Новини

Де мешканці Закарпаття можуть знайти партію, за яку голосували

Де мешканці Закарпаття можуть знайти партію, за яку голосували

Регіональні офіси політичних організацій – ознака того, що партія дійсно є і вона реально працює, а не лише існує де-юре, перебуваючи у стані глибокої сплячки, з якої для деяких партійних організацій прийнято виходити лише у період виборів. Офіс парламентської партії, що реально працює, ще більше вартує уваги виборця, адже де ще знайти краще місце для комунікації громадянина із партією, яку делегував до Верховної Ради український народ.

На Закарпатті, аби виборець дістався до діючого офісу парламентської партії, інколи доведеться пройти справжній квест. Адже, як виявилося, не всі політичні організації вказали на своїх сайтах чіткі адреси регіональних представництв. Зафіксовано випадки, коли інфа про такі адреси застаріла.

Автор у ролі виборця відвідав офіси партій, які на Закарпатті перемогли на позачергових парламентських виборах 2014-го року. Також ми звернули увагу, як саме інформують партії про свою роботу громадськість на власних сайтах чи сторінках соцмереж. Адже інформація про роботу – ще одне свідчення, що діяльність є.

Партія «Блок Петра Порошенка» за результатами виборчих перегонів 2014-го року посіла друге місце (3 437 521 голосів «за»), втім, на Закарпатті ця політична сила – переможець. За неї віддали свої голоси 116 525 краян – це 28% тих, хто прийшов на дільниці.

Партія має офіс у центрі Ужгорода, де діє і громадська приймальня. На будинку є вивіска, тобто виборцеві доволі легко ідентифікувати, де саме знаходиться представництво парламентської політичної сили. Вивішено чіткий графік роботи приймальні – 5 робочих днів на тиждень.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia 1

Є у Закарпатської територіальної організації офіційний сайт, де, серед іншого, вказана й адреса громадської приймальні. Втім, прикметно, що десь 90% контенту стартової сторінки станом на жовтень присвячений інформуванню лише про діяльність депутата партії в Закарпатській облраді Романа Фурмана. Остання новина про дії партії датується липнем.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia 2

У закарпатської організації також є сторінка у мережі Фейсбук. Правда, із наповнюванням контенту тут теж варто побажати кращого – про діяльність політичної сили цього року на стартовій сторінці відображається лише один запис. Решта постів стосуються 2016-го року.

Політична партія «Народний фронт» – срібний призер виборчої гонки на Закарпатті – 106 469 голосів виборців, що становить 25,63%. Із офіційного сайту партії можна дізнатися адресу розташування в Ужгороді громадської приймальні, яка знаходиться теж фактично у центрі міста.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia 3

Офіс партії розташувався у «скляній» будівлі торгового центру, що впадає в око на фоні малоповерхової забудови вулиці.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia 4

Зовні приміщення вивіски партії нема. Втім, якщо виборець знатиме адресу і зайде до торгового центру, то вже там інформація про розташування партії на 3-му поверсі є.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia 5

Приймальня партії, як переконався автор, працює згідно із 5-денним робочим графіком.

Регіонального сайту партійної організації автор не виявив, але є сторінка у мережі Фейсбук. Станом на жовтень останнє повідомлення оприлюднено у вересні – на тему освітньої реформи.

Політична партія «Об’єднання «САМОПОМІЧ» за підсумками виборів у Закарпатській області посіла третє місце – 40 017 голосів виборців, що становить 9,63% від тих, хто взяв участь у голосуванні. На сайті партії є інформація про регіональні осередки та вказані номери телефонів.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia7

Автор завітав за вказаною адресою обласної організації – це будівля з офісами, втім осередку політичної сили там не виявилося.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia8

А от адреса ужгородського осередку політичної партії виявилася актуальною – приміщення теж майже у центрі Ужгорода. Біля входу є табличка з інформацією, що кабінет на другому поверсі.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia9

Власне у приймальні ужгородського осередку автору повідомили, що просили колег зняти із головного сайту партії неактуальну адресу обласної організації. І додали, що їх обласна приймальня партії знаходиться у місті Тячів.

В організації є регіональний сайт. Щодо більшості новин, що розміщені, не вказана дата їх публікації, відтак користувачу досить складно визначити актуальність інформації.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia10

Функціонує у регіонального осередку партії і сторінка у мережі «Фейсбук», яка доволі часто оновлюється.

Радикальній партії Олега Ляшка на парламентських виборах 2014-го року на Закарпатті довірилися 28 399 виборців – це 6,83% голосів та четверте місце. На сайті партії вказані контакти представників політичної сили в районах області.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia11

Щодо роботи громадської приймальні чи обласного осередку, то на сайті оприлюднено лише номер мобільного телефону

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia12

Як звичайні виборці телефонуємо на вказаний номер. Представниця партії поінформувала про адресу, де приймають виборців. Це офіс поліграфічного підприємства.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia13

Таблички з інформацією про партії немає, втім охоронець на прохідній швидко відповів, що організація розташована на 6-му поверсі. На дверях кабінету оприлюднено графік роботи та контактний номер – той самий, що вказаний і на сайті. На момент візиту автора працівниця перебувала у відрядженні. Втім, можемо зробити висновок, приймальня партії працює.

Розділ сайту радикалів про регіональну діяльність наразі містить лише дві новини – про відкриття кінотеатру та долучення партійних депутатів до звільнення голови Хустської районної ради.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia14

Існує в обласної організації і сторінка у мережі Фейсбук, втім, судячи із змісту контенту, оновлювалася вона доволі давно.

П’яте місце на Закарпатті посіла політична сила, яка за загальноукраїнськими результатами пролетіла повз парламент – партія «Всеукраїнське аграрне об’єднання «ЗАСТУП». У найзахіднішій області ця організація отримала 25 026 голосів «за», що склало 6,02%. На сайті партії автор не знайшов адреси регіональних осередків. Так само як і офісу на Закарпатті.

Останньою – шостою партією на Закарпатті, яка подолала 5-відсотковий бар’єр є «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 21 303 голоси в бюлетенях. Цього ледве вистачило, щоб, власне, перескочити позначку в 5%. На головному сайті політичної сили вказано телефони та адреси громадської приймальні, що розташована у місті Мукачево.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia16

Слід відзначити, що приймальня працює і в Ужгороді. На момент нашого візиту туди в офісі саме проходив внутрішній партійний захід. Зовні будівлі вивіски, що тут працює партія, немає, вона знаходиться всередині.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia17

Представникам «Батьківщини» не зайве було б вказати адресу ужгородського представництва на сайті партії.

Щодо інтернет-присутності, то, як переконався автор, інформація про діяльність партії доволі часто оновлюється як на офіційному сайті, так і на сторінці у мережі Фейсбук.

23 10 2017 Zakarpattia ilustraciia18

Партія «Опозиційний блок» за підсумками виборів на території Закарпаття не набрала достатньої кількості голосів, щоб подолати 5-відсотковий бар’єр. Можливо, саме тому інформації із відкритих джерел про діяльність її осередку в області і немає. Принаймні, адреси регіонального представництва на офіційному сайті партії не вказано.

На телефонній «гарячій лінії» партії теж не поінформували про адресу закарпатського осередку.

Факт, що п’ять із шести парламентських партій, які сформували фракції, мають  представництва в області, що діють, у тому числі й в Ужгороді, є безперечно позитивом. А от те, що не усі регіональні представництва партій наповнюють свої сайти (чи сторінки в соцмережах) інформацією про повсякденну діяльність, звичайно, не радує. Адже те, як діють партійні обранці у Верховній Раді України, виборець чи не щодня може дізнатися із центральних ЗМІ. Втім, для виборця, що живе у глибинці країни, інколи може бути потрібнішим знати, що ж ще роблять представники парламентської партії і на місцях.

Де найперше шукати інформацію про це? Звісно ж, у мережі всесвітнього павутиння. Тому там апріорі повинна бути інформація. Для початку – із точними адресами громадських приймалень і актуальними телефонами на офіційних сайтах чи сторінках соцмереж.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, Закарпатське представництво Громадянської мережі ОПОРА

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.