Новини

Подвійне громадянство та аеропорт «Ужгород» – цим переймалися закарпатські депутати в березні

Питання подвійного громадянства та проблема припинення повноцінної роботи аеропорту «Ужгород» – головні теми, які прослідковуються в роботі депутатів-мажоритарників Закарпатської області у березні. Крім того, нардепи просили від уряду грошей для вирішення негараздів соціальної сфери в їхніх округах.

Роберт Горват (округ №68, центр – Ужгород, фракція «БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА») у березні як співавтор долучився до проектів двох законів та однієї постанови. Остання стосується звернення до Президента присвоїти Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету звання Героя України.

Разом із колегами мажоритарник із Ужгорода запропонував зміни до Податкового кодексу –  у контексті оподаткування земель та нерухомості, що стосується окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Тема іншого проекту закону – обов'язок службових осіб подавати інформацію про наявність громадянства (підданства) іншої держави. «Серед осіб, які мають подвійне громадянство, є і посадовці органів державної влади та місцевого самоврядування, у тому числі ті, які мають допуск до державної таємниці», – йдеться у пояснювальній записці. Проект закону пропонує зобов’язати вказувати громадянство в електронних деклараціях службовців і передбачає кримінальну відповідальність за приховування такої інформації.

Два запити депутата стосувалися безпосередньо питань його виборчого округу та Закарпаття загалом. Так, нардеп звернувся до Державної фіскальної служби з проханням забезпечити завершення реконструкції пункту пропуску «Ужгород» та облаштувати там ще й пішохідний перехід кордону зі Словаччиною.

Інший запит, серед співавторів якого також депутати-мажоритарники Іван Балога, Василь Петьовка й закарпатець Валерій Лунченко, стосується проблеми припинення роботи аеропорту «Ужгород» через закінчення дії угоди, згідно з якою літаки залітали на територію Словаччини. Тож депутати попросили Прем’єр-міністра України взяти це питання під особистий контроль.

Віктор Балога (округ №69, центр – Мукачево, позафракційний) також зареєстрував законопроект щодо проблеми подвійного громадянства. Як йдеться у пояснювальній записці, Закон України «Про громадянство» не фіксує чіткої заборони подвійного громадянства. Зокрема, у ньому йдеться: «Якщо ж громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то   у   правових   відносинах  з  Україною  він  визнається  лише громадянином України». За пропозицією нардепа Балоги, «громадяни України матимуть право і можливість отримувати громадянство інших держав, але при цьому будуть позбавлені можливості працювати в органах державної влади та місцевого самоврядування. Також, у  роботодавця з’явиться можливість і обов’язок звільнити особу, уповноважену на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, якщо така особа одночасно має громадянство (підданство) інших держав».

Василь Петьовка (округ №72, центр – Тячів, позафракційний, група «Воля народу») у березні був серед ініціаторів змін до статті 41 Конституції України щодо прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств.  Пропонується доповнити статтю 41 Конституції України новою частиною наступного змісту: «Основою аграрного устрою України є фермерське господарство».

Крім уже згаданого колективного запиту до Прем’єр-міністра щодо роботи аеропорту «Ужгород», Василь Петьовка адресував очільнику уряду ще один запит на цю тему, де просить сприяти відновленню роботи аеропорту.

Інший запит обранця стосувався його округу – щодо виділення додаткових грошей Вільхівській сільській раді на Тячівщині для потреб навчальних закладів об’єднаної громади. Нардеп наголошує, що наразі щомісяця недофінансування освітньої галузі громади становить майже 500 тисяч гривень.

Іван Балога (округ №73, центр – Виноградів, позафракційний), крім згадуваного запиту щодо проблем закарпатського аеропорту, адресував у березні запит Прем’єр-міністру щодо відновлення каналізаційно-очисних споруд в місті Берегово. Це місто входить до виборчого округу нардепа. Нардеп попросив Кабмін виділити гроші для відновлення каналізаційної системи.

Народні депутати Михайло Ланьо (округ №70, центр – Свалява, позафракційний, член групи «Партія «Відродження») та Павло Балога (округ №71, центр – Хуст, позафракційний), згідно з інформацією на сайті парламенту станом на 6 квітня, у березі не були ініціаторами законопроектів чи авторами запитів.

 

За коментарями звертайтеся:

Святослав Бабіля, Громадянська мережа ОПОРА у Закарпатській області

тел.: +38 050 100 24 69, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.