Новини

Політична мапа  одномандатного виборчого округу № 217 (м. Київ)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 217 (м. Київ)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

Згідно з даними сайту Центральної виборчої комісії 217 одномандатний виборчий округ займає територію більшості Оболонського району міста Київ, інша частина району увійшла до 218 округу (Святошинський район). Орієнтовна кількість виборців складає 167 336 осіб,  а загальне число мешканців Оболонського району є 319,6 тис. осіб, з них: 107,5 тисяч молодих людей віком від 14 до 35 років (33,7 %), 84,4 тис. пенсіонерів (26,4 %). 217 ОВО складається з 79 виборчих дільниць, серед них 2 – малих, та 77 – великі.

Соціально-економічна структура округу         

В Оболонському районі діє 86 великих промислових підприємства, що ведуть свою виробничу діяльність у 10-ти галузях: металургії та обробки металу,  хімічної промисловості,  машинобудування, обробки деревини та виробів з дерева, виробництва неметалевих виробів,  легкої промисловості, харчової промисловості, поліграфічної промисловості та  фармацевтичної галузі.

Серед найбільших підприємств варто виділити ПАТ «Оболонь» – виробництво пива, слабоалкогольних та безалкогольних напоїв; ПАТ «Київхліб» – виробництво хліба та хлібобулочних виробів; ПАТ «Завод «Маяк» – виробництво стрілецької зброї, деталей до авіаційних комплексів та літаків, снайперської зброї; ПАТ «Чинбар» – виробництво тваринної шкіри та виробів з неї; ДП «Генератор» – виробництво електровакуумних та напівпровідникових приладів НВЧ. Середній рівень зарплати в місті складає 5 929 грн, офіційно зареєстроване безробіття складає 18 тис. осіб.

Серед проблем округу є загальні для міста Київ: питання відведення земельних ділянок під будівництво (особливо в районі річки Дніпро та її заток, у зеленій зоні в районі селища Пуща-Водиця), стан доріг та транспортних вузлів, якість медичного обслуговування, незаконне встановлення МАФів.

 Суспільно-політична ситуація в окрузі  

За результатами позачергових виборів до Київської міської ради 25 травня 2014 року найбільшу підтримку киян має політична партія «УДАР»,  вони отримали 65,8 % голосів по місту Київ, при цьому головою Київської міської ради було обрано лідера партії Віталія Кличка. Місто Київ керується окремим Законом «Про столицю України – місто-герой Київ»,  відповідно до нього головою виконавчого органу Київської міської ради Київської міської державної адміністрації (КМДА) є голова міської ради. На другому місці зі значним відривом Радикальна Партія Олега Ляшка – 6 %, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» та «Об’єднання «Самопоміч» – по 4,3 %. За результатами позачергових парламентських виборів 2014 року у 217 окрузі найбільшу підтримку отримав «Блок Петра Порошенка» (23,42 %, варто зазначити, що БПП та «УДАР» йшли спільним списком по загальнодержавному виборчому округу). Друге місце посіло об’єднання «Самопоміч» (20,93 %), третє місце – «Народний Фронт» (18,86 %), наступні місця зайняли ВО «Свобода» (7,38 %), ВО «Батьківщина» (5,23 %) та «Громадянська позиція» (4,52 %).

Серед впливових політиків вихідців з округу варто згадати Вадима Столара – депутата Верховної ради України VI скликання, обраного по списку Партії регіонів, що був членом Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Починав свою політичну кар’єру у 2006 році як депутат Київської обласної ради по списку партії «Наша Україна», з лютого по березень 2014 року – керівник Патронатної служби Голови Київської міської державної адміністрації. Акціонер CityCommerce Bank, співвласник київського бізнес-центру 101 Tower, кандидат у депутати до Верховної ради у 2012 році (зайняв друге місце, програв опозиціонеру Олександру Бригинцю) та у 2014 році (зайняв друге місце, програв самовисуванцю Андрію Білецькому). Нині депутат Київської міської ради, позафракційний, перший заступник голови Комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Володимир Старовойт – член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», голова Оболонської районної партійної організації ВО «Батьківщина», голова ради соціального центру «Перспективна Оболонь», кандидат у депутати до Верховної ради у 2014 році (зайняв 5-те місце, 5,8 % голосів), депутат Київської міської ради у 2002–2006 роках (43 виборчий округ), також його ім’я пов’язують з будівельною компанією ТОВ «Явір-95». Зорян Шкіряк – громадський та політичний діяч, лідер громадського об’єднання «Новий Київ», депутат Київської міської ради (2006–2010 роки, керівник фракції «Наша Україна»), учасник президентських виборів 2014 року. Під час позачергових парламентських виборів 2014 року зняв свою кандидатуру у 217 ВО на користь самовисуванця Андрія Білецького та став його довіреною особою. Руслан Руденко – політичний діяч, член партії «Громадянська позиція», президент благодійної організації «Благодійний фонд «Розвиток Оболоні»,  координатор волонтерського руху «Українці-Разом!», що займається підтримкою київських підрозділів та частин, які працюють в зоні проведення антитерористичної операції (АТО). Кандидат у народні депутати по 217 ВО у 2014 році (посів 3-тє місце, 7,71 % голосів). Олександр Бригинець – політик, громадський діяч, депутат Верховної ради VII скликання (член фракції ВО «Батьківщина»). Переміг на парламентських виборах во Верховної ради у 2012 році (суб’єкт висування Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») по 217 ВО.

Медійна ситуація у виборчому окрузі

217 округ є компактним міським округом, тому майже всі ЗМІ, які тут розповсюджуються є або всеукраїнськими, або місцевими. Серед інформаційних порталів Оболоні варто виділити «Громада Оболоні», а міста Київ: «Деловая столица», «Киевские ведомости», «Дзеркало тижня», «Столичные новости», проте більшість мешканців надають перевагу всеукраїнським ЗМІ.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Андрій Євгенович Білецький, народився 5 серпня 1979 року у м. Харків. У 2001 р. закінчив з відзнакою Історичний факультет Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. У 2001 р. взяв участь у березневих акціях протесту у Києві в рамках кампанії «Україна без Кучми», під час яких був затриманий міліцією та потрапив під адміністративний арешт. З 2002 року очолював харківський загін Всеукраїнській організації «Тризуб» ім. С. Бандери, далі створив організацію «Патріот України», від початку існування якої є її командиром: планує, координує та бере участь в усіх її заходах. Особисто очолював групи, що здійснювали операції з виявлення точок наркоторгівлі та затримання нелегальних мігрантів у Харкові. 19 листопада 2011 р. на Андрія Білецького було вчинено замах, у під'їзді власного будинку в нього кілька разів вистрелили з револьвера. 27 грудня 2011 р. Андрій Білецький був заарештований у справі «Оборонців Римарської», 29 грудня 2011 р. щодо нього було обрано запобіжний захід у вигляді 2-х місяців тримання під вартою. 16 лютого 2012 р. термін перебування під вартою було продовжено до 27 квітня 2012 р., утримувався у Харківському СІЗО. 2 серпня 2014 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» Білецький був нагороджений Орденом «За мужність» ІІІ ступеня, а 15 серпня 2014 року отримав позачергове звання підполковника міліції. На момент обрання до Ради був командиром полку патрульної служби міліції особливого призначення «Азов» ГУ МВС України в Київській області, безпартійний. На позачергових виборах до Парламенту 2014 року здобув перемогу з результатом 33,75 %; головні конкуренти Вадим Столар та Володимир Козак отримали 17,17 % і 15,71 % голосів відповідно.

 Бізнес-інтереси народного депутата України

Андрій Білецький не має власного бізнесу.

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

Основну діяльність проводив у рамках громадської організації «Патріот України», займався боротьбою з наркоторгівлею, продажем контрафактного спиртного та нелегальною міграцією у Харкові, проводив вишкільні табори для молоді, був одним з лідерів правого руху в Україні.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Під час виборчої кампанії у Андрія Білецького був конфлікт з кандидатом Вадимом Столаром, який вже друге балотувався по 217 ВО.

 Медіавпливи народного депутата України

Депутата Білецького не можна пов’язати з жодним регіональним або загальноукраїнським засобом масової інформації.

 Попередній зріз активності народного депутата України

 Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі 

У депутата Білецького активно діє приймальня за адресою: вул. Маршала Тимошенка, 18, телефон: (044) 221-28-20, (094) 821-82-80. Приймальня має п’ять напрямків роботи: відділ боротьби з корупцією, відділ освіти та виховання молоді, відділ з роботи з житлово-комунальним господарством, приймальня громадян та відділ з роботи із засобами масової інформації. Приймальня активно популяризує свою роботу через соцмережі: має сторінки у мережі Вконтакте та Фейсбук, на персональному сайті депутата можна подати звернення онлайн.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Під час передвиборчої кампанії кандидат Білецький заявив, що не буде працювати на 217 окрузі: «Я не збираюся класти вам плитку й ремонтувати під’їзди». Головним завданням для себе він вважав «принести до Ради голос фронту», тому персональна активність депутата Білецького в окрузі практично відсутня, більшість часу депутат приділяє полку «Азов» та військовим діям в зоні АТО.  

Не зважаючи на постійну і якісну роботу приймальні, за спостереженням Мережі ОПОРА, депутат Андрій Білецький жодного разу не відвідував округ у статусі народного депутата, хоча він часто буває у м. Київ на тренувальній базі Полку «Азов» чи в офісі полку.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Андрій Білецький – заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, позафракційний. Подав один депутатський запит, щодо «Науково-технічного комплексу «Імпульс»», здійснив 7 законодавчих ініціатив, щодо внесення змін до чинного законодавства про оборону України, міліцію, державні нагороди та учасників АТО. Відвідуваність (письмова реєстрація) засідань Ради складає 9 %, присутність на засіданнях Комітету з питань національної безпеки та оборони – 5 %.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Звітування за 100 днів роботи не відбувалося.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

У більшості матеріалів Андрій Білецький позиціонується як командир полку спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України. Полк є однією з найпотужніших частин Нацгвардії і тримає лінію оборони в Секторі М (район Маріуполя), постійно бере участь в боях на передовій, також, у Києві розташований навчальний табір «Азову» (територія підприємства «АТЕК») та штаб-квартира. Дуже рідко про Білецького згадують у контексті його депутатської роботи, формат повідомлень у ЗМІ – коментарі щодо ситуації на фронті, в полку «Азов» або антитерористичній операції в цілому. 

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНИХ МАП ОКРУГІВ
м. КИЇВ

Таблиця 1: Партійність керівників місцевих органів влади

АТО (область, місто, район) Голова Держадміністрації (обласної,  районної, міської) Голова Ради (обласної, районної, міської, селищної) Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП голови Партійність голови
Місто Київ Кличко Віталій Володимирович «УДАР» (Український Демократичний Альянс за Реформи) Кличко Віталій Володимирович «УДАР» (Український Демократичний Альянс за Реформи) Місто Київ керується окремим Законом України          «Про столицю України - місто-герой Київ» - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/401-14

Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад місцевої ради м. Київ

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1 Київська міська рада Депутатська фракція «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» 6 http://kmr.gov.ua/faction.asp
Депутатська фракція «Об’єднання «Самопоміч» 5
Депутатська фракція «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» 2
Депутатська фракція «Громадянська позиція» 3
Депутатська фракція «Демократична партія України» 2
Депутатська фракція «Єдність» 2
Депутатська фракція «Демократичний Альянс» 2
Депутатська фракція «Політична Партія «НОВЕ ЖИТТЯ» 1
Депутатська фракція «УДАР-Солідарність» 78
  Позафракційні 12

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.