Новини

Помічники-консультанти народних депутатів міста Києва

 

18 осіб - саме такий середній показник кількості помічників-консультантів, що припадає на одного мажоритарника міста Києва. Натомість на кожного з помічників припадає трохи більше ніж 3 підготовлені законопроекти.

Згідно з аналізом Громадянської мережі ОПОРА 13 народних обранців, що були обрані в одномандатних округах столиці, у своєму штаті мають 236 помічників-консультантів: 66 – "за строковим трудовим договором на постійній основі" та 170 – "на громадських засадах".

Найбільша кількість помічників у Юрія Левченка (ВО №223) – 28, Дмитра Андрієвського (ВО №222) – 25, Андрія Іллєнка (ВО №215) та Володимира Ар'єва (ВО №218) – по 24. Натомість Євген Рибчинський (ВО №211) має у своєму розпорядженні лише 8 консультантів. Як видно із підрахунку вище, більшість помічників працюють "на громадських засадах", проте у Юрія Левченка (13 осіб), Андрія Іллєнка (8 осіб) та Віталія Сташука (8 осіб) кількість осіб, які працюють "за строковим трудовим договором на постійній основі" є значно вищою у порівнянні з іншими нардепами.

pomitchiki kilkist 1

Якщо говорити про законодавчі аспекти, то згідно зі статтею 34 Закону України "Про статус народного депутата України" існує Положення про помічника-консультанта народного депутата України, де описані права та обов'язки даних осіб. У цьому документі прямо не зазначено, що помічники мають допомагати готувати законопроекти депутатам, але практика говорить, що народні обранці все ж залучають своїх консультантів до такої роботи. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА у своєму дослідженні також з'ясувала наскільки велике "законопроектне навантаження" на помічників, що працюють у команді мажоритарників Києва.

Якщо говорити про середнє значення, то у Києві на одного помічника припадає трохи більше 3 законопроектів чи проектів постанов, але даний показник значно різниця поміж 13 мажоритарниками столиці. Так, у помічників Олександра Третьякова цей показник становить 7,1 законопроекта на особу, в Євгена Рибчинського – 6,8 та у Юрія Левченка - 6,2. У свою чергу в Олександра Супруненка відповідний показник законопроектів на одного помічника становить лише 0,9, а в Андрія Білецького та Вячеслава Константіновського – по 1,2.

zakon statistik

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.