Новини

Володимир Гройсман та ОПОРА домовилися про посилення співпраці громадськості та парламенту

Володимир Гройсман та ОПОРА домовилися про посилення співпраці громадськості та парламенту

11 березня 2016 року представники Громадянської мережі ОПОРА зустрілися із Головою Верховної Ради України Володимиром  Гройсманом для обговорення питань, пов’язаних із підвищенням прозорості  та відкритості  діяльності  парламенту та його окремих інституцій, розробкою та впровадженням Порталу відкритих даних Верховної Ради України.  За результатами наради Володимир Гройсман дав доручення Апарату парламенту щодо вирішення конкретних проблем у взаємодії ОПОРИ та парламенту на шляху реформування Верховної Ради України. З боку Громадянської мережі ОПОРА у зустрічі взяли участь Ольга Айвазовська, Олександр Клюжев, Анатолій Бондарчук та Надія Бабинська.

В ході обговорення було визначено перелік наборів даних, необхідних для розробки Порталу відкритих даних Верховної Ради України,  до яких  зараз відсутній доступ, які не структуровані, або ж відсутні.  Портал відкритих даних  Верховної Ради України розробляється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки ПРООН  та його презентація орієнтовно запланована на квітень 2016 року.  У зв’язку із тим, що ОПОРА у співпраці з управлінням комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України працює над наборами даних для Порталу, їх структуруванням, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та керівництво Апарату пообіцяли оперативно сприяти в доступі, отриманні усього комплексу необхідних парламентських даних, в тому числі і фінансових.

Також під час зустрічі Громадянська мережа ОПОРА обговорила з Володимиром Гройсманом шляхи підвищення прозорості роботи комітетів Верховної Ради України, зокрема, в частині оприлюднення ними інформації про свою діяльність на власних веб-ресурсах. Відповідно до результатів дослідження, яке здійснювала Громадянська мережа ОПОРА протягом грудня 2014 року – листопада 2015 року, більшість комітетів оприлюднюють менше половини інформації, яка має розміщуватися на їх сайтах. Так, лише 8 комітетів оприлюднюють на своїх веб-ресурсах більше 50% інформації, 1 комітет – 50%, ще 18 комітетів – менше 50% інформації.

Окрім того, ОПОРА звернула увагу спікера парламенту на те, що розпорядження Голови Верховної Ради України "Про веб-ресурси Верховної Ради України" №699 від 19 травня 2015 року містить не весь перелік інформації, яку доцільно розміщувати на сайтах комітетів. Тому перелік інформації, яка підлягає публікації на сайтах комітетів потрібно розширити.

За підсумками зустрічі було досягнуто домовленість, що Громадянська мережа ОПОРА надасть свої пропозиції, зокрема, перелік даних, які доцільно оприлюднювати на сайтах комітетів. Цей перелік інформація буде затверджена окремим Розпорядженням. Також Громадянська мережа ОПОРА взяла на себе зобов’язання здійснювати щомісячний моніторинг публічності роботи комітетів, зокрема, в частині оприлюднення ними інформації про свою діяльність на власних веб-ресурсах.

У свою чергу Володимир Гройсман зазначив, що вже найближчим часом буде забезпечено інтернет-транслюцію засідань комітетів, розроблено механізм реєстрації депутатів для участі в засіданнях комітетів з метою забезпечення персоніфікованого голосування народних депутатів на засіданнях комітетів, веб-сайти комітетів будуть приведені до єдиного стандарту.

Представники ОПОРИ обмінялися із Головою Верховною Ради України позиціями щодо стану дотримання Регламенту парламенту поточним скликанням парламенту та ключовим аспектах запланованих внутрішньопарламентських реформ.  ОПОРА проінформувала Володимира Гройсмана про свої наміри забезпечити постійний моніторинг дотримання Регламенту Верховної Ради України і запропонувала розпочати впровадження відповідного моніторингу на внутрішньопарламентському рівні. 

 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.