною відповіддю офіс народного депутата звертається до адресата повторно, або телефоном.

Депутат перебуває в офісі постійно, крім пленарних тижнів. За результатами моніторингу встановлено, що у травні 2015 року громадська приймальня депутата Олега Медуниці у м. Суми працювала постійно, на телефонні дзвінки працівник відповідав у коректній формі.

Результати моніторингу роботи приймалень:

Адреса приймальні Дата Час дзвінка Чи є відповідь
1

Приймальня народного депутата у м. Суми,

Покровська площа, 6, офіс 4

тел.: +380 542 61 09 01

Також є мобільний контактний телефон. Працівник на дзвінки відповідав. За його інформацією приймальня працює протягом всього дня (9:00 – 18:00 год.)

06.05 9:30 так
14.05 16:00 так
21.05 10:00 так
26.05 17:30 так

В цілому, можна зазначити, що приймальня народного депутата Олега Медуниці є доступною для жителів округу. Працівники відповідають коректно, запитують, які питання хвилюють, пояснюють, як потрібно оформлювати звернення до народного депутата.

Ініціативи депутата, спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

У травні 2015 року народний депутат Олег Медуниця зареєстрував чотири законопроекти у співавторстві з іншими членами Парламенту.

2840 14.05.2015 Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди підакцизних і контрафактних товарів (продукції) у великих розмірах  
2934 21.05.2015 Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування окремих категорій земельних ділянок)  
2935 21.05.2015 Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування коштів, отриманих місцевими бюджетами від земельного податку за окремі категорії земельних ділянок)  
2936 21.05.2015 Про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» (щодо окремих прав особистих селянських господарств та органів місцевого самоврядування)  

Законопроект № 2936 «Про внесення змін до Закону України "Про особисте селянське господарство"» зареєстрований спільно з Андрієм Вадатурським (БПП), Олексієм Мушаком (БПП) та Максимом Курячим (БПП). Зазначається, що метою цього законопроекту є «стимулювання особистих селянських господарств до використання земельних ділянок, чи їх частин, за цільовим призначенням або запровадження правового механізму, за допомогою якого орган місцевого самоврядування матиме реальний інструмент відчуження земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, котра не використовується за цільовим призначенням, і передачі її, без зміни цільового призначення, фізичним особам у власність або оренду для ведення особистого селянського господарства в порядку, встановленому законом».

Цим же «аграрним» лобі вони зареєстрували ще 2 законопроекти: № 2935 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування коштів, отриманих місцевими бюджетами від земельного податку за окремі категорії земельних ділянок)» та № 2934 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування окремих категорій земельних ділянок)».

- № 2934 розроблений з метою встановлення ставки податку за земельні ділянки особистих селянських господарств, розташованих за межами населених пунктів, а також за земельні частки (паї), які перебувають у власності громадян для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та не передані в оренду сільгоспвиробникам, у розмірі 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки. Вказана ініціатива дозволить забезпечити додаткові надходження доходів місцевих бюджетів.

Зокрема, за умови підвищення ставки податку за земельні ділянки вказаних категорій до 3 % від їх нормативної грошової оцінки (нормативна грошова оцінка сільгоспугідь станом на 01.01.2015 складає 25 773,14 грн), обсяг річних надходжень податку до відповідних місцевих бюджетів збільшиться щонайменше на 1 443,3 млн грн. Автори законопроекту зазначають, що прийняття Закону дозволить забезпечити додаткове наповнення доходами місцевих бюджетів. Разом з тим, обсяг річних надходжень податку за земельні ділянки особистих селянських господарств та за земельні частки (паї) до відповідних місцевих бюджетів збільшиться щонайменше на 1 443,3 млн гривень (у прогнозних показниках 2015 року).

- № 2935 розроблений з метою спрямування коштів, отриманих місцевими бюджетами від земельного податку за земельні ділянки особистих селянських господарств, розташовані за межами населених пунктів, а також за земельні частки (паї), які перебувають у власності громадян для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та не передані в оренду сільгоспвиробникам (цей законопроект системно пов'язаний з проектом Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування окремих категорій земельних ділянок)» (реєстр. № 2934)), до відповідних бюджетів розвитку місцевих бюджетів. Автори переконують, що місцеві органи влади отримають додатковий фінансовий ресурс, котрий вони зможуть направити на соціально-економічний розвиток регіонів; виконання інвестиційних проектів; будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об'єктів соціально-культурної сфери. За умов підвищення ставки податку за земельні ділянки особистих селянських господарств, розташованих за межами населених пунктів, а також за земельні частки (паї), які перебувають у власності громадян для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та не передані в оренду сільгоспвиробникам, до 3 % від їх нормативної грошової оцінки (нормативна грошова оцінка сільгоспугідь станом на 01.01.2015 складає 25 773,14 грн) обсяг річних надходжень податку до відповідних місцевих бюджетів збільшиться щонайменше на 1 443,3 млн грн.

Законопроект № 2840 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди підакцизних і контрафактних товарів (продукції) у великих розмірах», зареєстрований цілою групою народних депутатів, зокрема Андрієм Парубієм, Андрієм Левусом, Тетяною Черновіл, Миколою Величковичем та ін. Метою законопроекту є криміналізація контрабанди підакцизних і контрафактних товарів (продукції) у великих розмірах, шляхом внесення відповідних змін до статті 201 Кримінального кодексу України.

Законопроект передбачає включити до переліку предметів контрабанди, передбачених статтею 201 Кримінального кодексу України, підакцизних і контрафактних товарів (продукції) у великих розмірах, а також визначення у примітці до вказаної статті, що контрабанда підакцизних і контрафактних товарів (продукції) вважається вчиненою у великих розмірах, якщо їх вартість у двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Депутатських запитів у травні 2015 року, як і в попередні місяці, народним депутатом Олегом Медуницею підготовлено не було.

Під час виступу в Парламенті 14 травня 2015 року закликав вшанувати 95 річницю з дня народження Слави Стецько.

Під час виступу з трибуни Верховної ради 15 травня 2015 року привернув увагу Уряду та колег по Парламенту до проблем незаконного викиду небезпечних ядохімікатів у Шостці, а також до традиційної проблеми транспортного сполучення: автомобільної дороги Суми – Ромни – Пирятин – Київ, частина якої не ремонтувалася роками і практично вийшла з ладу, а також прямого залізничного сполучення Суми – міста Західної України, яке також наразі відсутнє.

25 травня 2015 року народний депутат Олег Медуниця оприлюднив звернення прокурору Сумської області і начальнику обласної міліції з вимогою відновити кримінальну справу за фактом незаконного захоронення пестицидів у місті Шостка в 2009–10 роках (в додаток до раніше поданих і по свіжих подіях).

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

Звіти за свою парламентську роботу проводить під час щомісячних ефірів на Сумському обласному державному телебаченні в програмі «Депутатський час». Запис цих програм здійснюється за рахунок державного бюджету згідно з Законом України «Про статус народного депутата», проте, далеко не всі народні депутати користуються цієї нормою.  Норма сама по собі, на нашу думку, більше схожа за своєю суттю на «джинсу», коли народний депутат розповідає без жодної редакційної критики чи альтернативної точки зору про свою діяльність, часто рекламує досягнення парламентської коаліції та свою партію.

Наводимо посилання на останні три програми, які вийшли восени 2015 року:

-  26 березня 2015 року – говорив про досягнення парламентської коаліції, про створення Суспільного мовлення в Україні, про корупційні схеми в країні, а також про діяльність своєї рідної партії «Народний Фронт» напередодні місцевих виборів 2015 року - https://www.youtube.com/watch?v=pn7zF4EH9IY

-  15 квітня 2015 року – знову  про суспільне мовлення, про пакет законів про декомунізацію, про реформу системи державних закупівель, про заборгованість по заробітним платам бюджетним установам та ін. - https://www.youtube.com/watch?v=Lsfh1l2Co10

-  26 травня 2015 року – про необхідність проведення приватизації державних підприємств, про концепцію нового законодавства про місцеві вибори, про більш ефективне використання коштів місцевих бюджетів та ін. - https://www.youtube.com/watch?v=yb93zOPwMsA

Активність депутата у мережі Інтернет

Власного сайту в народного депутата Олега Медуниці немає, проте він досить активно веде власну сторінку на facebook.

Розміщує повідомлення про заходи, в яких бере участь, частково про звернення, які направляє до органів державної влади та місцевого самоврядування, а також, за словами представників приймальні, листується з виборцями через цей сервіс.

Є сторінка і у Твіттері, проте вона не часто оновлюється.

Теж саме і з vk.com/medunytsya – знаходиться в заархівованому форматі. Ще є сторінка olegmedun.livejournal.com, яка також не дуже часто оновлюється, проте там є архів статтей за минулі роки.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Варто зазначити, що діяльність депутата та його позицію з того чи іншого питання  у травні 2015 року висвітлювали переважно ЗМІ з-поза його виборчого округу – м. Суми. Виключенням є декілька появ на телебаченні у Сумах, зокрема місячний звіт у програмі  «Депутатський час» у студії Сумської ОДТРК 26 травня 2015 року, та ін.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
8.05 Веб-портал «Православна Сумщина» Вшанування пам’яті про героїв визволителів та Дня пам’яті і примирення Репортаж Повідомлення про відзначення Дня пам’яті в Україні   http://goo.gl/ekqoce
15.05 Телеканал 112 Підсумок пленарного засідання Новини та коментар     https://goo.gl/wkxHyC
19.05 Телеканал ICTV

Депутати розповіли, як змінилися їхні стосунки з друзями

Програма «Ранок у великому місті» Розважальний репортаж

Чимало українців скаржаться: із початком війни друзі й рідні з сусідньої країни різко припинили спілкування.

http://goo.gl/hGFssO
20.05.  Телеканал АТВ  «Політична кухня» з Олегом Медуницею
Авторська програма
Позитивна розмова у студії за куховарінням Дискусія про війну, політику та життя http://goo.gl/shM41G
21.05 Медіа-портал української діаспори Vidia

Депутати ВР об’єднались, аби спільно писати закони для діаспори

 

Новинне повідомлення Схвальне   http://vidia.org/2015/40488
30.05 Веб-портал «Церкви Різдва»

Перетворення Сум – через християнські цінності

Новини Повідомлення про участь народного депутата у зібранні церковних євангельських громад   http://goo.gl/FZRpHm

Висновок

Депутат Олег Медуниця часто відвідує округ і активно комунікує з виборцями округу. Депутат бере участь у публічних заходах і взаємодіє з місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Громадська приймальня народного депутата працює належним чином, на регулярній основі: жителі міста Суми можуть оформити звернення з питань, що їх турбують, яке потім передається помічникам Олега Медуниці для подальшого реагування.

Депутат звітує за свою парламентську роботу у форматі щомісячних ефірів на Сумському обласному державному телебаченні в програмі «Депутатський час».

25 травня 2015 року народний депутат Олег Медуниця оприлюднив звернення прокурору Сумської області і начальнику обласної міліції з вимогою відновити кримінальну справу за фактом незаконного захоронення пестицидів у місті Шостка в 2009–10 роках.

У травні 2015 року народний депутат Олег Медуниця зареєстрував чотири законопроекти у співавторстві з іншими членами Парламенту. Депутатських запитів у травні 2015 року, як і в попередні місяці, не подавав.