Новини

Звіт щодо активності народного депутата України Горвата Роберта Івановича у виборчому окрузі №68 за період з 1 до 30 вересня 2015 року

Звіт щодо активності народного депутата України Горвата Роберта Івановича у виборчому окрузі №68 за період з 1 до 30 вересня 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Усі заходи, які Роберт Горват відвідав у вересні, були в період, визначений Верховною Радою України як «Робота з виборцями». Іншими словами, депутат, користуючись своїм перебуванням в області, проводив особисті зустрічі з виборцями та відвідував офіційні заходи.

Таблиця 1:  Особиста активність народного депутата України Горвата Роберта Івановича у виборчому окрузі №68 у період з 1 до 30 вересня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
1 29.09.2015 Ужгород Святкування в університеті Викладачі та студенти Ужгородського національного університету Роберт Горват побував на святкуванні 10 річниці функціонування напрямку «Туризм» УжНУ

Особиста сторінка Facebook

https://www.facebook.com/R.Gorvat/posts/993660757323146

Аналіз роботи приймальні депутата на окрузі

За досліджуваний період Робертом Горватом було проведено один особистий прийом громадян в місті Ужгороді 30 вересня 2015 року, в приміщенні офісу партії УДАР, на вулиці Капушанській, 1. Про цю зустріч попередньо повідомлялась громадськість через сайт «Про захід» та Facebook депутата (https://www.facebook.com/R.Gorvat/posts/992751134080775). На прийом прийшли 7 осіб. Тематика звернень переважно стосувалась благодійної допомоги у виданні книг, виливання дзвонів для греко-католицького храму, захаращеності парку в місті Чоп, каналізаційного питання жителів вулиці 8-Березня, відмови у виділенні землі в першочерговому порядку інвалідам. На всі звернення громадян були підготовлені відповідні запити до органів місцевого самоврядування. Відповідь на частину з них було отримано. Наприклад, на звернення щодо затоплення дощовими водами вулиці 8-Березня, міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов повідомив, що гроші на ремонт стічних каналізаційних мереж виділені та проведений тендер на виконання робіт.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

За звітний період Робертом Горватом було подано 1 запит до Кабінету Міністрів України на ім’я Віце-прем’єр-міністра України, Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Зубка Г. Г. щодо результатів виконання проекту «Облаштування дитячих і спортивних майданчиків» та перспектив розвитку інфраструктури. Складно оцінити актуальність цього питання для округу, який представляє депутат. Проблематика, яку вирішив дослідити народний обранець, має занадто широке значення і стосується багатьох областей України. З іншого боку, серед нагальних проблем округу депутата немає тих, які тісно пов’язані зі спортивною інфраструктурою чи дитячими майданчиками. Запит не відповідає змісту передвиборчої програми.

Також Роберт Горват у співавторстві з іншими колегами став ініціатором п’яти законопроектів:

  • 04.09.2015 «Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату)». Законопроект стосується упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату. Проектом передбачено розподіл рентної плати за використання надр на місцеві бюджети, щоб таким чином підсилити їхню спроможність мінімізувати наслідки видобувної діяльності та розвивати місцевість. Зважаючи на конкретизацію видобувних ресурсів, для округу, за яким обрано депутата, він не матиме важливого значення, в тому числі це стосується обласного бюджету Закарпатської області. Не відповідає змісту передвиборчої програми.
  • 15.09.2015 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів». Законопроектом врегульовується ринок продажу вживаних товарів, безпосередньо (в чому числі) автомобілів, які, через колізію в законодавстві, при повторному продажу проходять повне ПДВ оподаткування, що суперечить європейській і міжнародній практиці. Законопроект має значення для країни у цілому, при цьому не стосується важливих та актуальних проблем виборчого округу депутата. Не відповідає змісту передвиборчої програми.
  • 15.09.2015 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі». Передбачає спрощення процедури проведення розвідувальних робіт підприємствами, установами та організаціями, проведення таких робіт на підставі договору з власником, розпорядником землі або за погодженням із землекористувачем без зміни цільового призначення земельної ділянки. Те саме стосується облаштування видобувної галузі через прокладення трубопроводів. Проект не стосується актуальних і нагальних проблем виборчого округу. Не відповідає змісту передвиборчої програми.
  • 16.09.2015 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо проведення брутизації та зменшення навантаження на фонд оплати праці». Законопроект покликаний зменшити податкове навантаження на оплату праці – як суто матеріальне (зменшення витрат роботодавця), так і операційне (спрощення пов’язаних з оплатою праці процесів і процедур). Це має сприяти виходу бізнесу з «тіньової економіки». Проект не вирішує актуальні та нагальні проблеми виборчого округу, через це його вагомість не значна. Не відповідає змісту передвиборчої програми.
  • 16.09.2015 «Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо проведення брутизації та зменшення навантаження на фонд оплати праці». Цим проектом  супроводжується попередній законопроект, у частині внесення змін до Бюджетного кодексу України. Отже, його актуальність для виборчого округу кандидата має те саме значення. Не відповідає змісту передвиборчої програми.

Звітування депутата, інформування виборців про його діяльність

У досліджуваний період Роберт Горват звітував за свою діяльність протягом лютого-серпня 2015 року. Звіт був вироблений у формі кольорового буклета і складався з декількох розділів: «Подано 13 законодавчих ініціатив» (перечисленні всі законодавчі ініціативи депутата за звітній період); «Внесено пропозицій/поправок до законопроектів» (наведено перелік поправок, які були подані до проектів Закону України); «Депутатські запити до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» (розписано адресат запитів та конкретизовано їх суть); «Робота в Комітеті з питань податкової та митної політики» (наведено кількість засідань Комітету, в яких взяв участь депутат, кількість законопроектів, розглянутих на його засіданнях, та ключові питання, які відстоював Роберт Горват); «Робота у виборчому окрузі» (наведена інформація про кількість зустрічей з виборцями, кількість особистих прийомів громадян, найпоширеніші питання, з якими звертаються депутати, кількість отриманих депутатських звернень); «Результати роботи» (кількість приймалень, які здійснюють прийом громадян у Закарпатській області, наслідки звернень, ті, що знаходяться в процесі вирішення, ініціативи, в яких взяв участь Роберт Горват); «Окремі напрямки роботи» (перечисленні ключові напрямки законодавчої ініціативи, які безпосередньо стосуються Закарпатської області та округу, де обирався депутат; частина з них прямо пов’язана з депутатською діяльністю); «Контактні дані приймалень депутата».

Загалом, звіт за структурою нагадує той, який щомісяця формує ГМ «ОПОРА» за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво». Адже основними його індикаторами є те, що відслідковується активістами мережі в Закарпатській області. Тому можна вважати появу звіту та його структуру частиною заслуги цього проекту, який стимулював депутата до підзвітності.

Звіт поширюється на особистих та публічних зустрічах народного депутата з виборцями, через його приймальні та ЗМІ.

govart

govart2

Активність депутата у соціальних мережах та на власній інтернет-сторінці

Активність в соціальних мережах депутата у вересні є досить високою, порівняно з попередніми місяцями спостереження. Роберт Горват часто дописує на своїй сторінці  у Facebook, висловлюючи свою позицію щодо законопроектів поданих до ВРУ, політичної ситуації в країні, своєї участі у різних публічних заходах та прийомах виборців, які ним проводились, а також вітаючи виборців з нагоди календарних свят. Загалом дописів – 18, що в кілька разів більше, ніж у попередні місяці діяльності.

Серед найбільш значних дописів: реєстрація законопроекту про зміни до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів; участь у триденному форумі «Економічний форум у м. Криниця-Здруй» (Польща); а також інформація стосовно результатів голосування за проект ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції», про роботу в Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики та розгляд ряду законопроектів, що подані до парламенту, про способи комунікації з народним депутатом, про роботу його приймалень та форму, у якій слід звертатись до депутата. Значна кількість повідомлень стосувалась місцевих виборів, де народний обранець підтримував політичну силу, яку сам представляє у ВРУ – «БПП «Солідарність».

Офіційної веб-сторінки депутата немає. 

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

За звітній період засоби масової інформації висвітлювали роботу народного обранця здебільшого в схвальному ключі, розповідаючи про добрі ініціативи та його позиції щодо тих чи інших законопроектів. Не було аналізу роботи Роберта Горвата з точки зору виконання ним своїх обіцянок чи проекції проблем, які вирішує законопроект, співавтором якого є депутат на виборчий округ.

Також практично відсутні альтернативні думки або коментарі експертів у тематиці, якою займається народний депутат України. Інформація дублюється на інтернет-ресурсах uzhgorod.solydarnist.org, ua-reporter.com; та друкованих виданнях «Новини Закарпаття», «Карпатський експрес», «РІО».

Таблиця 2:  Висвітлення роботинародного депутата України Горвата Роберта Івановича в місцевих ЗМІ виборчого округу №68 у період з 1 до 30 вересня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст

Гіперпосилання

 

1 01.09.2015 Інтернет-ресурс "Про захід" Роберт Горват: “Нехай кожна українська дитина має мирні і щасливі шкільні роки! привітання нейтральне Роберт Горват вітає учнів, їхніх батьків та вчителів з Днем знань http://prozahid.com/content-16834.html
2 02.09.2015 Інтернет-ресурс "Про захід" В Ужгороді за підтримки Роберта Горвата побудують спортивно-реабілітаційний центр для інвалідів та учасників АТО стаття про діяльність депутата в окрузі схвальне Голова Закарпатського обласного осередку української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату Олександр Лизанець висловлює вдячність Роберту Горвату за допомогу в придбанні шпателів, фарби, шпаклівки, будівельної тачки та інших необхідних матеріалів, інвентаря для будівництва майбутнього спортивно-реабілітаційного центру інвалідів та учасників АТО в місті Ужгороді. http://prozahid.com/content-16869.html
3 04.09.2015 Інтернет-ресурс "Про захід" Парламент спростив процедуру створення територіальних громад стаття про діяльність депутата в парламенті схвальне 4 вересня Верховна Рада України проголосувала за Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Це означає, що відтепер не потрібно рішення обласної ради про об'єднання громад і оголошення в них перших виборів. За його прийняття проголосували народні депутати від Закарпаття: Пацкан В.І, Горват Р.І., Лунченко В.В. та Крулько І.І. http://prozahid.com/content-16983.html
4 04.09.2015 Інтернет-ресурс "Про захід" Валерій Пацкан: “Зроблено ще один важливий крок до децентралізації України” стаття про діяльність депутата в парламенті схвальне 4 вересня Верховна Рада прийняла закон, відповідно до якого вже об'єднані громади мають змогу взяти участь у виборах 25 жовтня. За прийняття Закону проголосували також народні депутати України Валерій Пацкан та Роберт Горват. http://prozahid.com/content-16986.html
5 10.09.2015 Інтернет-ресурс "Про захід" Роберт Горват - про участь у польському економічному форумі стаття про діяльність депутата в парламенті схвальне У місті Криниця-Здруй (Польща) відбувся триденний Економічний форум. Серед учасників був Роберт Горват. Брав участь в тематичних блоках: сталий розвиток регіону та посилення транскордонного співробітництва, оскільки вважає їх важливими для Закарпатської області, в якій його було обрано http://prozahid.com/content-17197.html
6 26.09.2015 Інтернет-ресурс "Про захід" Нардепи Валерій Пацкан та Роберт Горват привітали Ужгород з річницею привітання нейтральне На своїх сторінках у мережі Facebook, разом з народним депутатом Валерієм Пацканом, Роберт Горват привітав ужгородців з нагоди 1122 річниці міста. http://prozahid.com/content-17887.html
7 29.09.2015 Інтернет-ресурс "Про захід" Завтра народний депутат Роберт Горват проведе прийом громадян в Ужгороді стаття про діяльність депутата в окрузі нейтральне Роберт Горват о 15:00 проведе прийом в Ужгороді за адресою: вул. Перемоги, 1 http://prozahid.com/content-17965.html

Висновок

Діяльність депутата за звітній період була значною, зважаючи на кількість поданих законопроектів та участь у інших публічних заходах. Натомість відбувся лише один особистий прийом громадян за весь спостережний період. Депутат є досить активним у соціальній мережі, значно збільшив кількість своїх дописів. Часто спілкується з користувачами і висвітлює свою депутатську діяльність. Значна медійна присутність, щоправда, здебільшого на сайтах, що прихильні до діяльності депутата чи політичної сили, яку він представляє.