Новини

Фінзвіти закарпатських осередків парламентських партій за І півріччя 2018 року: більшість коштів пішли на зарплату і оренду

Фінзвіти закарпатських осередків парламентських партій за І півріччя 2018 року: більшість коштів пішли на зарплату і оренду

Державне фінансування парламентських партій відбувається третій рік поспіль. Так, лише у 2018 році за цією статтею із Державного бюджету країни повинні розподілити майже 513,7 мільйона гривень. Представники ОПОРИ поцікавились, як ці кошти використовують в Закарпатській області. ОПОРА дослідила фінансові звіти 6 політичних партій, які мають фракції у Верховній Раді України і отримують державне фінансування.

Спільне та відмінне

Аналіз фінансових звітів парламентських політичних партій показує абсолютно різні підходи до передачі грошей від центральних офісів політичних сил до своїх осередків у регіоні. Так, фінансування безпосередньо на рахунок обласної організації отримали лише «Блок Петра Порошенка та «Опозиційний блок». Мова йде про кошти з держбюджету, передбачені для реалізації статутної діяльності. «Народний фронт», «Об’єднання «Самопоміч», та Радикальна партія Олега Ляшка надають перевагу централізованому підходу, відтак у них проплати на місця йдуть із загальнопартійного рахунку. У випадку ВО “Батьківщина” кошти на рахунок місцевої організації отримувалися лише з добровільних внесків, а у звіті всеукраїнської організації партії проплат, які б вказували на фінансування закарпатської місцевої організації - не виявлено.

Характерно, що у всіх звітах абсолютна більшість коштів витрачена на виплату заробітних плат або оренду приміщень, натомість матеріальні витрати та оплата послуг, в тому числі інформаційних, займають, переважно, значно менший відсоток у бюджетах.

Загалом лише 4 місцеві осередки з 6 парламентських партій у Закарпатській області подавали звіти до НАЗК у 2018 році. «Народний фронт«» та Радикальна партія Олега Ляшка звітів обласних організацій на подавали.

Хто на що?

Найбільше коштів протягом першої половини 2018 року надійшло на рахунки закарпатського підрозділу «Блоку Петра Порошенка» - 1 мільйон 422 тисяч гривень.  Із цієї суми абсолютно більшу частину - 1 мільйонів 420 тисяч гривень - перераховано  з центрального партійного рахунку з коштів, отриманих з Державного бюджету на реалізацію статутної діяльності. А 2 100 гривень надійшло у вигляді добровільних пожертв фізичними особами. Сума коштів, отриманих у другому кварталі, дещо вища, порівняно з першим. Характерно, що в загальноукраїнському звіті інших платежів до Закарпатської області не зафіксовано.

Видатки Закарпатського обласного осередку «Блоку Петра Порошенка» практично не відрізняються від доходів і складають 1 мільйон 422 тисячі 505,49 гривень. Ключовими є 2 статті витрат - виплата заробітної плати (844 тисяч гривень) та оренда приміщень (357,5 тисяч гривень). Також суттєвою є сума, спрямована на податкові виплати, яка становить майже 186 тисяч гривень. Натомість матеріальні витрати та оплата послуг складають лише 2,3%, або трохи більше 33 тисячі гривень.

Закарпатський осередок «Опозиційного блоку», як і «Блок Петра Порошенка», отримував кошти з Державного бюджету на реалізацію статутної діяльності на власний рахунок. Згідно зі звітом, сума отриманих коштів становить близько 237 тисяч гривень. Усі ці гроші - з Державного бюджету на фінансування статутної діяльності політичної партії. Відповідно, фізичні та юридичні особи гроші на рахунок закарпатського осередку політичної сили не вносили.

Розмір видатків становить майже 235 тисяч гривень. З них 152,8 тисяч гривень - заробітна плата, 36,5 тисяч гривень - оренда, 33,6 тисяч гривень - нараховані податки. Сума, спрямована на матеріальні витрати та оплату послуг, становить  1 735 гривень. Фактично, ці кошти є комісією за розрахунково-касове обслуговування.

На відміну від місцевих організацій інших парламентських партій, обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» за перше півріччя всі кошти отримала за рахунок внесків фізичних осіб. Сума залучених коштів становить 189,7 тисяч гривень, абсолютна більшість яких, майже 178 тисяч гривень, надійшли у ІІ кварталі.

Також слід зазначити, що місцева організація за перші півроку не отримувала фінансування від всеукраїнської. Так, за звітний період зафіксовано лише 1 платіж за адресою отримувача на Закарпатті на суму 32 тисяч гривень з призначенням «Оплата за створення мобільних додатків».

Сума видатків практично рівна сумі доходів. Майже всі кошти - 98,5% - спрямовані на оренду приміщень. На оплату матеріальних витрат та оплату послуг спрямовано близько 1 400 гривень або 0,7% від отриманих доходів. Фактично, це кошти на оплату електроенергії та банківські послуги. Інформації про виплату заробітної плати не зафіксовано.

На сайті НАЗК від Закарпатської обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» за 2 квартали 2018 року опубліковані так звані нульові звіти. Проте частина інформації про перекази коштів в Закарпатську область є в загальнопартійному звіті. Зокрема, в національному звіті знайдено перекази коштів у Закарпатську область на загальну суму близько 276 тисяч гривень, з яких близько 90,7 тисяч гривень перераховано в І кварталі і близько 185,7 тисяч гривень - в ІІ кварталі. Якщо подивитись на динаміку, то відслідковується збільшення виплат в ІІ кварталі майже у 2 рази: з 90,2 до 185,2.

Найбільшими статтями витрат є заробітна плата -  близько 110,8 тисяч гривень, оплата оренди - 96,3 тисяч гривень. Цікаво, що частина грошей у сумі 31,5 тисяч гривень виділена на розповсюдження друкованої продукції та на рекламу - 11,5 тисяч гривень. На ці статті кошти виділялися як в першому, так і в другому кварталах. А також - оплату проведення тренінгів в розмірі 11,9 тисяч гривень.  

На сайті НАЗК оприлюднено звіти лише всеукраїнської організації партії «Народний фронт», тому аналіз ОПОРИ будувався на виплатах, в адресах отримувача яких вказувалася Закарпатська область. Слід зазначити, що таблиця звіту з інформацією щодо виплат на користь фізичних осіб не містить адреси отримувача, тому ця частина звіту не включена в аналіз, а досліджувались лише виплати, які перераховувалися  юридичним особам.

Таким чином сума зафіксованих виплат юридичним особам в Закарпатській області за  перше півріччя становить близько 355,8 тисяч гривень. 84,7% цієї суми, або 311,1 тисяч гривень становлять виплати за оренду приміщень. Оплата за розміщення інформаційних матеріалів у газеті складає 42 тисячі гривень, або 11,8% і проведена у ІІ кварталі 2018 року.

Щодо Радикальної партії Олега Ляшка, то, як і в випадку з «Народним фронтом», на сайті НАЗК присутній лише звіт всеукраїнської організації партії. Аналіз документа дозволяє відслідкувати перерахунки в Закарпатську область у розмірі 112,4 тисяч гривень. Аналогічно до інших партійних організацій відслідковується зростання перерахованих сум у ІІ кварталі 2018 року, у порівнянні з І кварталом.

79% або  89 тисяч гривень становить заробітна плата. 23,4 тисячі гривень - виплати за інформаційні послуги та розміщення інформації в газеті. Слід зазначити, що ці виплати проводилися в ІІ кварталі.

Висновки

Абсолютна більшість коштів, залучених обласними організаціями, витрачаються на внутрішньопартійну роботу. Фактично це зарплати та оренда приміщень. Іншими словами, левова частка отриманих осередками грошей спрямовується на забезпечення функціонування апарату. Натомість витрати на “роботу в полі” є значно меншими. Переважно це виготовлення інформаційних матеріалів чи їх розповсюдження.

Різні підходи до адміністрування коштів, що витрачаються в регіоні, можна пояснити, з одного боку, рівнем внутрішньопартійної демократії і довіри до обласних організацій, з іншого - спроможністю місцевої організації якісно використати отримані кошти.

Також помітною є тенденція збільшення витрат у ІІ кварталі 2018 року порівняно з першим, у тому числі за рахунок витрат на інформаційну роботу. Найбільш ймовірним поясненням цьому є наближення виборів Президента України, які відбудуться у березні наступного року.

Окремо хочеться звернути увагу на придатність опублікованих на сайті НАЗК звітів для їх аналізу. Насправді, вже є великий плюс у тому, що, в порівнянні з попередніми роками, звіти публікуються не лише у форматі PDF, а й в Exel. А проте, з наявним підходом до структуризації даних у документі, аналізувати їх досить важко. Роботу аналітиків сильно б спростила публікація НАЗК таких звітів у форматі відкритих даних.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Святослав Бабіля, регіональний координатор ОПОРИ у Закарпатській області

тел.: +38 050 100 2469

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.