Новини

США, КИТАЙ, ПОЛЬЩА: ЯКІ ДЕРЖАВИ "ЦІКАВЛЯТЬ" ОБРАНЦІВ СТОЛИЦІ?

Робота народного депутата у Верховній Раді України є доволі насиченою: написання і опрацювання законопроектів, голосування за них під час пленарних засідань, робота у профільних комітетах, зрештою виголошення виступів та подача запитів тощо. Крім того, депутати, що були обрані в одномандатних округах також повинні працювати "на місцях": здійснювати прийом виборців, звітувати перед ними, багато народних обранців також беруть участь у роботі місцевих рад.

Вище наведені елементи діяльності народних обранців є загальновідомим, проте у даному матеріалі мова йтиме про менш відому форму роботи: депутатські групи з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами, діяльність яких регламентується окремим Положенням. Такі групи утворюються шляхом добровільного об'єднання народних депутатів. Основними цілями та завданнями таких груп є: участь в організації і координації двостороннього міжпарламентського співробітництва, сприяння співробітництву парламентських комітетів, комісій співпраця з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном, утворення, при необхідності, міжпарламентських об'єднань, двосторонніх експертних груп з метою розробки проектів законодавчих актів, аналіз розвитку міжпарламентських відносин тощо.

На сьогодні на офіційному сайті ВРУ можна знайти перелік зі 106 депутатських груп з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними країнами. Деякі з них існують суто формально, адже до їхнього складу не входить жодний депутат, як у випадку зі Шрі-Ланкою, Ліхтенштейном, Уругваєм чи Росією. Проте деякі держави, наприклад США (139 членів), Китай (90 членів) чи Німеччина (89 членів) користуються неабиякою популярністю серед народних депутатів.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала які держави "користуються популярністю" серед депутатів-мажоритарників Києва. Так, 13 обранців столиці входять до складу 28 груп з міжпарламентських зв'язків. Найбільш популярними у цьому плані є: США, Китай та Польща. Дані держави обрали 7 народних обранців. Трохи менш популярною є Литва (6 депутатів). Частина мажоритарників столиці обрали Норвегію, Японію та Білорусь (4 депутати). 

29.08.Kyiv grypy dep

Згідно згаданого вище Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами народний депутат України може входити до складу не більше семи груп та бути керівником не більше двох груп (керівником та співголовою групи). Якщо аналізувати участь обранців Києва у таких групах, то можна відзначити, що  9 з 13 депутатів входять до складу понад 5 об'єднань такого типу. Тут можна відзначити Юрія Левченка, який входить до складу аж 8 депутатських груп та Віталія Сташука, Володимира Ар'єва, Вячеслава Константіновського, Леоніда Ємця та Дмитра Андрієвського, які є членами 7 груп з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. У свою чергу Олександр Супруненко входить до складу однієї групи - зі зв'язків із Китаєм, а Євген Рибчинський двох – із США та Королівством Норвегія.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Савчук,

громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві

066 29 28 784

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.